Voláte 155? Žiadna záchranka vám nepredpíše antibiotiká!

Záchranári Dušan Kraus a Miriama Pištejová nedávno napísali knihu príbehov zo života ľudí, ktorí iným zachraňujú v teréne životy. Nazýva sa "100 príbehov záchranára od narodenia po smrť". Jednotlivé kapitoly sú často nielen dojemnými spomienkami, ale obsahujú aj poučné informácie. Záver publikácie je venovaný systému záchrannej zdravotnej služby.

12.01.2020 06:00
záchranka, záchranár, sanitka, úraz Foto:
Záchranná zdravotná služba by mala riešiť situácie, v ktorých ide o život.
debata

Viete, čo všetko sa stane po zavolaní tiesňovej linky 155?

Linka 155 je číslo pre krajské operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (KOS). Máme osem krajov, teda osem krajských operačných stredísk. Sídlia vždy v krajskom meste a dovoláte sa v rámci kraja, v ktorom sa práve nachádzate. Ak voláte z Popradu, dovoláte sa do Prešova, ak voláte z Michaloviec, telefón dvíhajú Košice. Na linke 155 pracujú profesionálni zdravotníci – záchranári. Tí sa vás opýtajú, čo sa stalo. Rôznymi otázkami, ktoré musia položiť, zisťujú, v akom stave je človek, ktorému voláte pomoc. Podľa toho zhodnotia, akú záchranku k vám pošlú a telefonicky vám pomôžu poskytnúť prvú pomoc. Záchranár, s ktorým sa na linke zhovárate, nikdy nie je ten, ktorý k vám príde!

Čo sa stane, ak ste zavolali číslo 112?

Je to číslo pre krajské operačné stredisko integrovaného záchranného systému. Na 112 nedvíhajú telefón len záchranári, ale sú tam aj hasiči, policajti a ľudia z civilnej ochrany. Aj na tomto čísle sa dovoláte zdravotnej pomoci, ale v drvivej väčšine prípadov vás operátor po zistení základných údajov prepája na linku 155, aby ste rozprávali priamo so zdravotníkmi, ak potrebujete sanitku. A tak musíte to isté rozprávať dvakrát. Preto je pri zdravotných problémoch výhodnejšie volať hneď číslo 155.

Ako sú rozmiestnené stanice záchrannej zdravotnej služby (ZZS)?

Sú rozložené tak, aby teoretický dojazd bol kamkoľvek do 15 minút. O rozmiestnení staníc rozhoduje ministerstvo zdravotníctva, preto sú niekedy záchranky aj v malých dedinách ako Široké, Nižná Polianka, Štítnik. Žiadna obec ani mesto samostatne záchranku neprevádzkuje ani nerozhoduje o jej umiestnení. Čas 15 minút sa dá dodržať iba v prípade, že najbližšia posádka k vám je voľná. Ak je táto posádka na výjazde, operačné stredisko vám posiela ďalšiu najbližšiu možnú, ale tá môže byť vzdialená niekoľko desiatok kilometrov. Čas príjazdu sanitky k vám teda závisí od vzdialenosti posádky, poveternostných podmienok, dopravnej situácie. Preto príchod sanitky niekedy trvá aj 20 minút.

Majú záchranári stanovený čas výjazdu?

Áno, posádky ZZS, majú stanovený čas výjazdu, teda čas, za ktorý musia opustiť stanicu. Maximálne dve minúty, tento čas sa aj kontroluje. Čas príjazdu k vám však zákonom stanovený nie je.

Sanitka s lekárom alebo sanitka so záchranármi?

Máme dva typy posádok ZZS. RZP je rýchla zdravotná pomoc. V posádke RZP jazdia dvaja zdravotnícki záchranári. Jeden je v úlohe šoféra a druhý v úlohe záchranára. RLP je posádka rýchlej lekárskej pomoci. V nej jazdia traja ľudia – šofér, záchranár a lekár. O tom, ktorá posádka k vám príde, rozhoduje krajské operačné stredisko podľa závažnosti stavu a vzdialenosti danej posádky. Platí nepísané pravidlo: Radšej dvaja záchranári ihneď, ako lekár neskoro! K záchrannému systému patrí aj osem posádok vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS), v ktorých sa nachádza pilot, špeciálne vycvičený záchranár a lekár.

Ak je jedna z prvých vecí, čo záchranárov zaujíma, kartička poistenca – buďte radi.

Znamená to, že nejde o život. Každý záchranár i lekár si už od dverí robí obraz o stave pacienta. Sleduje, v akej je polohe, akú má farbu, ako dýcha, či rozpráva a hľadá príznaky život ohrozujúcich stavov. Ak zhodnotí, že človeku ide o život, kartička ho zaujímať nebude, resp. bude až na posledných miestach. Ak človek nie je priamo ohrozený na živote, tak jedna z prvých vecí, ktorú si záchranár bude pýtať, bude kartička poistenca, aby mohol vypísať potrebnú dokumentáciu. Nikto ešte neprišiel k pacientovi, ktorého bolo treba oživovať, aby povedal: „Dajte mi kartičku poistenca.“

Záchranná zdravotná služba by mala riešiť situácie, v ktorých ide o život. Teda stavy ako problémy s dýchaním, dusenie sa, problémy so srdcom, bezvedomie, cievna mozgová príhoda, ťažký úraz. Ťažkosti ako horúčka, vracanie, hnačka alebo „tretí deň ma bolí chrbát“ by mal riešiť obvodný lekár ako LSPP (lekárska služba prvej pomoci) známejšia pod názvom „pohotovosť“. Žiadna záchranka, ani keď v nej je lekár, vám nepredpíše antibiotiká!

  • ZZS – záchranná zdravotná služba
  • RLP – rýchla lekárska pomoc (vodič, záchranár, lekár)
  • RZP – rýchla zdravotná pomoc (záchranár v pozícii vodiča, záchranár)
  • VZZS – vrtuľníková záchranná zdravotná služba (pilot, záchranár, lekár)
  • KPR – kardiopulmonálna resuscitácia (oživovanie)
  • OAIM – oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny (kedysi ARO)
(Viac: www.prvapomocvpraxi.sk)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #záchranári #prvá pomoc #antibiotiká #Sanitka