Zapojenie pacienta do liečby zvyšuje jej účinnosť

Až 200 000 konzultácií s pacientmi absolvujú lekári počas svojho profesionálneho života, a preto musia zvládať aj komunikáciu so všetkými jej špecifikami. Ak chcú kvalitne liečiť, musia vedieť správne hovoriť. Spolupráca pacienta s lekárom pri liečbe totiž spolu úzko súvisia.

09.12.2019 13:00
doktor, podanie ruky, pacient, úsmev Foto:
Adherencia alebo aj správne dodržiavanie liečby je spôsob, akým sa hodnotí spolupráca pacienta a jeho prístup k liečbe.
debata

Civilizačné ochorenia, ktoré súvisia s nesprávnym životným štýlom ako sú vysoký tlak, zvýšené hladiny cholesterolu či diabetes, sú veľmi zákerné, pretože spočiatku nemajú výrazné, obťažujúce príznaky. Ak sa však neliečia alebo sa liečia neprávne, vždy nasledujú komplikácie a ich liečba je výraznou finančnou záťažou pre zdravotnícky i sociálny systém. Sú príčinou dlhodobej práceneschopnosti, mnohých hospitalizácií, invalidizácie a predčasných úmrtí.

Liečba všetkých týchto ochorení si vyžaduje aj zmenu životného štýlu, správne stravovanie a dostatok aktívneho pohybu. Farmakologická liečba je dlhodobá až celoživotná. Aj preto je udržanie spolupráce pacientov v liečbe pri tomto „smrtiacom triu“ veľmi náročné a vyžaduje si pozornosť lekárov, podporu rodín pacientov, ale najmä snahu samotných pacientov. Iba spoluprácou všetkých zúčastnených je možné dosahovať úspechy v liečbe a zabrániť vážnym komplikáciám alebo ich aspoň oddialiť a včas riešiť.

Adherencia alebo aj správne dodržiavanie liečby je spôsob, akým sa hodnotí spolupráca pacienta a jeho prístup k liečbe. „Liečba chronických civilizačných ochorení je zradná, najmä ak pacienti trpia viacerými ochoreniami naraz. Pacienti sa zo začiatku cítia dobre, nemajú žiadne zdravotné problémy, ak však nedodržiavajú lekárom predpísanú liečbu, vystavujú sa vážnym komplikáciám. K zvyšovaniu adherencie by pri užívaní viacerých liekov naraz mohli prispieť fixné kombinácie liekov,“ vysvetľuje všeobecná lekárka Monika Palušková. Na základe mnohoročných klinických skúseností vieme, že fixné kombinácie liekov majú niekoľko výhod: nižší počet tabliet, ktoré musia pacienti užívať, lepšia kontrolovateľnosť liečby a nižšie riziko nežiaducich účinkov.

Základom zlepšenia spolupráce je dobrá komunikácia medzi lekárom a pacientom. „Diabetes a s ním súvisiace ochorenia spočiatku nebolia a podľa prieskumu až 40 % pacientov priznáva chyby pri užívaní liekov, obzvlášť, ak ich majú predpísaných veľa alebo nevidia okamžitý účinok lieku. Zlá situácia je aj s dodržiavaním diétnych a režimových opatrení. Kľúčom na zlepšenie je osveta, edukácia, trvalé pripomínanie, napríklad aplikáciou v mobile, ale aj finančná dostupnosť. Pacient si musí taktiež uvedomiť, že efektivita liečby záleží najmä na jeho zodpovednosti, disciplíne a spolupráci s lekárom,“ približuje diabetológ, docent Emil Martinka.

Podľa lekárov by však k lepšiemu prístupu pacientov k liečbe mohli prispieť aj edukačné materiály, osveta v médiách či nižšie doplatky za lieky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #spolupráca #konzultácia #liečba pacientov