Povedzte NIE rakovine prsníka. Ako sa zodpovedne starať o svoje prsia?

Na Slovensku ročne pribudne 3-tisíc nových prípadov rakoviny prsníka. 30-tisíc žien s touto rakovinou už žije. Odhaduje sa, že ročne na túto rakovinu okolo 900 žien zomrie. No ak si budú ženy samovyšetrovať prsníky a do mamografického skríningu sa zapojí viac ako 60 % žien, ktorých sa týka, môžeme dosiahnuť zníženie počtu úmrtí až o 30 %. Urobte to.

20.12.2019 06:00
prsia, rakovina prsníka Foto:
Každá žena má poznať svoje prsia.
debata (1)

O podporu a informovanosť o reálnej situácii v diagnostikovaní a liečbe karcinómu prsníka sa stará aj pacientska organizácia Aliancia NIE RAKOVINE. Organizuje podujatia, vyráža za ženami do miest a obcí, do škôl i nemocníc. Nárok na preventívne mamografické vyšetrenie – účinnú metódu prevencie rakoviny prsníka, má na Slovensku 1,33 milióna žien, ročne je ich 650-tisíc, zúčastňuje sa na ňom však len 21,5 percenta žien.

Počet certifikovaných mamografických pracovísk zapojených do skríningu však nevyhnutne musí pribúdať, pretože ich je stále málo, chýbajú najmä na východe Slovenska. Pre celé východné Slovensko je certifikované jedno pracovisko v Starej Ľubovni a odporučené ďalšie dve v Poprade a Prešove. Preto Aliancia NIE RAKOVINE apeluje na ministerstvo zdravotníctva, aby sprístupnilo certifikované mamografy vo všetkých regiónoch Slovenska. Rovnako pacientkam s rakovinou prsníka chýba dostupná inovatívna moderná liečba.

Video
Ukážeme vám mamografiu! Pozrite sa, ako vyzerá najspoľahlivejšie vyšetrenie prsníkov!

„Naša pacientska organizácia je v úzkom kontakte s pacientmi, pretože im pomáhame na onkologických oddeleniach a ambulanciách a od nich vieme, ako veľmi je potrebné nielen zvýšenie povedomia o včasnom záchyte karcinómu prsníka, ale aj o sociálnej podpore a modernej efektívnej liečbe. Na Slovensku treba urobiť všetko pre zrýchlenie diagnostiky a zlepšenie dostupnosti modernej liečby, skoncovať už s liekmi na výnimku a neuhrádzanými liečbami,“ hovorí riaditeľka NIE RAKOVINE Jana Pifflová Španková.

Každá žena má poznať svoje prsia. Okrem zabehnutých poradní v NOÚ v Bratislave a VOÚ v Košiciach je nové poradenstvo určené pre ženy s rakovinou prsníka na onkologickom oddelení vo Fakultnej nemocnici v Nitre. „Zdatná, školená žena si dokáže v prsníku nahmatať jeden centimeter veľkú, pri povrchu umiestnenú hrčku. Ak si však samovyšetrovanie nezvykne robiť, obyčajne vyhmatá až tri centimetre veľkú hrčku. A to je rozdiel,“ vysvetľuje klinická onkologička Národného onkologického ústavu v Bratislave MUDr. Miroslava Malejčíková.

Mimochodom, vek prvého tehotenstva pred 30 rokom a dojčenie dlhšie ako 6 mesiacov sa považuje za ochranný faktor pred rakovinou prsníka. Ženy, ktoré rodili až po tridsiatke, majú rovnaké riziko vzniku tohto druhu rakoviny ako tie, ktoré nikdy nerodili. Vyššie riziko majú ženy, ktoré už mali nádor alebo sa na rakovinu prsníka, prípadne vaječníkov liečila ich mama, babka či sestra. Vtedy môžu mať dedične podmienené ochorenie, dané poruchou génov, tzv. BRCA 1 a 2.

Ako sa zodpovedne starať o svoje prsia?

  • Každý mesiac si urobiť samovyšetrenie prsníkov (po 7–10 dňoch od začiatku menštruácie).
  • Samovyšetrenie sa odporúča vykonať počas alebo po sprchovaní/kúpaní (vtedy je prsná žľaza najvláčnejšia), aj poležiačky a pred zrkadlom.
  • Ženy mladšie ako 40 rokov by mali raz ročne absolvovať vyšetrenie prsníkov ultrazvukom (sonografia). Odporúčanie vystaví gynekológ.
  • Ženy po 40. roku života by mali každé dva roky podstúpiť mamografické vyšetrenie.
  • Ženy vo vekovej skupine 50 až 69 rokov budú dostávať od zdravotných poisťovní pozvánky na preventívne mamografické vyšetrenie – skríning.
  • Mamografický skríning je bezplatný. Využiť by ho mala každá žena, ktorej sa týka!
  • Viac na www.nierakovine.sk a bezplatnej infolinke 0800 800 183.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina prsníka #mamografia