Chirurg Igor Keher: Superobéznym pacientom zmenšíme žalúdok o vyše 80 percent

Chirurgický tím MUDr. Igora Kehera, primára Chirurgickej kliniky Fakultnej nemocnice v Trnave, odstráni extrémne obéznemu pacientovi približne 80 % žalúdka, čím zníži jeho príjem potravy.

10.02.2020 06:00
debata (3)

Odstránením konkrétnej časti žalúdka na veľkosť objemu téglika od jogurtu, čiže 80–100 ml, sa nielen zmenší veľkosť tohto orgánu, ale odstráni aj časť buniek produkujúcich hormón zodpovedný za pocit hladu. Pacienti, ktorí by inak schudnúť nedokázali, sa po znížení váhy často zbavia cukrovky, zníži sa im krvný tlak, ustúpia im bolesti kĺbov. Zákrok sa robí laparoskopicky, cez päť malých rezov do brušnej dutiny.

Upozorňujeme, že video, ktoré problematiku vysvetľuje, obsahuje zábery z chirurgickej sály, ktoré nemusia byť vhodné pre citlivé povahy.

Koľko takýto zákrok trvá a ktorí pacienti sú naň indikovaní? Aké podmienky musia spĺňať?

„Extrémne obézny pacient výrazne schudne a vracia sa do života. Často prestane brať lieky na cukrovku, nepotrebuje inzulín. Buď úplne vysadí tabletky na vysoký krvný tlak, alebo zo štvor-, trojkombinácie prejde na monoterapiu. Možno si ešte stihne zachrániť kĺby a nebude potrebovať voperovanie umelých. Začne pracovať, čiže opätovne odvádzať dane. Mladé ženy otehotnejú a sú schopné donosiť dieťa, pretože, ako vieme, obezita vedie aj k neplodnosti. A tak by sa dalo pokračovať,“ vysvetľuje primár Keher.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #žalúdok #ideozdravie #bariatricko-metabolická chirurgia #zmenšenie žalúdka