Život s cukrovkou nie je vôbec "sladký"

Cukrovka sladká nie je. Je celoživotná a pri komplikáciách aj trpkou súčasťou pacientovho života. Podľa Národného centra zdravotníckych informácií je na Slovensku takmer 360-tisíc pacientov s diabetom. Je tu však aj veľké percento nediagnostikovanej cukrovky. Navyše čoraz viac Slovákov trpí prediabetom, teda stavom, ktorý je charakterizovaný zvýšeným rizikom vzniku cukrovky. Čo ho spôsobuje a aké sú jeho rizikové faktory?

26.01.2020 06:00
diabetes, cukrovka, injekcia, inzulín Foto:
Čoraz vyšší počet pacientov s prediabetom a diabetom je jedným z dôvodov, prečo sa diabetológovia rozhodli upriamiť väčšiu pozornosť na prevenciu tohto ochorenia.
debata

Neexistuje ťažká a ľahká cukrovka, ťažké sú len dôsledky a komplikácie neliečenej alebo nedostatočne liečenej cukrovky. Slovenská diabetologická spoločnosť (SDS) prichádza s preventívnym programom v otázke ochorenia diabetes mellitus na tento rok.

Diabetes sa považuje za epidémiu tretieho tisícročia a na Slovensku je v súčasnosti evidovaných približne 360-tisíc pacientov s týmto ochorením. November, mesiac povedomia o cukrovke, opäť upriamuje pozornosť verejnosti a zvyšuje povedomie o závažných komplikáciách, ktoré sa s týmto ochorením spájajú.

„Diabetes mellitus je chronické ochorenie, pri ktorom sa v tele prestane vytvárať inzulín alebo sa ho netvorí dostatok, alebo ho organizmus nedokáže správne využiť. Inzulín pomáha vstrebávať glukózu z krvi do tkanív, ktoré ho využívajú na svoju činnosť. Ak sa glukóza správne nespotrebuje, začne sa hromadiť a jej hladina v krvi sa s každým jedlom zvyšuje. Nadmerné množstvo glukózy v krvi pomaly ničí krvné cievy, nervový systém, ale aj iné orgány a tkanivá. Práve toto je príčinou neskorších komplikácií, ako sú srdcovo-cievne ochorenia, poškodenie obličiek, nervov a ďalšie ochorenia, ktoré so sebou diabetes prináša,“ upozorňuje docent Emil Martinka, prezident Slovenskej diabetologickej asociácie.

Existuje viacero príčin, ktoré zvyšujú riziko vzniku cukrovky. Medzi ne patrí dedičnosť, obezita, nedostatok fyzickej aktivity, stres a najčastejšie ide o kombináciu všetkých uvedených príčin. Prediabetom sa nazýva stav, pri ktorom sa zisťuje zvýšená hladina glukózy predovšetkým po jedle, ale nalačno býva hladina glukózy normálna alebo iba mierne zvýšená. Kritériá pre zjavnú cukrovku však ešte nie sú splnené. Pacienti s prediabetom majú relatívne vysoké riziko rozvoja cukrovky v budúcnosti, ale aj vysoké riziko infarktu či mozgovej mŕtvice.

„Nakoľko ide o bezpríznakové ochorenie, väčšinou sa diagnostikuje náhodne pri preventívnych prehliadkach či predoperačných vyšetreniach. Pokiaľ sa prediabetes nelieči, je pravdepodobné, že hladina cukru v krvi sa bude stále zvyšovať,“ upozorňuje Martinka.

Čoraz vyšší počet pacientov s prediabetom a diabetom je jedným z dôvodov, prečo sa diabetológovia rozhodli upriamiť väčšiu pozornosť na prevenciu tohto ochorenia. Cieľom preventívneho programu s názvom Starostlivosť, dostupnosť, spolupráca je poukázať na prevenciu pred cukrovkou, respektíve na dôležitosť liečby tohto ochorenia. Do skríningovej kampane sa budú môcť zapojiť firmy so svojimi zamestnancami, ktorým odborníci vysvetlia, aká dôležitá je pravidelná fyzická aktivita a strava, ktorá obsahuje málo jednoduchých cukrov a tukov, a aké dôležité je jesť denne zeleninu. „V prevencií cukrovky je veľmi podstatné klásť dôraz na pravidelný pohyb, pričom najjednoduchšie je ho možné zabezpečiť obyčajnou chôdzou,“ konštatovala diabetologička docentka Katarína Rašlová, prezidentka Slovenskej diabetologickej spoločnosti.

Súčasťou kampane je aj stránka www.zivotbezcukrovky.sk pre širokú verejnosť, pacientov a rodinných príslušníkov s aktuálnymi informáciami a novinkami týkajúcimi sa ochorenia diabetes mellitus.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #diabetes #cukrovka