Astigmatizmus: Keď má svet iné tvary

Poznáte rozprávku o Dlhom, Širokom a Bystrozrakom? Ľudia, ktorí trpia astigmatizmom, však týchto rozprávkových hrdinov vidia denne.

30.12.2019 12:00
okuliare, zrak, problém Foto:
Neriešený astigmatizmus znepríjemňuje ľuďom pohľad na svet, spôsobuje však tiež časté bolesti hlavy a zvýšenú únavu.
debata

Ide o ochorenie rohovky, spôsobené jej zakrivením. „Pacient s astigmatizmom vidí realitu značne skreslenú. Svietiaci bod má v jeho vnímaní úplne iný tvar než v skutočnosti. Môže byť predĺžený, širší, šikmý, vyzerať ako hviezda a podobne. Rohovka má totiž parabolický tvar, no polomer jej zakrivenia nie je vo všetkých miestach rovnaký. Rozdiel v zakrivení jednotlivých miest rohovky vyjadrujú cylindrické dioptrie. Čím je cylinder vyšší, tým je astigmatizmus závažnejší,“ vysvetľuje doktor Radovan Piovarči.

Výška astigmatizmu do jedného cylindra nespôsobuje také výrazné zhoršenie videnia, ktoré by si pacient uvedomoval. Preto nie je vždy nutné kompenzovať ho okuliarmi alebo operáciou. Každé oko môže mať svoj prirodzený mierny stupeň astigmatizmu. Horšie je, ak je stupeň vyšší. Vtedy dochádza k výraznejšiemu a obmedzujúcemu zhoršeniu videnia. To je potrebné upraviť okuliarmi.

Vážny problém môže nastať u malého dieťaťa s nezisteným vyšším stupňom astigmatizmu. V detstve totiž dochádza k vývoju zrakových centier mozgu, a tak je dôležité ochorenie diagnostikovať čo najskôr, aby nedošlo k tupozrakosti. „Mozog vtedy zareaguje na situáciu tak, že nefunkčné oko jednoducho po určitom čase vypne. A tento útlm môže byť aj trvalý. V dospelosti s veľmi obmedzenou možnosťou nápravy. Často sa stáva, že ľudia, ktorí trpia astigmatizmom vyššieho stupňa, no dosiaľ nikdy cylindre v okuliaroch nemali, napriek tomu, že im boli predpísané správne okuliare, si nedokážu na ne zvyknúť. Výnimkou nie sú ani silné bolesti hlavy a vracanie. Preto je potrebné pri predpise nových cylindrických okuliarov dodržiavať špeciálny postup,“ varuje Piovarči.

Neriešený astigmatizmus znepríjemňuje ľuďom pohľad na svet, spôsobuje však tiež časté bolesti hlavy a zvýšenú únavu. Čo ale vyvoláva samotné ochorenie? „Najnovšie zistenia naznačujú, že astigmatizmus nie je stabilný. Kedysi sa predpokladalo, že človek má až do staroby rovnakú hodnotu astigmatizmu. No dnes to už neplatí. Počas života sa môže meniť. Najväčší vplyv na jeho vznik má však genetika a vývojové odchýlky. Najmä v prípade vysokého astigmatizmu,“ dodáva doktor Piovarči.

Akékoľvek zmeny videnia by sme mali preto neodkladne riešiť s odborníkmi. Pre začiatok stačí absolvovať preventívnu prehliadku u oftalmológa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oko #rohovka #zrakové ochorenia #oftalmológ #astigmatizmus