Vylieči diabetes NFI protokol?

V časopise DIA spektrum, ktorý je zdarma distribuovaný prostredníctvom Zväzu diabetikov dvakrát ročne, sa objavil článok diabetologičky Janky Lejavovej z Liptovského Mikuláša o jej pacientovi, ktorý po 30 rokoch liečby diabetu mohol vysadiť inzulín, lieky na cukrovku aj na hypertenziu. Dodržiaval tzv. NFI protokol. Čo je to?

05.01.2020 06:00
diabetes, cukrovka, test, krv, krvný test Foto:
Ilustračné foto.
debata (9)

„Mojím zámerom je podeliť sa s vami o optimizmus a skúsenosti s novou metódou liečby diabetu 2. typu,“ píše MUDr. Janka Lejavová. Rozhodla sa zverejniť príbeh, ktorý je výnimočný pre ňu ako lekárku aj ako človeka. Jej pacient Peter žil 30 rokov s diabetom 2. typu. V posledných rokoch už mal vážne komplikácie, pre upchávanie ciev v končatinách a bolesti nôh už nevládal prejsť ani do obchodu v dedine. Prekonal srdcový infarkt. Ako šofér z povolania už nemohol pracovať, pretože si necítil nohy. Neustále priberal. Hodnoty glykovaného hemoglobínu (vyjadruje priemer hodnôt hladín cukru v krvi za posledné tri mesiace) sa mu zhoršovali, prognóza bola nepriaznivá.

V júni 2018 urobil Peter zásadné rozhodnutie. Z prvej ruky sa dozvedel o novej metóde určenej na pomoc pri liečbe diabetu 2. typu. Začal sa stravovať podľa NFI protokolu. „Už po dvoch týždňoch sme mohli znížiť dávku lieku na cukrovku, po mesiaci sme ho úplne vysadili,“ píše jeho diabetologička. Po 19 týždňoch dodržiavania NFI protokolu mohli vysadiť aj inzulín! „Peter bol na NFI protokole celkovo 23 týždňov. Za ten čas schudol 29 kg. Ďalším efektom bolo aj výrazné zníženie krvného tlaku a internista mu vysadil obidva lieky na hypertenziu,“ tvrdí MUDr. Lejavová.

Petrovi sa úplne zmenil život, píše sa v časopise DIA spektrum. Desať mesiacov po skončení NFI protokolu je stále bez inzulínu a liekov na cukrovku. Po dlhých rokoch má opakovane výborné laboratórne výsledky a spontánny nápad napísať o ňom verejne dostala lekárka po správe od neho, že odšoféroval výlet do Bojníc a tri hodiny sa prechádzal s vnučkou po zoo. Naďalej si udržiava stabilnú hmotnosť, zdravo sa stravuje, pretože nová kvalita života mu za to stojí. „Mohla by som opísať aj príbehy ďalších pacientov, ktorí začali s liečbou podľa NFI protokolu. Dnes hovorím len o Petrovi, ktorý bol prvý. A na to sa nezabúda,“ uzatvára diabetologička.

Čo je NFI protokol?

Skratka znamená anglický názov „Natural Food Interaction“. Ide o špeciálne vyvinutý stravovací protokol (špeciálne navrhnutá vegánska strava), ktorý sa vypracuje každému jednému diabetikovi presne na mieru podľa výšky, hmotnosti, veku, pohlavia, pridružených diagnóz. Jednotlivé zložky potravín medzi sebou v tele pacienta reagujú, píše sa v článku DIA spektrum. Vedľajším žiaducim efektom je výrazný pokles telesnej hmotnosti, priemerne 8–10 kg za prvý mesiac nie je nič nezvyčajné, v priebehu celého protokolu pacient schudne 20–30 kg. Zlepšenie glykémií údajne umožňuje postupné redukovanie až vysadenie liekov na cukrovku, prípadne inzulínu.

Najčastejšie pacient potrebuje na stabilizáciu stavu dodržiavať NFI protokol 16 až 26 týždňov. Po jeho ukončení sa pacientovi odporučí pokračovať v racionálnej diéte s redukovaným obsahom živočíšnych produktov. NFI protokol je určený diabetikom 2. typu (nie je podstatné, či je diabetik obézny), funguje aj u štíhlych diabetikov s aspoň čiastočne zachovanou tvorbou inzulínu, ďalej je určený prediabetikom, čiže pacientom s poruchou tolerancie glukózy alebo s hraničnou glykémiou nalačno a pacientom s rôznym stupňom nadváhy a obezity. Nie je vhodný pre diabetikov 1. typu, pre deti, tehotné ženy či dojčiace diabetičky, pre diabetikov so závažným ochorením obličiek a pečene a s niektorými závažnými pridruženými diagnózami (je potrebné konzultovať s diabetológom). Intolerancia laktózy a celiakia nie je pri NFI protokole problém. Trvanie je časovo obmedzené, nie je to celoživotná zmena stravovania.

Keď sme sa však opýtali na túto problematiku MUDr. Kataríny Rašlovej z Metabolického centra v Bratislave, odpovedala, že nejestvujú nijaké relevantné štúdie v odborných lekárskych časopisoch, ktoré by dokazovali efekt tohto stravovacieho plánu. Diabetológovia nepochybujú o tom, že zdravá strava a úbytok hmotnosti má na priebeh cukrovky nesporne pozitívny vplyv. Pacient má veľmi veľa „vo vlastných rukách“, samozrejme, závisí od pridružených ochorení a od stavu pankreasu, kde sa vytvára inzulín. NFI protokol je potrebné dodržiavať pod dohľadom svojho diabetológa, pacient si nesmie znižovať liečbu cukrovky bez vedomia lekára!

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #diabetes #inzulín