Dvanásť tipov pre svieži dych

S týmito dvanástimi tipmi docielite stále svieži dych, ktorý má, mimochodom, veľa do činenia so stravou...

02.12.2019 06:00
jazyk - čistenie - halitóza - zápach z úst Foto:
Pravidelne si škrabkou čistite aj jazyk.
debata

Je logické, že keď si doprajeme jedlo s cesnakom, náš dych bude ešte na druhý deň nepríjemný. Okrem cesnakových jedál však existujú aj iné príčiny zápachu z úst.

12 tipov ako zabrániť zápachu z úst:

Pozor na proteínovú diétu

Pri rozklade mastných potravín vznikajú takzvané ketóny – metabolické produkty, ktoré sa vylučujú močom a dychom. Telesný zápach alebo zápach z úst má v tomto prípade charakteristický ovocný ketónový zápach. Pozor, táto forma zápachu vzniká aj pri pôste.

Jedzte viac zeleniny

Zelené sorty sa postarajú o dôležité zásadité prostredie, ktoré vyrovnáva kyslosť spôsobujúcu halitózu v tele.

Jablko, mrkva či zeler

Tvrdá štruktúra surovej stravy pôsobí doslova ako prírodná zubná kefka. Baktérie, ktoré sa usádzajú na zuboch, sa „obrusujú“.

Pite veľa vody

Voda vyplachuje z úst baktérie, ktoré spôsobujú zápach v ústach. A na rozdiel od sladených nápojov či ľadového čaju neobsahuje ani cukor ani kyselinu, čo tiež môže spôsobiť nepríjemný dych.

Viac čaju, menej kávy

Zelený čaj alebo aj smoothie obsahuje malé množstvo kyseliny, zatiaľ čo káva ho má vysoký a spôsobuje preto zápach z úst. Zelený čaj má zásaditý vyrovnávajúci účinok.

Mätové lístky na žuvanie

Keď nechcete neustále žuvať a zháňať žuvačku, siahnite po mäte alebo petržlene. Obe obsahujú chlorofyl – funguje proti zlúčeninám síry, ktoré spôsobujú nepríjemný zápach v ústach.

Probiotiká proti kvaseniu

Keď jedlo v žalúdku kvasí, tieto látky sa postarajú aj o zlý dych. Pomôžu probiotiká alebo jogurt.

Nezabúdajte na zubnú niť

Ústna hygiena je alfou a omegou. Ak však chcete zabojovať proti zápachu z úst, mali by ste dodatočne používať ráno a večer dentálnu niť. Zvyšky potravy medzi zubami kefka nedstráni, začnú hniť a zapáchať.

Čistite si aj jazyk

Pravidelne si škrabkou čistite aj jazyk. Baktérie sa naň rady priľnú a zápach má výborné podmienky na rozvíjanie…

Ústna voda bez alkoholu

Používajte ústnu vodu bez alkoholu. Alkohol v ústnej vode totiž vysušuje ústnu dutinu, ale bez dostatočného množstva slín sa baktérie z úst nevypláchnu. Ústnu vodu si môžete vyrobiť aj doma. Potrebujete polievkovú lyžicu sódy bikarbóny a pár kvapiek éterického mätového oleja. Zalejte šálkou teplej vody. Sóda bikarbóna pôsobí antibakteriálne, mätový olej odstraňuje z úst kyselinu.

Žuvačka bez cukru

Žuvačka zvyšuje tvorbu slín a pomáha pri odstraňovaní baktérií. Ak však obsahuje cukor, podporuje ich vznik a tým aj zápach z úst.

Balzam na pery s príchuťou

Balzam samozrejme nie je náhradou zubnej kefky, ale ak má jahodovú či pomarančovú príchuť, rýchlo zakryje nepríjemný dych aspoň do chvíle, kým sa dostanete k zubnej kefke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cesnak #probiotiká #chlorofyl #baktérie #mäta #halitóza