Výmena bedrového kĺbu: Len polovica úspechu

Výmena bedrového kĺbu je vážnym zásahom do života pacienta. Jeho kvalita sa môže výrazne zlepšiť, ale treba splniť niekoľko podmienok. Tou najdôležitejšou je dobrá rehabilitácia.

06.12.2019 12:00
röntgen, kĺb, doktor Foto:
Rehabilitácia môže trvať aj pol roka a je zameraná na dosiahnutie plnej hybnosti, ktorú dovolí nový kĺb; na maximálne možné posilnenie svalstva a, samozrejme, na reedukáciu správnej chôdze.
debata

„K výmene kĺbu pristúpime až po vyčerpaní všetkých liečebných možností a vtedy, keď je zrejmé, že pacientovi operáciou zlepšíme kvalitu jeho života,“ hovorí ortopéd Tomáš Jakubík zo špecializovanej nemocnice Clinica Orthopedica.

Výmena bedrového kĺbu je náročný operačný zákrok, pri ktorom sa nahrádza celý poškodený kĺb titánovou náhradou. Tá je zložená z dvoch častí – z jamky a hlavičky, bezprostredne po operácii preto môže hroziť vykĺbenie. O to významnejšia je následná rehabilitácia a edukácia, ako sa hýbať a ako s operovanou nohou pohybovať. Prirodzene, všetko pod dohľadom skúseného fyzioterapeuta. Správna rehabilitácia po totálnej endoprotéze je nevyhnutá. Svalstvo má tendenciu rýchlo ochabovať. Pacient je zo začiatku slabý a trvá mu dlhší čas, kým opäť posilní svalstvo do predoperačného sta­vu.

Začať s rehabilitáciou je ideálne čo najskôr. „Väčšinou ide o ambulantnú formu rehabilitácie po dvoch týždňoch, keď sú už vybraté stehy. Ak je však operácia náročnejšia, odporúča sa začať až po šiestich týždňoch, aby boli zahojené mäkké tkanivá,“ vysvetľuje Jakubík. K prvým úkonom patrí postupné posilňovanie svalstva celej operovanej dolnej končatiny od prstov až po bedrový kĺb. Začína sa ľahšími izometrickými cvičeniami. Postupom dní a ustupovaním bolesti pomaly pridávame náročnejšie cviky zamerané aj na zväčšovanie hybnosti v operovanom kĺbe. Samozrejmosťou je polohovanie operovanej končatiny v osovom postavení, chladenie rany a nácvik sedu a chôdze pomocou opory dvoch francúzskych bariel.

Niektoré moderné zariadenia dnes ponúkajú po totálnej endoprotéze aj rehabilitačné pobyty. Ich výhodou je nielen to, že pacient sa bez potreby akéhokoľvek transportu – čo býva v takejto situácii problém – môže pod odborným vedením maximálne zotavovať, ale medicínsky vzdelaný personál dokáže zároveň správne ošetrovať pooperačné rany, stehy a jazvy.

Do šiestich týždňov po operácii sa zahoja mäkké tkanivá okolo kĺbu. Pacient v tomto čase nesmie končatinu zaťažovať naplno a chodiť by mal s dvoma francúzskymi barlami. V tejto fáze sa pri rehabilitácii fyzioterapeuti riadia pocitmi pacienta, cvičia toľko a tak, aby boli cviky komfortné, ale najmä bezbolestné. Po uplynutí tohto obdobia môže pacient odložiť barlu na operovanej strane a stále viac nohu namáhať. Ďalšia rehabilitácia môže trvať aj pol roka a je zameraná jednak na dosiahnutie plnej hybnosti, ktorú dovolí nový kĺb, jednak na maximálne možné posilnenie svalstva a, samozrejme, na reedukáciu správnej chôdze. Trvanie rehabilitácie je vždy individuálne, ale približne po polroku môže pacient chodiť samostatne bez bariel.

Z dlhodobého hľadiska sa pacientom odporúča udržať si optimálnu hmotnosť, primerane sa hýbať a športovať – ideálny je mierny rekreačný pohyb vo vode alebo na bicykli. V prípade akejkoľvek infekcie treba okamžite vyhľadať lekára, aby sa zápal krvnou cestou nedostal k implantátu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bedrový kĺb #rehabilitácia #výmena kĺbu