Dajte si pred lyžovačkou do poriadku zrak

Chystáte sa v zime na svahy? Prehliadka u očného lekára vás môže uchrániť od nebezpečných pádov na zjazdovke. Za mnohé z nich je zodpovedný práve náš slabnúci zrak.

22.12.2019 12:00
lyžovanie, lyžiarske okuliare, sneh, hory Foto:
V chlade oči trpia hypoxiou – nedostatočným prísunom kyslíka.
debata

Zareagovať včas na bubny snehu na zjazdovke môže byť pre niektorých lyžiarov problematické. Rovnako aj odhadnúť správnu vzdialenosť okolitých lyžiarov alebo snoubordistov. „Na svahoch je vysoká intenzita slnečného svetla. Lyžiari s nedostatočne skorigovanými dioptriami bývajú svetloplachí. Žmúria a podráždené oči reagujú slzením a únavou. Navyše bez okuliarov či s nevhodnou korekciou ťažšie zbadajú prekážku na svahu či orientačné body. Snehové bubny im splývajú do jedného bieleho povrchu. Krátkozrakosť spôsobuje lyžiarom aj problémy s periférnym videním. Nezbadajú priehlbiny a odtiaľ je už krátka cesta k úrazu,“ varuje primár očnej kliniky NeoVízia Radovan Piovarči. „S nedostatočne skorigovanými očami môže lyžiar na zjazdovke ohroziť nielen seba, ale aj ostatných. Najhoršie je to na svahoch popoludní po tretej,“ dodáva.

V chlade oči trpia hypoxiou – nedostatočným prísunom kyslíka. V mraze a vo vetre rohovka horšie „dýcha“ a oveľa viac vysychá. Kontaktné šošovky jej bránia v príjme kyslíka, preto výraznejšie vnímame pocit dráždenia. „So stúpajúcou nadmorskou výškou a znižujúcim sa obsahom kyslíka vo vzduchu sa komplikácie stupňujú,“ vysvetľuje doktor Piovarči.

Dôležité je myslieť aj na ochranu zraku slnečnými okuliarmi. „V očnom lekárstve poznáme ochorenie z vysokej intenzity svetla. Môže dokonca spôsobiť až dočasnú slepotu. Preto dbajme na kvalitné slnečné okuliare vždy pri intenzívnom rozptýlenom slnečnom svetle s intenzívnym jasom – a to je najčastejšie práve pri mori a na horách,“ upozorňuje optometristka Katarína Bašnáková. Naše oči sú podľa nej na krásnych zasnežených zjazdovkách vystavené často až stonásobne silnejšiemu pôsobeniu nebezpečného UV žiarenia ako počas priemerného letného dňa. „Silné UV žiarenie na horách môže poškodiť rohovku. Niektoré štúdie hovoria, že môže urýchliť aj vznik degenerácie makuly – centra najostrejšieho ľudského videnia,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zrak #lyžovačka #očný lekár #preventívna prehliadka