Zima preverí imunitu, ale aj odolnosť pľúc

So zimnými mesiacmi sa spájajú rôzne infekcie, ktoré následne spôsobujú zvýšený výskyt respiračných ochorení. V prípade chronických pacientov s CHOCHP (chronická obštrukčná choroba pľúc) či astmou môže už prechladnutie pacienta destabilizovať a existuje riziko, že sa tým zhoršia aj symptómy jeho ochorenia.

16.12.2019 13:00
inhalátor, dýchanie, pľúca, astma Foto:
Správna liečba pomáha zmierniť príznaky a spomaliť zhoršovanie choroby.
debata

Chronická obštrukčná choroba pľúc je život ohrozujúce ochorenie pľúc, ktoré je charakterizované postupným zužovaním dýchacích ciest. Výdych aj nádych sú pre pacientov čoraz náročnejšie. Svetová zdravotnícka organizácia WHO predpokladá, že v roku 2030 sa stane treťou najčastejšou príčinou úmrtí na celom svete. Primárnou príčinou ochorenia je tabakový dym, ale aj vdychovanie škodlivín a rozrastajúce sa priemyselné zóny. Okrem CHOCHP ale vo svete a aj na Slovensku stúpa počet pacientov s ochoreniami ako astma či fibrózy pľúc.

CHOCHP postihuje celosvetovo viac než 250 miliónov pacientov, najčastejšie fajčiarov nad 40 rokov. Zmeny na pľúcach a hustý hlien v dýchacích cestách bránia kyslíku dostať sa do alveol, v ktorých prebieha výmena kyslíka s oxidom uhličitým. Ako choroba postupuje, človek začne pociťovať problémy – najprv kašeľ, neskôr aj problémy s dýchaním, najmä pri námahe. Závažnou komplikáciou sú exacerbácie – akútne prepuknutie alebo zhoršenie príznakov ochorenia, ktoré si často vyžaduje hospitalizáciu a záchrannú liečbu. „Pri každej exacerbácii dochádza k nezvratnému poškodeniu pľúcneho tkaniva a k celkovému zhoršeniu zdravotného stavu, čo zhoršuje aj celkové vyhliadky pacienta,“ približuje Marta Hájková, hlavná odborníčka rezortu zdravotníctva pre odbor pneumológia a ftizeológia.

Správna liečba pomáha zmierniť príznaky a spomaliť zhoršovanie choroby. „Na udržanie priechodnosti dýchacích ciest počas výdychu sa využívajú inhalačné brochodilatanciá, ktoré majú rýchly nástup účinku a minimum vedľajších účinkov. Moderná liečba poskytuje pacientom aj kombinovanú liečbu s inhalačným kortikoidom, ktorý má protizápalový účinok,“ dopĺňa doktorka Hájková. Súčasťou komplexnej liečby je aj pravidelná dychová rehabilitácia či domáca oxygenoterapia.

Chladné mesiace a počas nich aj rozšírené infekcie môžu atakovať nielen pacientov s CHOCHP, ale aj s inými chronickými ochoreniami. Hovoríme najmä o astme či rôznych typoch pľúcnych fibróz. „V období epidémií je kľúčové vyhýbať sa veľkým skupinám ľudí. Ďalšími preventívnymi zásadami by malo byť pravidelné umývanie rúk, ústna hygiena, preventívne prehliadky, fyzická aktivita či dychová rehabilitácia. Chrániť sa pred infekciami môžeme aj prostredníctvom účinnej vakcinácie proti chrípke a pneumokokom,“ vysvetľuje hlavná odborníčka.

Účinná liečba chronických ochorení dokáže zmierniť príznaky ochorenia, znížiť frekvenciu a závažnosť vzplanutí choroby, zlepšiť celkový zdravotný stav a zvýšiť toleranciu fyzickej záťaže, čím zároveň zvyšuje kvalitu života pacienta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #zima #pľúca #CHOCHP