Slovenskí muži umierajú na rakovinu čriev najčastejšie

Slovensko je krajinou s druhým najvyšším výskytom onkologických ochorení čriev. V Európe je v úmrtnosti mužov dokonca na čele rebríčka! Skorý záchyt rakoviny hrubého čreva a konečníka u nás stále ďaleko zaostáva za svojimi možnosťami.

04.01.2020 06:00
bolesť, črevo, zápcha, brušná dutina, orgán,... Foto:
Rakovina hrubého čreva a konečníka je pritom rakovina, ktorej sa dá pomocou preventívnych opatrení vyhnúť takmer na sto percent.
debata

„Rakovina hrubého čreva a konečníka je pritom rakovina, ktorej sa dá pomocou preventívnych opatrení vyhnúť takmer na sto percent. Na nádorové ochorenia čriev by sa pri pravidelných preventívnych vyšetreniach nemuselo vôbec umierať,“ zdôrazňuje MUDr. Rudolf Hrčka, CSc., predseda pracovnej skupiny pre skríning kolorektálneho karcinómu Slovenskej gastroenterolo­gickej spoločnosti (SGS).

Národný populačný skríning formou vyšetrenia okultného krvácania do stolice dokáže odhaliť prítomnosť nádoru hrubého čreva a konečníka od jeho najranejších štádií. Tento skríning populácie vo veku nad 50 rokov má za úlohu zachytiť rakovinu včas, keď sa dá nález ešte bezpečne odstrániť. Trvá 15–20 rokov, kým sa rakovina hrubého čreva plne vyvinie. Pri kolorektálnom karcinóme je teda toto časové okno dlhé a treba ho naplno využiť! Čísla pre Slovensko z dostupných údajov hovoria o tom, že pri zavedení celoplošného populačného skríningu by sme zachránili ďalších 362 ľudských životov ročne, čo vo finančnom vyjadrení znamená čistý finančný prínos za odvrátenie úmrtí vo výške 16 miliónov eur.

Video
MUDr. Boris Pekárek z Národného onkologického ústavu v Bratislave hovorí o obávanom vyšetrení nazývanom kolonoskopia. Bolí toto vyšetrenie a ako dlho trvá?

„Kolonoskopia je oveľa presnejšia diagnostická a zároveň aj terapeutická metóda. Zisťuje sa pri nej prítomnosť polypov a nádorov pričom zachytí 100 % prípadov rakoviny, a to aj tých vo včasnom, liečiteľnom stave,“ apeluje doc. MUDr. Martin Huorka, CSc., prezident SGS. Podľa údajov Národného onkologického inštitútu (NOI) získaných z viacerých zahraničných štúdií je zrejmé, že najväčší prínos rôznych stratégií skríningov má práve skríningová kolonoskopia (raz za desať rokov), ktorá dokáže odvrátiť až 83 % úmrtí. Podľa informácií NOI, ktoré získal zo zahraničných údajov, je skríning rakoviny hrubého čreva a konečníka nákladovo efektívny a stratégia preventívnej kolonoskopie ponúka zo všetkých vyhľadávacích stratégií najlepšiu hodnotu za peniaze.

Zvýšiť záujem a účasť na preventívnej kolonoskopii by okrem lepšej informovanosti a osvety určite pomohli aj presné a dostatočné pravidlá úhrad analgosedácie (tlmenia bolesti) pri endoskopických vyšetreniach. V súčasnosti nie je problém medicínsky zabezpečiť bezbolestné vyšetrenie u pacientov, ktorí majú obavy z bolesti alebo nekomfortu, podaním upokojujúcich liekov alebo dokonca s pomocou celkovej anestézie. „SGS sa dlhodobo usiluje o úhrady analgosedácie alebo celkovej anestézie pri kolonoskopii, tak ako je to štandardom v modernej Európe, a o podporu primárnych skríningových kolonoskopií u rizikových pacientov," konštatuje gastroenterológ prof. MUDr. Tibor Hlavatý, PhD.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hrubé črevo #onkologické ochorenia #kolorektálny karcinóm