Štúdia: Koľko kávy je už príliš veľa kávy?

V rozumnom množstve je zdravé takmer všetko. Aj káva. Otázka však znie, čo je to rozumné množstvo.

26.12.2019 06:00
káva - kofeín Foto:
Konzumácia kávy je do istej miery zdravá, potvrdzuje to aj štúdia.
debata (8)

Po prebudení sa vôbec nezaobídete bez kávy, ďalšiu si dáte na ceste do práce, neskôr príde na rad ďalšia v práci a po obede už počítate: Toto je štvrtá… Nie, to už je piata. Alebo šiesta? Nemajte obavy. Aktuálna štúdia vysvetľuje, koľko káv naše telo denne „znesie“ – a je to viac, ako sa domnievate. Štúdia, zverejnená v časopise American Journal of Clinical Nutrition ukazuje, že až od šiestich šálok stúpa riziko srdcových chorôb.

Má „kávový gén“ vplyv na naše zdravie?

Vedci z University of South Australia analyzovali údaje 347.077 účastníkov vo veku od 37–73 rokov. Ďalej sa skúmalo, či títo pacienti disponujú takzvaným génom CYP1A2. Tento špeciálny kód má zabezpečiť lepšie spracovanie kofeínu. Výsledky ukazujú, že u ľudí, ktorí pijú šesť alebo viac šálok káv, je pravdepodobnosť srdcovo-cievnych ochorení o 22 percent vyššia, ako u tých, ktorí pijú len dve šálky denne.

Kardiovaskulárne choroby ako častá príčina smrti

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie WHO sú kardiovaskulárne choroby celosvetovo najčastejšou príčinou úmrtí – a pritom sa takmer žiadnej chorobe nedá tak dobre a jednoducho predísť ako práve kardiovaskulárnym. WHO však neradí úplne sa kávy vzdať, pretože do istej miery je jej konzumácia zdravá, potvrdzuje to nakoniec aj štúdia: Vedci zistili, že tí, ktorí kávu nepili, alebo pili len bezkofeínovú, mali o 11, resp. o 7 percent vyššie riziko srdcovo-cievnych ochorení ako tí, ktorí vypili dve šálky denne. Takže rannú kávu a záchranu pred popoludňajším zdriemnutím si môžeme dopriať – bez výčitiek svedomia!

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #únava #kofeín #káva