Štúdia: Kofeín skutočne dokáže pomôcť udržať váhu

Nová štúdia naznačuje, že kofeín nepomáha len pri udržiavaní váhy. V skutočnosti by mal aj obmedziť priberanie.

13.01.2020 06:00
čaj, schudnúť Foto:
Má kofeín vo forme maté, kávy alebo čierneho čaju skutočne zoštíhľujúci účinok? Áno aj nie.
debata

Prebúdza, pomáha imunite…

Potraviny, ktoré najlepšie chutia, sú zvyčajne tie najnezdravšie. Pri káve však platí pravý opak – a rôzne štúdie to už dokonca aj potvrdili. Rovnako, ako pri všetkom v živote, ani s jej konzumáciou by sme to však nemali preháňať. V primeraných dávkach (a v správny čas) kofeín prebúdza, zlepšuje športový výkon a dokonca pomáha imunitnému systému. Okrem toho, podľa najnovšej štúdie, pomáha aj v boji proti nadbytočným kilogramom.

Pozorovanie odhalilo, že potkany, ktoré dostali kofeín, pribrali o 16 percent menej. Tieto výsledky sa potvrdili aj po tom, čo nahradili kávu čajom maté. Vedci predpokladajú, že kofeín ovplyvňuje určité gény, ktoré súvisia s priberaním na váhe. A štúdia potvrdzuje predchádzajúce výskumy, ktoré ukázali, že čaj maté môže pomôcť v boji proti obezite.

Čo je čaj maté?

Pochádza z Južnej Ameriky a považuje sa nielen za alternatívu kávy, ale aj za „zoštíhľujúci“ prostriedok. Nápoj obsahuje okrem kofeínu (okolo 65 až 130 mg na šálku) aj vitamíny A, B1, B2 a C. V alternatívnej medicíne sa tiež používa pri horúčke, bolestiach hlavy a reumatických bolestiach.

Má kofeín vo forme maté, kávy alebo čierneho čaju skutočne zoštíhľujúci účinok? Áno aj nie. Nadbytočne kilogramy síce „neroztápa“, dokáže však obmedziť priberanie na váhe a pomôcť ju udržať. To však funguje najlepšie v prípade, ak sa človek riadi zdravým životným štýlom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunitný systém #kofeín #obezita #čaj maté