Štúdia: U žien s aktívnym sexuálnym životom nastáva menopauza neskôr

Podľa nedávnej britskej štúdie je aktívny sexuálny život spojený s neskorším nástupom menopauzy.

20.01.2020 06:00
senior - sex - intimita Foto:
Ak je tehotenstvo nepravdepodobné, telu sa zdá rozumnejšie šetriť energiu potrebnú na menštruáciu.
debata (2)

Výskumný tím z University College London zistil, že ženy, ktoré sú sexuálne aktívne (minimálne raz týždenne) – patrí sem nielen pohlavný styk, ale aj orálny sex, stimulovanie a dotyky, ako aj masturbácia – je pravdepodobnosť skorého príchodu menopauzy (čiže prechod z plodného obdobia do neplodného), o 28 percent nižšia. U žien, ktoré sú sexuálne aktívne len raz za mesiac, je riziko nižšie o 19 percent.

Údaje od tritisíc žien

V rámci prieskumu tím analyzoval údaje z americkej štúdie o zdraví 3000 účastníčok. Na začiatku štúdie z roku 1996 bol priemerný vek žien 45 rokov, pričom žiadna z nich neprešla menopauzou. Okrem sexuálnej aktivity štatisticky vyhodnotili aj ďalšie kritériá, ako napríklad hladina estrogénu, vzdelanie, hmotnosť a celkový zdravotný stav. Týmto spôsobom chceli zistiť možné spojenie medzi sexuálnym správaním a vekom, v ktorom sa začala menopauza. Priemerný vek žien účastníčok bol 52 rokov. Pozorovanie rôznych faktorov ukázalo, že ženy, ktoré sú sexuálne aktívne, vstúpili do menopauzy podstatne neskôr.

Hypotéza starej mamy

Odborníci sa domnievajú, že ženské telo si pri sexuálnej nečinnosti myslí, že musí svoje zdroje použiť inak, a preto nastáva „šetriaci program menopauza“. Tento výsledok je v súlade s takzvanou hypotézou starej mamy: Ak je tehotenstvo nepravdepodobné, telu sa zdá rozumnejšie šetriť energiu potrebnú na menštruáciu a namiesto toho sa starať o už existujúcich potomkov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #estrogén #sexuálny život #menštruácia #menopauza