Mýty a fakty o cukre

Je trstinový cukor zdravší ako biely? Môžeme jesť ovocie bez obmedzenia? Treba džúsy a ovocné šťavy piť denne? A je pravda, že v light výrobkoch nie je cukor?

19.01.2020 06:00
hnedý cukor, biely cukor, vrecia, lopatka Foto:
Pravý prírodný trstinový cukor je na rozdiel od rafinovaného bieleho cukru považovaný za zdroj minerálnych látok a okrem sacharózy obsahuje aj glukózu a fruktózu.
debata

Biely cukor je zdravší ako trstinový

Predstava, že hnedý, trstinový cukor je zdravší ako biely, je mylná. Nadmerné sladenie akýmkoľvek cukrom škodí. Preto by ste to s jeho konzumovaním nemali preháňať. Navyše energetická hodnota bieleho a trstinového cukru je porovnateľná. Pravý prírodný trstinový cukor je na rozdiel od rafinovaného bieleho cukru považovaný za zdroj minerálnych látok a okrem sacharózy obsahuje aj glukózu a fruktózu. Je teda nutrične hodnotnejší ako biely cukor a v tele je lepšie využiteľný – nie je zdravší ani menej kalorický.

Ovocie môžeme jesť bez obmedzenia, je zdravé

Mnohí si myslia, že ovocný cukor v ovocí a zelenine je „zdravší“, jeho vlastnosti sa však vôbec nelíšia od sacharózy. Fruktóza má však najnižší glykemický index
(GI = 19) zo všetkých prírodných cukrov. Na porovnanie, obyčajný stolný cukor (sacharóza) má GI = 65 a med má GI = 55.

Med nie je cukor, je to liek

Med obsahuje minerálne látky i vitamíny. Je zdravý, no lekári ho za liek nepovažujú. Skladá sa z ľahko stráviteľných cukrov, ktoré sa nemusia metabolizovať v pečeni, preto je rýchlym zdrojom energie. Najmä je to však vysokokalorické sladidlo a treba s ním zaobchádzať v strave opatrne.

Dia sladkostí môže diabetik zjesť, koľko chce

Označenie dia na potravinách vyjadruje, že pri výrobe nebol použitý repný cukor. Treba však počítať s množstvom sacharidov v múke (sušienky, oblátky…) a započítať ich do povoleného množstva sacharidov denného príjmu. Do úvahy treba brať aj energetickú hodnotu takto označeného výrobku – najmä u pacientov s nadváhou. Diabetici sa občas mylne domnievajú, že diavýrobky môžu jesť bez obmedzenia, a robia diétne chyby.

V čokoláde je vápnik, treba ju jesť pravidelne

Vápnik je aj v iných potravinách, ktoré neobsahujú toľko cukru. Napríklad mlieko a mliečne výrobky, mak, sardinky či orechy. Sto gramov mliečnej čokolády má 216 mg vápnika, ale aj zhruba 550 kalórií a 55 gramov sacharidov. Približne rovnaké množstvo vápnika však do seba dostanete konzumáciou dvoch jogurtov s nižším obsahom tuku. Vysoký príjem cukru, najmä u detí, naopak, vedie k zvýšenému odbúravaniu vápnika.

Cukor upokojuje

Pri strese by sme sa cukru mali, naopak, vyhnúť. Hoci jednoduché cukry sú zdrojom rýchlej energie a pomáhajú vyplaviť hormón šťastia sérotonín, v konečnom dôsledku spôsobujú výkyvy hladín krvného cukru a organizmus dlhodobejšie nepovzbudia.

Džúsy a ovocné šťavy treba piť denne

Stopercentný ovocný džús je plný cukru. Keď už, treba si ho pripraviť z čerstvého ovocia a rozriediť vodou alebo minerálkou.

Diabetici môžu piť sladené nápoje s „nula kalóriami“, sú bez cukru

Tieto nápoje sú skutočne bez cukru – ten je nahradený umelými sladidlami, ich pitie však vedie k prejedaniu. Nemajú žiadnu výživnú hodnotu, no pre sladkú chuť vyvolávajú následný pocit hladu. Navyše tieto nápoje obsahujú kyselinu fosforečnú, ktorá vo väčšom množstve bráni ukladaniu vápnika.

V light výrobkoch nie je cukor

Práve naopak. Light – ľahký, evokuje v mnohých predstavu, že to, čo zjeme, bude ľahšie, resp. menej tučné či sladké. Ak je na obale veľkými číslicami vyobrazené, že produkt obsahuje napríklad len 0,1 % tuku, zrejme bude jeho úbytok zastúpený pridaním nadmerného množstva cukru, neraz s ešte väčším počtom kalórií, ako by bol pri pôvodnom zložení. Sladké výrobky, ktoré výrobca deklaruje ako výrobky bez cukru, sú zas väčšinou plné umelých sladidiel a pridaného tuku pre lepšiu chuť.

Šunka, mäso a slané výrobky neobsahujú cukor

Viac ako jedna tretina z našich kalórií pochádza z cukru a z bielej múky pridanej pri spracúvaní potravín. Údeniny a slané výrobky medzi ne patria. Navyše cukor je konzervant, zlepšuje farbu i chuť. Priemyselne spracované potraviny takmer vždy obsahujú pridaný cukor v rôznych formách.

Batoľatám treba prisládzať mlieko a čaj, aby priberali

Samotné materské mlieko je sladké, deti sú teda zvyknuté na sladkú chuť. Príkrmy ani umelé mlieko či čaj bábätkám rozhodne prisládzať netreba. Dieťa potrebuje cukry v strave pre svoj vývoj, ale nepotrebuje ich vo forme umelo vyrobených sladkostí a bieleho rafinovaného cukru.

„S“tarostlivosť, „D“ostupnosť, „S“polupráca

Ide o názov preventívneho programu Slovenskej diabetologickej spoločnosti na rok 2020, ktorého hlavným cieľom je poukázať na prevenciu pred cukrovkou, respektíve na dôležitosť liečby tohto ochorenia. Diabetes mellitus nie je „sladký“ tak ako to vyplýva z prekladu. Práve naopak, ide o trpkú a celoživotnú súčasť života, ktorej je však do istej miery možné predísť. Slovenská diabetologická spoločnosť (SDS) preto prichádza s preventívnym programom, v rámci ktorého sa zameria na pacientov s diabetom, poskytne servis médiám a pripraví preventívnu kampaň aj pre širokú verejnosť.

  • V rámci starostlivosti o pacientov zorganizuje edukatívne regionálne stretnutia diabetikov po celom Slovensku, počas ktorých sa zameria na merania glykovaného hemoglobínu, ale pacientom pripomenie aj významnú úlohu správnej adherencie v liečbe tohto nevyliečiteľného, ale kompenzovateľného ochorenia.
  • Vytvorí ako jednu z aktivít programu je aj Servis pre meDIA – SDS, kde budú odborníci v oblasti diabetológie odpovedať na otázky médií týkajúce sa ochorenia diabetes mellitus.
  • Starostlivosť o širokú verejnosť je treťou a významnou časťou preventívneho programu na prevenciu cukrovky 2. typu. Do skríningovej kampane sa budú môcť zapojiť firmy so svojimi zamestnancami, ktorým poskytne preventívne merania a edukáciu o tom, aká je dôležitá pravidelná fyzická aktivita a strava, ktorá obsahuje málo jednoduchých cukrov a tukov, a aké dôležité je jesť denne zeleninu.

Viac informácií na www.zivotbezcukrovky.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #diabetes #cukor #trstinový cukor #mýty a fakty #biely cukor