Nemeckí lekári žiadajú celonárodný zákaz solárií

Zdravé opálenie? To sotva dosiahneme zo solária! Práve naopak! Soláriá sú dokonca klasifikované ako rakovinotvorné, podobne ako arzén alebo azbest. Preto obhajujú dermatológovia zákaz.

13.02.2020 06:00
solárium, opaľovanie,koža Foto:
Kto chodí pravidelne do solária pred dosiahnutím veku 30 rokov, zvyšuje riziko vzniku malígneho melanómu o 75 percent.
debata (5)

Nemeckí lekári momentálne bojujú za celonárodný zákaz solárií. Podľa spoločnosti Deutscher Krebshilfe (Nemecká rakovinová pomoc) spôsobuje používanie solárií v Európe každý rok asi u 3400 ľudí čiernu rakovinu kože. V 800 prípadoch vedie k smrti.

Je absolútnym nezmyslom, že sa opálená pokožka považuje za zdravú – proces opaľovania je dokonca výkrikom kože o pomoc, tvrdí dermatologička Eckhard Breitbart. Každá návšteva solária vedie k dlhodobému poškodeniu.

Nebezpečné ako arzén alebo azbest

Svetová zdravotnícka organizácia WHO vydala aj varovanie a soláriá klasifikuje na najvyššej úrovni rizika rakoviny. Na základe publikácie Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny (IARC – International Agency for Research on Cancer), ktorá sumarizuje 88 štúdií za 20 rokov, UV žiarenie WHO stanovilo na úrovni rizika rakoviny 1. A tak sa ocitlo v skupine s plutóniom, arzénom, cigaretami či azbestom. Nielen rakovina kože môže byť život ohrozujúcim dôsledkom túžby po hnedej pokožke ako z dovolenky, ale UV žiarením sa môže posilniť aj tvorba nádorov v oku.

Na pozore by sa mali mať predovšetkým mladí ľudia. Kto chodí pravidelne do solária pred dosiahnutím veku 30 rokov, zvyšuje riziko vzniku malígneho melanómu, známeho tiež ako rakovina čiernej kože, o neuveriteľných 75 percent.

Pretože za poškodenie buniek sú zodpovedné nielen UVB lúče, ale aj UVA a UVC. Nebezpečná je nielen návšteva solária, ale aj intenzívne opaľovanie. Pripomeňme, že 20 minút pod umelým slnkom zodpovedá cca. celému dňu strávenému na pláži. Nezabúdajme, že chrániť sa je potrebné aj pred prirodzeným slnkom – natieraním opaľovacieho krému s dostatočne vysokým ochranným faktorom, tkaným odevom a vyhýbaním sa priamym slnečným lúčom medzi 11–15 hodinou.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #rakovina kože #solárium #opaľovanie #UV žiarenie