Štúdia: Vo vianočných stromčekoch žije príšerne veľa hmyzu

Vianočné stromčeky pochádzajú z prírody. Tým pádom nie je prekvapujúce, že sa v nich nachádza nejaký ten hmyz, žije sa mu tam veľmi pohodlne.

16.12.2019 06:00
ihličie, vianočný stromček Foto:
Vianočné stromčeky sú síce "prírodným produktom", existuje však trik, ako dostať do obývačky menej hmyzu.
debata (1)

Avšak vo vianočných stromčekoch sa môže skrývať oveľa viac „zvieratiek“, ako by ste čakali.

V stromčeku žije až 25 tisíc zvieratiek

Štúdia z univerzity v Bergene na čele s autorom Bjarte Jordalom odhalila, že na Vianoce by sa malo začať „veľké lezenie“. Pretože v nádhernom vianočnom stromčeku, ktorý si pred Štedrým dňom postavíme do obývačky a ozdobíme, prebýva až 25 tisíc druhov rôzneho hmyzu. Znamená to, že keď si domov prinesiete jedličku, spolu s ňou zároveň aj tisíc všakovakých zvieratiek. Síce malý hmyz vôbec nevidíme, napriek tomu tam je. Avšak keďže štyri steny nie sú pre hmyz ideálnym prostredím, po krátkom čase uhynie. Deje sa to preto, že vzduch v miestnosti je preň príliš suchý a nemá čo požierať. Podľa vedcov preto nie je dôvod na obavy.

Aký hmyz žije vo vianočných stromčekoch?

Hmyz, ktorý žije vo sviatočnej jedličke, zahŕňa okrem iného mole, pavúky, ploštice a roztoče. Pavúky sú najmä v jedličkách, ktoré pochádzajú priamo z lesa. Zimu sa snažia prečkať vo vianočnom stromčeku. Avšak teploty v domoch a bytoch sú také vysoké, že pripomínajú jar. Tým pádom sú vytrhnuté zo zimného spánku. „Teplota je pre hmyz signálom, že sa majú prebudiť zo zimného spánku,“ hovorí biológ Bjarte Jordal z bergenskej univerzity.

Vianočné stromčeky sú síce „prírodným produktom“, existuje však trik, ako dostať do obývačky menej hmyzu. Umiestnite stromček na tri dni do pivnice alebo garáže, do vedra s vodou. Po troch dňoch ho môžete bez obáv premiestniť do obývačky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hmyz #Vianoce #vianočný stromček #jedlička #pavúky