Chrípka či koronavírus? Dôležitá je prevencia

Päť až 15 percent slovenskej populácie každý rok ochorie na chrípku. Pre väčšinu ľudí je nepríjemným ochorením s miernym priebehom. Odborníci, aj v súvislosti s novým koronavírusom, ktorý sa prejavuje ako chrípka, varujú pred zbytočnou panikou, ale vyzývajú na prevenciu.

11.02.2020 06:00
koronavírus, Čína Foto:
V čase stúpajúceho počtu chorých na chrípku je v rámci prevencie vhodné vyhýbať sa uzavretým priestorom s vysokou koncentráciou ľudí. Chorí na chrípku by nemali chodiť do práce či školy.
debata

Chrípková sezóna aktuálne prebieha v období, keď mnohé krajiny hlásia podozrenia a potvrdené prípady ochorenia spôsobené novým koronavírusom 2019-nCoV. Ochorenie spôsobené novým koronavírusom sa prejavuje príznakmi podobnými klasickým respiračným ochoreniam – horúčkou, kašľom, dýchavičnosťou, ochorenie môže prerásť až do zápalu pľúc.

„V prípade, že ste neboli v krajinách, kde sa nový koronavírus nachádza, respektíve ste neboli v kontakte s osobami, ktoré uvedené krajiny navštívili, ide s veľkou pravdepodobnosťou o klasickú chrípku či prechladnutie, a preto netreba podliehať panike. Samozrejme, aj v prípade klasického respiračného ochorenia vrátane chrípky je dôležité kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára, pretože i tieto ochorenia môžu spôsobiť vážne zdravotné komplikácie," upozorňuje hlavný hygienik SR Ján Mikas. Ako ďalej povedal, na Slovensku sú aktuálne len lokálne epidémie chrípky. Predpokladá sa, že chorobnosť na chrípku a jej podobné ochorenia bude ešte narastať. Nárast chorobnosti v tomto období je očakávaným javom. Aktivita chrípky a jej podobných ochorení počas chrípkovej sezóny zväčša narastá počas prvých mesiacov v roku.

„K prepuknutiu celoštátnej chrípkovej epidémie na Slovensku zatiaľ nedošlo, no jej vznik nemožno vylúčiť vzhľadom na narastajúci počet ochorení na chrípku a jej podobných ochorení. Vývoj situácie bude závisieť od krivky chorobnosti v nasledujúcich týždňoch," povedal Ján Mikas.

V čase stúpajúceho počtu chorých na chrípku je v rámci prevencie vhodné vyhýbať sa uzavretým priestorom s vysokou koncentráciou ľudí. Chorí na chrípku by nemali chodiť do práce či školy. Chrípka nie je banálne ochorenie, môže spôsobiť vážne zdravotné komplikácie, treba ju vyležať a v liečbe sa riadiť pokynmi ošetrujúceho lekára.

V prípade predškolských zariadení je potrebné robiť takzvaný „ranný filter", vďaka ktorému by mala zodpovedná osoba zamedziť, aby sa do kolektívu dostalo choré či nedoliečené dieťa.

Dôležité je takisto dbať na pravidelné vetranie miestností a na časté umývanie rúk, vďaka čomu sa výrazne znižuje riziko prenosu respiračných ochorení. Člen rodiny s chrípkou by mal mať vyčlenený príbor, taniere, poháre. U chorej osoby má význam používanie rúšok. Povrchy a kľučky možno dezinfikovať dezinfekčnými prostriedkami s obsahom chlóru či jódu. Obranyschopnosť organizmu možno podporiť zvýšeným príjmom vitamínov, najmä vitamínu C. Proti chrípke sa ešte stále možno chrániť aj očkovaním.

Chrípka má náhly nástup príznakov z plného zdravia, je sprevádzaná vysokou teplotou. Typickým úvodným príznakom je bolesť kĺbov a svalov, silná bolesť hlavy. Chrípka sa prejavuje suchým a dráždivým kašľom, často sa objavuje zimnica a triaška. Po 48 hodinách sa môže prejaviť nádcha a bolesť hrdla. K úplnému uzdraveniu obvykle dôjde do 2 až 4 týždňov od prvých príznakov. Chrípka je vírusové ochorenie, a preto sa nelieči antibiotikami. Jej liečba spočíva v zmierňovaní príznakov podávaním liekov na zníženie telesnej teploty, proti kašľu, bolesti hlavy a proti zápalu dýchacích ciest. Treba si dopriať veľa spánku a teplého čaju.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prevencia #chrípka #prevencia chorôb #koronavírus