Kašlete? Príroda má moc liečiť aj vyliečiť, len ju treba vyskúšať!

Kašeľ je častým sprievodným príznakom rôznych ochorení. Objavuje sa najmä ako jeden z typických príznakov pri nachladnutí, zápale horných dýchacích ciest, menej často pri chrípke. Je to vlastne obranný reflex, ktorého cieľom je udržiavať priechodné dýchacie cesty.

28.12.2019 06:00
kašeľ, chrípka, dýchanie, vyšetrenie Foto:
Nie vždy je na kašeľ, predovšetkým pri nekomplikovanom nachladnutí, nutné podávať chemické lieky či dokonca antibiotiká.
debata

Kašeľ zjednodušene rozdeľujeme na suchý, čiže dráždivý, neproduktívny, a potom na vlhký, čiže produktívny. Suchý kašeľ je veľmi nepríjemný, často je jedným z prvotných príznakov pri nachladnutí. Nevytvárajú sa pri ňom hlieny, takže nedochádza k vykašliavaniu. Obyčajne ho sprevádza vírusová alebo bakteriálna infekcia, môžu ho však vyvolať aj alergény, cigaretový dym, prach či extrémne suchý vzduch v klimatizovaných priestoroch. Pretože často prichádza v záchvatoch a zároveň dráždi hltan, môže niekedy vyvolať až vracanie. Suchý kašeľ je vhodné tlmiť, aby sa človek, ktorého trápi, mohol vyspať. Látky, ktoré tlmia takýto dráždivý suchý kašeľ, sa nazývajú antitusiká. Suchý kašeľ pri prechladnutí a ďalších virózach obyčajne neskôr prejde do kašľa s produkciou hlienov.

Vlhkému kašľu sa hovorí produktívny z dôvodu, že sa pri ňom tvorí nadbytok hlienu, ktorý je hustý, tzv. viskózny. Ten sa hromadí na sliznici dýchacích ciest. Vyvoláva to kašľanie s cieľom odstrániť nahromadený hlien. Hlien môže mať rôznu farbu od bielej až po zelenkavú. Na takýto kašeľ sa používajú látky nazývané expektoranciá a mukolytiká. Tie hlien skvapalňujú, znižujú jeho hustotu a uľahčujú tak jeho vykašliavanie. Je dôležité vedieť, že aj produktívny kašeľ je spočiatku „bez vykašliavania“, sekrét je totiž v počiatočnej fáze taký hustý, že ho pacient nedokáže vykašľať. To vytvára ideálne prostredie pre množiace sa baktérie a vírusy. Pri vlhkom kašli sa však nesmú podávať lieky na suchý kašeľ, pretože by to mohlo zastaviť odstraňovanie hlienov z priedušiek a infekciu zhoršiť. Výnimkou sú jedine nízke dávky antitusík na noc.

Nie vždy je na kašeľ, predovšetkým pri nekomplikovanom nachladnutí, nutné podávať chemické lieky či dokonca antibiotiká – najmä ak sa človek cíti relatívne zdravý, nemá teplotu ani ďalšie príznaky. V prírode možno nájsť množstvo bylín, ktoré sú v prípade kašľa veľmi účinné. Napokon rad látok, ktoré nájdeme v sirupoch na kašeľ, sa získava práve z týchto bylín – skorocel, materina dúška, lipa, ihličie zo smreka, ktoré obsahuje terpentínovú silicu, a podobne. Príroda má moc liečiť aj vyliečiť, len ju treba vyskúšať!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #kašeľ #dýchacie cesty #nachladnutie