Očami zubára: Príliš veľa športu môže zubom ublížiť

Športujeme v domnení, že robíme pre svoje telo niečo dobré, užitočné. Avšak našim zubom to, zdá sa, môže ublížiť. Ale pozor, iba v prípade, ak niečo zanedbáme.

19.02.2020 06:00
muž, pacient, zubár, zuby, Foto:
Sucho v ústach spojené s cukrom je pre zuby nebezpečná kombinácia.
debata (4)

Cvičenie môže pre telo znamenať aj námahu. Platí to nielen pre pohybový aparát, ale aj pre naše zuby. Za určitých podmienok podporuje šport rozvoj zubného kazu, choroby zubného tvrdého tkaniva, ktoré závisia od rôznych faktorov.

Možno tomu zabrániť vhodnými zásahmi ako sú pravidelné prehliadky u zubára, starostlivosť o zuby, ústna hygiena a zdravá strava. Kaz, na to, aby vznikol, musí mať určité podmienky. Ústna dutina sa považujú za hostiteľa baktérií, máme ich v nej prakticky všetci. Konzumáciou cukru sa prostredie v ústnej dutine mení, tvorí sa kyselina a tá napáda zuby.

Cvičenie tento proces urýchľuje, pretože počas tréningu nám často chýbajú sliny, ktoré majú ochrannú funkciu. Niektoré potraviny a nápoje môžu navyše tvorbu zubného kazu urýchliť. Zubný lekár z Rakúska, doktor David Keszthelyi, riaditeľ zubnej kliniky vo Viedni, ktorý je sám nadšený športovec, pre rakúsky časopis Woman vyrátal možnosti, ako si zuby chrániť.

Dbajte pri športe aj o zdravie zubov

Na otázku, prečo je pravidelná návšteva u zubára taká nevyhnutná, odpovedal: „Aby sme zabránili masívnemu poškodeniu a aby bolo odborne postarané už o vzniknuté škody. Vybrať sa k zubárovi až vtedy, keď máte bolesti, sa neodporúča. Strach je pochopiteľný, ale často základom našich zlých skúseností.“

Zlé zuby sa nededia

Podľa Keszthelyiho sa „zlý materiál zubov“ nededí. „Ide o mýtus. Rozhodujúci vplyv na stav a vývoj zubov má to, ak sa o ne od začiatku dobre staráme. Zlé zuby sa nededia. Infekčné choroby ako sú kazy, sa môžu vyskytnúť u každého človeka, rozhodujúca je pritom profylaxia. Ak je to možné, tak už od chvíle, kedy sa dieťaťu prederie prvý zub.“

Športovci v ohrození

Športovci sú ohrození z jednoduchého dôvodu, pretože počas tréningu alebo súťaže pijú sladené nápoje a jedia energetické tyčinky, ovocie a častokrát stravu s vysokým obsahom sacharidov, tvrdí ďalej zubár. Tak, ako je ovocie zdravé, poskytuje však aj kyslé prostredie, ktoré podporuje rozvoj zubného kazu. Preto treba dostatočne veľa piť, aby nedošlo k zmene pH.

Pomôže žuvačka

Ako predísť vzniku kazov pri športe? Zubár odporúča žuvať žuvačku bez cukru a dopĺňať telu tekutiny. „Sucho v ústach spojené s cukrom je pre zuby nebezpečnou kombináciou. Nikdy nezabúdajte piť, aby telo "nevyschlo.“

Dôraz klásť aj na zuby

Kto sa o svoje zuby príkladne stará, tomu sa po súťaži nevyvinie automaticky zubný kaz. Ako rýchlo k tvorbe príde, závisí v prvom rade od stavu zubov ako aj od časového rámca, v ktorom sa cukor v ústnej dutine rozpadá a prevláda kyslé prostredie. Tí, čo športujú, sa prirodzene starajú o svoje telo, ale dôraz by mali klásť aj na zuby, odporúča Keszthelyi.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #voda #zuby #sacharidy #šport #zubný kaz #žuvačka