Zacvičte si medzi vybavovaním emailov

Väčšinu dňa trávime sedením. Na vine však nie je iba sedavé zamestnanie. Ľudské telo nebolo stvorené na dlhodobé sedenie. Chceme sa cítiť zdraví a byť fit.

12.12.2019 12:00
strečing, tréning, žena, cvičenie Foto:
Strečing.
debata

„Sústreďte sa na seba počas celého dňa, zaraďte doň pár rituálov, ktoré kvalitu vášho života zvýšia bez extrémnej námahy,“ radí Helena Nehasilová, autorka knihy Jóga mezi e-maily.

Video
Ide o zdravie - Venujte chrbtici ráno len päť minút! Jednoduché "posteľové cviky" skôr, ako vstanete.

Cvik 1: Pohojdajte svoje „kancelárske bedrá“

Jeden z najčastejších problémov dlhodobého sedenia sú bolesti bedrovej časti chrbta. „Najviac ju cítime v tzv. lumbálnej časti, medzi lumbálnymi stavcami L1 až L5, od konca hrudníka až po kostrč,“ hovorí Helena Nehasilová. Cvik, ktorý odporúča na ich uvoľnenie, je veľmi jednoduchý a nezaberie veľa času ani miesta. Postavte sa nohami na šírku bedier a predkloňte sa. Prepleťte si paže tak, aby ste si dlaňami chytili lakte. Pravou dlaňou ľavý lakeť a naopak. Chrbát prirodzene vyveste a pohojdajte sa zo strany na stranu, pokračujte dovtedy, pokiaľ sa cítite príjemne a nechajte pôsobiť gravitáciu. Ak vlastníte stoličku s výkyvovým sedadlom, ktorá vám dovolí kolísanie bedier zo strany na stanu aj počas sedenia, o to lepšie pre vás. Cvičíte aj počas sedenia.

Cvik 2: Poloha dieťaťa na stoličke

Pre relaxáciu hlbokých vnútorných svalov je dokonalá poloha dieťaťa. Robí sa v sede na pätách, alebo na zemi s hlavou na podložke. Je to odpočinková poloha, ktorá uvoľní stavce a dá sa praktizovať aj na stoličke. Sadnite si na celú plochu sedadla stoličky tak, aby chodidlá boli stabilne na zemi. S výdychom si položte hruď na stehná a ruky s ramenami nechajte spadnúť dolu k nohám. Predýchajte to a užite si uvoľnenie. A nezabudnite, že základom prevencie bolestí chrbta je vhodná stolička, ideálne s pohyblivým sedadlom na pružine. Tá vám pomôže spevňovať a chrbtové svalstvo aj počas sedenia a predchádza skolióze chrbtice.

Poloha dieťaťa na stoličke. Foto: Miloš Potužák, Office Yoga
joga cvik stolička Poloha dieťaťa na stoličke.

Cvik 3: Jogový rituál predklonu

Postavte sa za stoličku tak, aby bola vaša panva presne nad chodidlami. Prehnite trup až do polohy, keď je vaša hlava zarovno s opierkou hlavy vašej stoličky. Pokiaľ ju máte veľmi nízko, vymeňte ju za kľučku na dverách. Telo by malo byť maximálne v 90-stupňovom uhle. Chyťte sa za stoličku a predstavte si, že vás niekto akoby ťahá za boky dozadu. Predýchajte aspoň päťkrát a opakujte tak často, ako vaše telo potrebuje.

Jogový rituál predklonu. Foto: Miloš Potužák, Office Yoga
joga cvik 3 stolička Jogový rituál predklonu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pohyb #cviky na chrbticu