WHO vyhlásila stav globálnej zdravotnej núdze

Krízový výbor Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vyhlásil 30. januára v súvislosti s ochorením spôsobeným novým koronavírusom 2019-nCoV stav globálnej zdravotnej núdze.

12.02.2020 11:00
Taliansko, koronavírus Foto: ,
14 dní od príchodu z oblasti postihnutej novým koronavírusom je potrebné kontrolovať svoj zdravotný stav (horúčka, kašeľ, bolesť hrdla, dýchavičnosť).
debata

Preventívne opatrenia SR:

  • Ministerstvo zdravotníctva SR a Úrad verejného zdravotníctva SR podrobne sledujú epidemiologickú situáciu a priebežne o aktuálnej situácii informujú kľúčové rezorty, regionálne úrady verejného zdravotníctva v SR a odbornú i laickú verejnosť.
  • Vzhľadom na súčasné možnosti cestovania ľudí medzi krajinami nie je možné vylúčiť zanesenie nového koronavírusu na Slovensko. Zároveň vzhľadom na súčasnú celosvetovú migráciu ľudí a spôsob prenosu infekcie (kvapôčková infekcia, vzdušná cesta) môže byť každé cestovanie rizikové – napríklad pobyt v letiskovej hale, na palube lietadla, vo vlaku. Preto treba zvážiť nevyhnutnosť cestovania.

Hlavný hygienik SR odporúča dodržiavať tieto preventívne opatrenia:

  • často si umývajte ruky mydlom a vodou, najmenej 20 sekúnd. Môžete použiť dezinfekčný prostriedok na ruky na báze alkoholu
  • očí, nosa a úst sa nedotýkajte neumytými rukami
  • zakrývajte si nos a ústa pri kašľaní a kýchaní jednorazovou papierovou vreckovkou a následne ju zahoďte do koša
  • vyhýbajte sa blízkemu kontaktu s ľuďmi, ktorí javia príznaky nádchy alebo chrípky
  • ak ste chorý, liečte sa doma
  • zabráňte nechránenému kontaktu s divými alebo hospodárskymi zvieratami
  • 14 dní od príchodu z oblasti postihnutej novým koronavírusom je potrebné kontrolovať svoj zdravotný stav (horúčka, kašeľ, bolesť hrdla, dýchavičnosť)
  • v prípade klinických príznakov po návrate je potrebné kontaktovať, prípadne vyhľadať lekára a informovať ho o cestovateľskej anamnéze

Ak všeobecný lekár vysloví podozrenie z ochorenia spôsobeného novým koronavírusom 2019-nCoV (zodpovedne posúdi klinické a epidemiologické kritériá s dôrazom na cestovateľskú anamnézu), pacient bude riešený na príslušnom infektologickom pracovisku, ktoré určí ďalší postup liečby.

Rezort zdravotníctva posilnil telefónne linky

Sto telefonátov denne na jednej telefónnej linke a približne rovnaký počet e-mailov do emailovej schránky v súvislosti s novým koronavírusom. Rezort zdravotníctva pristupuje k otázkam občanov zodpovedne a prostredníctvom Úradu verejného zdravotníctva SR rozširuje činnosť call centra na všetkých osem krajských regionálnych úradov verejného zdravotníctva na Slovensku. Telefonické linky majú nepretržitú prevádzku.

Ku kontaktom pre verejnosť zriadeným na Úrade verejného zdravotníctva SR a Regionálnom úrade verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici, pribudli telefónne linky na regionálnych úradoch verejného zdravotníctva v Bratislave, Trnave, Trenčíne, Nitre, Žiline, Prešove a Košiciach.

Kontakty prístupné pre verejnosť:

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky – 0917 222 682, novykoronavirus@uvzsr.sk

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici – 0918 659 580

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Bratislave – 0917 426 075

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Nitre – 0948 495 915

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Trnave – 0905 903 053

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Trenčíne – 0911 763 203

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Košiciach – 0918 389 841

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Prešove – 0911 908 823

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Žiline – 0905 342 812

Odborníci poskytujú verejnosti informácie k aktuálnej situácii vo výskyte nového koronavírusu či odporúčania pre osoby, ktoré sa nachádzajú v oblastiach, respektíve sa vrátili z krajín, v ktorých sa výskyt nového koronavírusu potvrdil. Aktualizované informácie k uvedenej téme zverejňuje Ministerstvo zdravotníctva SR a Úrad verejného zdravotníctva SR na svojich webových stránkach, ako aj sociálnych sieťach.

Zdroj: uvzsr.sk

WHO odpovedá na otázky

Je bezpečné dostať list alebo balík z Číny?
Áno, je to bezpečné. Ľuďom, ktorí dostávajú balíky z Číny, nehrozí nakazenie. Z predchádzajúcej analýzy vieme, že koronavirusy neprežijú dlho na objektoch, ako sú listy alebo balíčky.

Môže pravidelné vyplachovanie nosa soľným roztokom zabrániť infekcii?
Neexistuje žiadny dôkaz, že by pravidelné vypláchnutie nosa soľným roztokom chránilo ľudí pred infekciou novým koronavírusom.

Pomôže konzumácia cesnaku predchádzať infekcii?
Cesnak je zdravé jedlo, ktoré môže mať niektoré antimikrobiálne vlastnosti. Neexistuje však žiadny dôkaz o tom, že by jedenie cesnaku chránilo ľudí pred koronavírusom. V tomto smere nepomáha ani sezamový olej.

Môže dym a plyn z ohňostroja a petardy pôsobiť proti vírusu?
Nie. Dýchanie dymu a plynu je nebezpečné a nezabije nový koronavírus.

World Health Organization (WHO); iš

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #WHO #koronavírus #globálna hrozba