Čo robiť, aby chrbát nebolel?

Poznáte to - zohýbate sa alebo si ľahnete a máte pocit, akoby ste v chrbte mali nôž. Prečo sa to deje? Ako predísť takejto situácii? Stačí tak málo...

07.02.2020 06:00
debata (2)
Základy správneho sedenia za počítačom. Foto: SHUTTERSTOCK
pracovný stôl, práca, sedenie, počítač, chrbtica, bolesti, stavce Základy správneho sedenia za počítačom.

Mýty o bolestiach chrbta

Bolesť chrbta je dedičná. Toto je len výhovorka. Človek môže zdediť nesprávny životný štýl, nie bolesť.

Problémom s chrbticou sa nevyhneme. Ak sa niekto o seba stará a správne cvičí, nemusí mať problémy ani v päťdesiatke.

Každý pohyb je dobrý. Chrbát sa vám zrejme nepoďakuje za beh po tvrdom podklade.

Chrbát bolí od sedenia. Bolesť chrbta často súvisí aj so psychikou. Napätie, úzkosť a stres sa odrážajú aj na svaloch a chrbtici.

Pomôžu tabletky. Lieky proti bolesti neriešia skutočnú príčinu problémov.

Spať sa má čo najpohodlnejšie. Veľký vankúš vymeňte za menší. Nadmerne ohýba chrbticu a do stavcov neprúdi dostatok živín.

Ranné vstávanie musíme pretrpieť. Chrbtici prospeje, ak pri vstávaní najprv položíte nohy bokom z postele a až potom sa narovnáte.

Nie je vhodné dvíhať nič ťažké. Ťažkú škatuľu nedvíhajte v predklone, ale pokrčte nohy v kolenách a majte vystretý chrbát.

Najčastejšie príčiny bolesti chrbta

Zlé držanie tela: zlý životný návyk, ktorý sa spravidla formuje už v detstve. V dospelosti je možné držanie tela zdokonaľovať pomocou fyzioterapie a posilňovaním brušných aj chrbtových svalov.

Nevhodná obuv: vysoké podpätky, ale ani ploché podrážky nerobia chrbtici dobre. V príliš vysokých podpätkoch dochádza k nesprávnemu namáhaniu kĺbov a väzov. Plochá podrážka potom nohu dostatočne nefixuje a dochádza k zmršťovaniu klenby chodidla. Ideálne je preto obuv striedať a nosiť široké a nižšie podpätky.

Prechladnutie: rovnako ako môžu prechladnúť vaše dýchacie cesty, môže prechladnúť aj chrbát. V zime by ste preto mali menej dbať na módne trendy a chrániť svoj chrbát teplou spodnou bielizňou.

Nesprávne sedenie: najmä pri práci s počítačom má mnoho ľudí tendenciu uľavovať svojmu chrbtu zlým držaním tela. Pri sedení by však kolená mali byť ohnuté do pravého uhla a chrbát sa opierať celou plochou o operadlo. Monitor by mal byť nastavený priamo proti očiam.

Prehnaná alebo nedostatočná aktivita: absencia pohybu a športových aktivít vedie k ochabnutiu svalov, skracovaniu šliach a v niektorých prípadoch aj k osteoporóze. Pri opačnom extréme je však telo zaťažované a pri zlej výžive kĺbov a svalov dochádza k ich degenerácii. Najlepšie je v tomto prípade voliť zlatú strednú cestu.

Nadváha a zlý životný štýl: usadzovanie tukových zásob v tele a nedostatok pohybu má negatívny dosah aj na naše kĺby a svaly. Telo je nadmernou váhou preťažené a pohyb sa stáva náročným, v niektorých prípadoch aj nemožným. Dbať by sme preto mali na dostatočný prísun zeleniny, ovocia a dostatok pohybu. Zabúdať by sme nemali ani na dostatočný prísun dôležitých minerálnych látok, ako je vápnik a horčík, ktoré sa podieľajú na tvorbe kostného minerálu. Stres: dlhodobý stres núti človeka svoje telo chrániť, a preto sa uchyľuje k neprirodzenému postoju. Nervová sústava je pri strese precitlivená a teda tiež náchylnejšia na vnímanie bolesti.

Nosenie kabeliek: módny trend nosenia kabeliek sa podpisuje aj na našom zdraví. Ťahanie ťažkých tašiek v jednej ruke alebo cez rameno preťažuje iba jednu stranu a učí telo zlému držaniu, ktoré je potom veľmi zložité odstrániť.

Čo robiť, aby chrbát nebolel?

1. Nenoste ťažkú tašku len v jednej ruke alebo prehodenú cez plece. Rozdeľte radšej bremeno do dvoch tašiek a neste v každej ruke jednu. Výhodnejší je ruksak alebo taška prehodená cez plece krížom cez hruď.

2. Pri dvíhaní ťažkého predmetu sa nezohýbajte, ale pokrčte kolená a dvíhajte ho pokiaľ možno s rovným chrbtom s pritisnutím bremena na hrudník.

3. Malé bremená dvíhajte tiež buď z pokľaku, čupnutia alebo pomocou tzv. lastovičky so zanožením jednej nohy s vyrovnaným chrbtom.

4. Ak prenášate niečo ťažké, nikdy sa neotáčajte len v drieku, ale vždy celým telom.

5. Seďte s rovným chrbtom a dbajte o to, aby ste mali podopretú oblasť krížov. Pri šoférovaní nakloňte sedadlo tak, aby sa zväčšil uhol medzi stehnami a trupom, aby ste si „nepodsadzovali panvu“.

6. Noste pohodlné topánky so správnym podpätkom, ktoré umožňujú správne držanie tela pri chôdzi. Ortopedické vložky často dokážu zmierniť napätie v chrbte.

7. Ak sedíte niekoľko hodín pri počítači, dodržiavajte pravidlá správneho sedenia – 4 × 90, čo znamená, že nohy sú široko rozkročené na 90 stupňov, plôšky nôh zvierajú s predkoleniami 90 stupňov, predkolenia so stehnami 90 a stehno s osou trupu zviera tiež 90 stupňov.

8. Ak nemôžete mať celé chodidlá na dlážke, používajte nízku podložku.

9. Vhodné je zdynamizovanie sedu – sed na fitlopte, nestabilnej plošine, špeciálnej stoličke.

10. Pri práci v záhrade – pletí buriny, sadení sa nikdy nezohýbajte, radšej si kľaknite.

11. Pri umývaní tváre, zubov, pri práci v kuchyni je nutné znížiť bázu tela, a to rozkročením prípadne zanožením nohy a držaním vyrovnaného chrbta.

12. Presvedčte sa, či máte matrac na posteli dostatočne pevný, aby bol dobrou oporou pre chrbát, nemá však byť ani príliš tvrdý.

13. Snažte sa obmedziť stres a začnite prípadne používať techniky na lepšie zvládanie stresu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #prevencia #bolesť chrbta #bolesť chrbtice #mýty a fakty