Plávanie - liek na bolesť chrbta

Ak vás trápi bolesť chrbta, najhoršie, čo môžete spraviť, je prestať sa hýbať. Tým si stav len zhoršíte. Nemusíte robiť nič namáhavé, pomôže aj plávanie.

09.02.2020 06:00
plávanie Foto:
Na chrbát je vhodná technika kraul, nie prsia.
debata

Plávanie, ale i iné vodné cviky dokážu posilniť svaly chrbta. Bolesť chrbta môže mať mnoho potenciálnych príčin, takže prvá vec, ktorú musíte urobiť, je dôkladná diagnostika a následné vyhodnotenie. Ak človek zápasí s bolesťou dolnej časti chrbta, často sa stáva, že začne viac odpočívať a úplne sa vyhne cvičeniu. Je to však jedna z najhorších vecí, ktoré môžete urobiť. Príliš veľa odpočinku môže spôsobiť atrofiu svalov dolnej časti chrbta. Keď tieto svaly zoslabnú, nemôžu správne stabilizovať chrbticu, čo spôsobuje zhoršenie stavu. Z tohto dôvodu sú pre zachovanie zdravej chrbtice posilňovacie cviky nevyhnutné.

Video
Ako zabrániť bolesti chrbtice v rýchlej dobe plnej stresu? Zacvičte si s nami zopár minút každé ráno ešte v posteli!

Ak sa rozhodnete pre plávanie a ste začiatočník, venujte pozornosť najmä technike plávania. Sledujte sa, ako plávate, či správne dýchate, či vás pri plávaní nič nebolí a cítite sa komfortne. Ak si nie ste istý, či to robíte správne, pracujte na tom s trénerom alebo trénerkou.

Dobrou radou pre začiatok je plávať prsia. Ako s každou aktivitou, aj s plávaním by ste mali začať postupne. Najskôr začnite plávať maximálne dvakrát do týždňa.

Len samotné plávanie na bolesť chrbta nepomôže. Dôležité je aj správne držanie tela, správna obuv, ale aj správna stolička. „Konštrukcia stoličky je veľmi dôležitá pre prevenciu degeneratívneho procesu medzistavcových platničiek,“ hovorí ortopéd Janko Popovič z Centra zdravého sedenia.

Prečo je plávanie ideálne?

  • Uvoľňuje nervový systém: plávanie uvoľňuje endorfíny, ktoré uvoľňujú nervový systém a napäté svaly.
  • Zmierňuje tlak na kĺby: vďaka tomu, že voda nadnáša telo, vytvára oveľa menší tlak na kĺby.
  • Vytvára svalovú hmotu na podporu chrbtice: cvičenie vo vode podporuje vaše kĺby, chrbticu a zvyšuje ich odolnosť. Plávanie zapája svaly, ktoré nepoužívate, a to najmä tie, ktoré sú potrebné na zlepšenie stability chrbtice.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #plávanie #bolesť chrbta #bolesť chrbtice