Celiakiu nenaznačuje len hnačka a bolesti brucha

Bolesti brucha a tráviace ťažkosti sú najznámejšie príznaky celiakie. Avšak aj iné môžu naznačovať neznášanlivosť lepku.

04.02.2020 06:00
gluten, lepok, dieta, celiakia Foto:
Aj náhla strata hmotnosti môže poukazovať na celiakiu.
debata

Hnačka a zápcha

Hnačka a zápcha nie sú automaticky príznakmi celiakie, opatrnosť je na mieste až v prípade, keď vás tieto ťažkosti trápia častejšie. Jedným z dôvodov môže byť neznášanlivosť lepku. Stolica pacientov s celiakiou môže mať svetlú farbu a veľmi nepríjemný zápach, čo je dôsledkom zlého príjmu živín. Viac ako 50 percent ľudí citlivých na lepok má pravidelne hnačku a 25 percent trpí zápchou. Pravidelná hnačka môže viesť k dehydratácii, závratom a strate elektrolytov.

Nadúvanie a pocit plnosti

Aj tieto príznaky môžu byť normálne, netreba sa ich obávať. Napriek tomu však patria medzi najbežnejšie príznaky celiakie či alergie na lepok. Podľa jednej štúdie sa týkali až 87 percent ľudí, ktorí nemali celiakiu, ale gluténovú intoleranciu.

Bolesti hlavy a migréna

Pravidelnými migrénami trpí približne desať až dvanásť percent populácie. V niektorých prípadoch však môžu byť silné bolesti hlavy príznakom alergie na lepok.

Bolesti v podbrušku

Aj bolesti v podbrušku môžu byť signálom neznášanlivosti lepku a jedným z najčastejšie popisovaných symptómov celiatikov.

Bolesť a znecitlivenie kĺbov

U ľudí s neznášanlivosťou lepku alebo celiakiou môže konzumácia lepku spôsobiť zápaly a tým pádom bolesti. Tie sa môžu objaviť okrem iného aj v kĺboch a svaloch. Môže to byť spôsobené tým, že celiatici majú precitlivený nervový systém, preto cítia bolesť rýchlejšie. Neznášanlivosť lepku môže signalizovať cez neuropatiu, ktorá sa prejavuje ako znecitlivenie a brnenie v končatinách. Tento symptóm sa najčastejšie vyskytuje u pacientov s cukrovkou a ľudí s nedostatkom vitamínu B, môže však byť spôsobený aj otravou alkoholu.

Kožné problémy

Pokožka je obrazom nášho zdravia a náš vzhľad môže ovplyvniť aj lepok. Dermatitis herpetiformis je autoimunitná kožná choroba, ktorá sa vyznačuje malými pľuzgierikmi, ktoré svrbia. U všetkých pacientov sa preukázala celiakia. Pri bezlepkovej diéte sa prejaví úľava, rovnako ako pri iných kožných chorobách ako je psoriáza či chronická žihľavka.

Depresia a úzkosť

Niektoré štúdie ukázali, že ľudia, ktorí majú problémy s trávením, sú náchylnejší k úzkostiam a depresii, v porovnaní so zdravými ľuďmi. Toto je zjavné najmä u pacientov s celiakiou. Približne 3–30 percent ľudstva na celom svete je postihnutých úzkostnými poruchami. Tento stav je často úzko spätý s depresiou. Zdá sa, že ľudia trpiaci neznášanlivosťou lepku sú náchylnejší na úzkostné poruchy a záchvaty paniky.

Strata hmotnosti

Aj za náhlou stratou hmotnosti môže byť celiakia. Podľa jednej štúdie pozorovali úbytok na hmotnosti až dve tretiny celiatikov polroka pred určením diagnózy. Úbytok hmotnosti v dôsledku neznášanlivosti lepku alebo celiakie je pravdepodobne spôsobený rôznymi tráviacimi problémami a podvýživou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hnačka #depresia #migréna #celiakia #lepok #úbytok hmotnosti