Diabetici na NFI protokole už schudli vyše tisíc kíl

Nenápadná červenovlasá lekárka z Liptovského Mikuláša lieči svojich pacientov s cukrovkou 2. typu stravovacími plánmi na báze chemickej interakcie zložiek potravín. Ide o tzv. NFI protokol. Nie je to nízkokalorická diéta určená na schudnutie, hoci pacientom sa dramaticky znižuje aj hmotnosť - ale predovšetkým sa im stabilizujú hladiny glykémií, cholesterolu, krvný tlak. Zhovárame sa s MUDr. Jankou Lejavovou, diabetologičkou z Liptovského Mikuláša.

21.02.2020 06:00
obezita, tučnota, jedlo, chudnutie, diabetes Foto:
Slovo diéta v mnohých evokuje, že ide o nízky alebo nejako obmedzený príjem kalórií.
debata

V ambulancii máte leták, že vaši diabetici dohromady schudli vyše tisíc kilogramov. Koľko pacientov to bolo?

Je ich okolo šesťdesiat a toto číslo stále stúpa. Priemerne ide o pokles hmotnosti 17 kilogramov na jedného pacienta. Mala som takých, čo schudli menej, lebo neboli až takí obézni. Ďalší schudli omnoho viac, napríklad tridsať kíl. Tento program však nie je primárne určený na chudnutie, hoci dodržiavanie NFI protokolu automaticky sprevádza aj úbytok hmotnosti. A tu sú tie poklesy priam dramatické. Veľmi dobre vieme, že obézny diabetik 2. typu obyčajne nepotrebuje schudnúť len dva či štyri kilogramy, ale omnoho viac.

Diabetici majú obyčajne veľký problém schudnúť vôbec dve-tri kilá. Už aj na to sú veľmi pyšní…

Mám peknú príhodu. V ambulancii som mala novú sestričku. Tá presne poznala štandardnú situáciu, že diabetik obyčajne od kontroly ku kontrole priberie, a ak schudne zopár kilogramov, všetci sa z toho tešíme a chválime ho. A táto nová sestrička mi hovorí: „Je to čudné, ale máme tu pacienta, ktorý schudol desať kíl. Ako je to možné?“ „Asi to bude niekto na NFI protokole,“ odpovedám jej. Najprv nechápala. Ale my svojich pacientov dodržiavajúcich tento protokol po týždňoch doslova nespoznávame. Na kontrolu prichádzajú akoby iní ľudia.

Diabetes na Slovensku

  • na Slovensku bolo v roku 2018 registrovaných 355 895 diabetikov, s diabetom typu 2 ich je 323 897
  • 53 % diabetikov v SR je na perorálnych antidiabetikách, 29 % na inzulíne a 18 % na režimových opatreniach (správa NCZI, nov. 2018)
  • v Európe žije 64 miliónov diabetikov, z toho 33 miliónov žien a 31 miliónov mužov starších ako 18 rokov
  • v súčasnosti je diabetes hlavnou príčinou zlyhania obličiek, slepoty, amputácií dolných končatín z iných ako poúrazových príčin
  • srdcovo-cievne ochorenia sa u diabetikov vyskytujú 4– až 8-krát častejšie v porovnaní s bežnou populáciou a majú horšiu prognózu

Logicky sa natíska otázka, čo to ten NFI protokol vlastne je? Nejaký druh diéty?

Ja ho nazývam protokolom, a nie diétou. Skratka NFI znamená v angličtine „natural food interactions“, čo je vlastne stravovanie na báze chemickej interakcie, chemického ovplyvňovania jednotlivých zložiek potravín. Slovo diéta v mnohých evokuje, že ide o nízky alebo nejako obmedzený príjem kalórií. Tu však nezáleží na tom, aký počet kalórií prijmete! Ide o rastlinnú stravu, ktorú konzumujete päťkrát denne a môžete sa najesť dosýta. Podmienkou je však presne dodržať poradie jedál a zjesť všetky predpísané potraviny. Tie potraviny totiž navzájom chemicky reagujú. Poviem príklad: Ak máte na raňajky ovsenú kašu so sójovým mliekom a s čučoriedkami a na desiatu prúžky zelenej hrubostennej papriky, nesmiete nič z toho vynechať ani prehodiť. Pretože chemické látky z tej papriky budete potrebovať pre nasledujúce jedlo, a to obed – zeleninovú polievku so zemiakom a následne zeleninové rizoto. Nesmiete to rizoto vynechať, hoci ste sýti, treba zjesť aspoň tri lyžičky, pretože aj toto jedlo má svoj význam. A tak by sa dalo pokračovať. Niektorí pacienti v nádeji, že sa rýchlejšie dopracujú k výsledkom a budú rýchlejšie chudnúť, začnú vynechávať večere – aj to je chyba. Takisto si nesmú dať nič navyše – ak by chceli zjesť paradajku, veď je zdravá, ale v ten deň nie je v pláne, naruší to naplánovanú chemickú reakciu medzi potravinami.

Takže ak mi poviete – v utorok zjete na desiatu jablko a vypijete citrónový čaj, nemám sa snažiť zlepšiť desiatu napríklad pridaním mandarínky?

Presne tak. Originálne NFI plány skontrolovala vedúca diétna sestra z Národného endokrinologického a diabetologického ústavu v Ľubochni. Z nutričného hľadiska je všetko v poriadku. NFI protokol pozostáva prevažne zo strukovín, orechov, semien, z ovocia a zeleniny. Všetko ide o bežne dostupné potraviny. Čo sa týka tekutín, v protokole je bylinný čaj, ovocný čaj, čistá voda alebo voda s citrónom, takisto minerálka. Nevyhnutný je dostatočný príjem tekutín, aspoň dva litre denne. Niektoré potraviny pôsobia ako katalyzátory chemických reakcií, potom sú potraviny, ktoré, naopak, spomaľujú chemické reakcie a v daný deň sa nesmú konzumovať. Príkladom je hoci spomínaný citrón alebo petržlenová vňať. V niektoré dni sú zaradené do plánu, ale inokedy sa jesť nesmú.

Skúste lepšie vysvetliť princíp tohto stravovania a vzájomný vplyv jednotlivých látok v potravinách.

Na webovej stránke to vysvetľujeme na základe spolupôsobenia chemických látok nachádzajúcich sa v hnedej ryži a čiernej fazuli. Hnedá ryža v sebe obsahuje látku A, ktorá sama osebe nemá vplyv na odbúranie lipidov z tela. Čierna fazuľa obsahuje látku B, ktorá takisto, ak ju prijmete zvlášť, nemá vplyv na odbúranie lipidov z organizmu. Ak však zjete hnedú ryžu spoločne s fazuľou, napríklad máte na obed rizoto s čiernou fazuľou, vzniká nová chemická zlúčenina C, ktorá cielene odbúrava tuky z konkrétnych častí tela. Ak sa tento proces opakuje s každým NFI jedlom, presne navrhnutým pre daného pacienta, množstvo tukov v tele sa stále znižuje.

Áno, ale hovorili sme o tom, že NFI protokol nie je primárne určený na chudnutie, hoci pokles váhy, často veľmi dramatický, ho tiež sprevádza. Cieľom je znížiť a stabilizovať hladinu cukru v krvi, cholesterol a s tým ruka v ruke u hypertonikov ide aj pokles krvného tlaku.

Základom protokolu je odbúranie viscerálneho tuku a tuku vo svalových bunkách. Viete, aký je to viscerálny tuk?

Prvý pacient liečený NFI protokolom (od júna 2018)
Rok 1998 2005 2017 máj 2018 okt./nov. 2018 jan. 2019 apríl 2019
Celkový cholesterol 7,0 3,99 5,0 4,93 3,66 3,37 4,34
LDL-zlý cholesterol 4,14 2,23 3,04 2,74 2,32 2,51 2,84
HDL-dobrý cholesterol 1,04 1,39 1,17 1,15 1,22 1,2 0,99
glykovaný hemoglobín (%) 9,1 6,7 10 8,8 6,7 6,4 6,4
Tento pacient bol nastavený na NFI protokol v júni 2018, v auguste 2018 mu bol vysadený liek metformín, v novembri 2018 ukončenie inzulínovej liečby, v decembri 2018 ukončenie NFI protokolu po 23 týždňoch trvania v januári 2019 a v apríli 2019 bola ambulantná kontrola. Pacient váži 70 kg, má BMI 22 a všetky sledované parametre sú stabilizované. Jeho pôvodný index telesnej hmotnosti (BMI) bol vyše 30.
Poznámka: hodnoty celkového cholesterolu pre zdravého človeka majú byť do 5,0 mmol, u diabetikov je snaha dosiahnuť glykovaný hemoglobín (priemer glykémií za tri mesiace) do 6,5 %. Index telesnej hmotnosti u štíhleho človeka by mal byť 25 a menej.

Áno, to je ten aktívny vnútrobrušný tuk, ktorý síce nenahmatáme, ale obaľuje naše orgány – pečeň, pankreas… Funguje vlastne ako endokrinný orgán.

Výborne. Diabetici vedia, že by mali schudnúť, aj im to povieme, ale obyčajne im nevieme dať podrobný návod, ako to dosiahnuť. V dobrom úmysle držia diéty vedúce k rýchlej redukcii hmotnosti, ale zároveň sa im zhoršia výsledky z krvi, pretože to chudnutie nie je zdravé. Neskôr sú frustrovaní: Pani doktorka, tak som sa snažil, schudol som päť kíl, ale glykovaný hemoglobín (priemer glykémií za tri mesiace) mám horší. Jedol som mäso so zeleninou, vylúčil som sacharidy. Pri tomto stravovacom pláne nevylučujeme sacharidy, a v tom spočíva tá revolúcia. Vylučujeme však živočíšne produkty, ide o čisto rastlinnú stravu prispôsobenú konkrétnemu pacientovi.

Hovoríte, že stravovací protokol individualizujete. Znamená to, že ak budem dodržiavať taký istý jedálny lístok ako moja susedka, nepomôže mi to?

Je to zdravé stravovanie, určite vám to nepoškodí a niečo aj schudnete. Tento plán sa však individualizuje v závislosti od veku, pohlavia, presnej hmotnosti a výšky, od diagnózy, aktuálnej hodnoty glykémií. Plán sa aktualizuje každých štrnásť dní, pretože za dva týždne sa vám zmenia podmienky v tele, a to sa opätovne zohľadní. Možno máte s kamarátkou rovnaký vek, hmotnosť aj výšku, ale možno ona schudne počas štrnástich dní dve kilá a vy päť – a už sa vaše stravovacie cesty rozdeľujú. Celý ten protokol je teda vyskladaný, ušitý vždy pre konkrétneho pacienta. Mala som napríklad pacientku, ktorej sme urobili protokol a fungovalo to úžasne. Schudla 26 kíl a cukrovka sa jej úplne upravila. Jej manžel, diabetik obéznejší ako ona, držal ten jej stravovací plán spoločne s ňou, ale nebolo to pripravované preňho. Schudol štyri kilogramy a jeho výsledky sa nezlepšili tak dramaticky.

O. K., čo znamená dramatické zlepšenie?

Napríklad príde diabetik na liekoch a inzulíne, ktorý má hladiny cukru 15 – 17 mmol/l. V priebehu týždňa na NFI protokole má cukor pred jedlom okolo 7 – 8 mmol/l, povie, že taký cukor nemal roky, a musíme redukovať lieky. Počas protokolu vidíme, ako sa doslova v priebehu dní glykémie krásne upravujú, postupne na hodnoty okolo 4 – 5 mmol/l nalačno, následne musíme pacientom znížiť liečbu. Na chvíľu sa im hodnota cukru zvýši, ale čochvíľa idú zas s hodnotami nadol. Je to pre mňa ako pre lekárku neuveriteľne vzrušujúce, doteraz som to nezažila. Musíme uberať z liečby, pretože pôvodná liečba sa stáva pre pacienta príliš silnou. Ten pokles hmotnosti je vlastne sekundárny. Najskôr sa upravia glykémie a hmotnosť ide nadol popri tom. Zlepšuje sa metabolizmus.

Akú liečbu najskôr vysadzujete? Lieky na cukrovku alebo inzulín?

Najskôr znižujeme dávky orálnych antidiabetík. Neskôr sa uberá z inzulínu po jednotkách. Pacienti si dvakrát denne musia kontrolovať glykémie a zapisujú si ich. Každých štrnásť dní, pri aktualizácii protokolu, sa vážia. U prediabetikov, ktorí ešte neužívali nijakú liečbu, je to najjednoduchšie, tým netreba tak často kontrolovať glykémie, na hypoglykemické hodnoty neklesnú. Stabilizujú sa, ale ďalej chudnú, znižujú sa im lipidy v lete.

Prečo má NFI protokol význam len pre diabetikov 2. typu? Pretože cukrovka 1. typu nezvratne poškodí pankreas?

Presne tak. Vieme, že pankreas, čiže slinivka brušná, je orgán, ktorý produkuje hormón inzulín. Pri cukrovke 1. typu telo inzulín jednoducho nevytvára. Imunitný systém človeka totiž zničil beta-bunky v pankrease, ktoré inzulín produkujú. V tomto prípade ide teda o autoimunitnú chorobu. Samozrejme, ak je diabetik 1. typu obézny, môže to byť preňho cesta, ako schudnúť a zlepšiť isté svoje parametre, inzulínu v liečbe sa však nikdy nezbaví. Podobne je to s diabetikom 2. typu, ktorý má už cukrovku dlhé roky a jeho pankreas je zničený. My tomu hovoríme vyhorenie. Vnútorná produkcia inzulínu už nie je dostatočná. Vieme výrazne zlepšiť jeho parametre, dokážeme, aby schudol, zlepší sa mu tlak, hladiny tukov v krvi, stabilizujú sa mu glykémie. Možno pôjde s dávkami inzulínu dole o polovicu, ale nemôžeme sľúbiť, že bude môcť vysadiť inzulín úplne. Ale aj tak mu NFI protokol pomôže.

Je NFI protokol určený výlučne diabetikom alebo aj obéznym ľuďom bez cukrovky? Neskôr sa asi ukáže, že pomôcť môže aj pri iných diagnózach, napríklad pri stukovatení pečene, keďže ide o odbúravanie vnútrobrušného tu­ku…

V tejto chvíli sme protokol zamerali na liečbu diabetu 2. typu, ale princíp je vhodný aj na liečbu nadváhy a obezity. O program sa teda môžu zaujímať aj dospelí ľudia nediabetici, ktorí potrebujú schudnúť. Výhodou tohto protokolu je fakt, že pri ňom nie je vyslovene nevyhnutný pohyb. Samozrejme, akákoľvek pohybová aktivita je vždy logicky vítaná, mnohí pacienti sú však pohybovo limitovaní napríklad pre poškodenie bedrových kĺbov alebo sú proste takí obézni, že už majú problémy aj s bežnou chôdzou. Čo sa týka vami spomínanej steatózy pečene, tak ako hladina cholesterolu, už sa upravili aj zvýšené pečeňové testy, ale zatiaľ sa na to nechceme zameriavať. Ak sa zhorší cukrovka, zhorší sa cholesterol. Ak sa zhorší cholesterol, zhorší sa cukrovka. Všetko sú to spojené nádoby.

Existujú indikácie, keď sa NFI protokol neodporúča, resp. nesmie použiť?

Áno. Napríklad potravinové alergie. Ak je pacient alergický na vlašské orechy, ktoré sú pri NFI protokole nevyhnutné a nevieme ich ničím nahradiť, bohužiaľ. Ak mu prekážajú štyri konkrétne druhy zeleniny, bez ktorých plán nevieme vyskladať, takisto sa nepohneme ďalej. Potom sú pacienti, ktorí rovno povedia, že bez mäsa nedokážu žiť. A ešte je problém, ak pacienti užívajú liek s účinnou látkou warfarín či orfarín na riedenie krvi, pretože ten nám interaguje so zeleninou, napríklad s väčším množstvom kapusty. Na druhej strane, tento protokol môžu dodržiavať celiatici, vieme ten stravovací plán vyskladať aj pre nich a keďže sa nepoužíva mlieko ani mliečne výrobky, problém nemajú ani ľudia s intoleranciou laktózy.

Liečebné ciele rovnaké pre diabetikov i zdravých

Liečebné ciele sú v optimálnom prípade rovnaké pre diabetikov i zdravých ľudí. Znamená to mať nalačno glykémiu nižšiu ako 6,0 mmol/l, v druhej hodine po najedení nepresiahnuť 7,5 mmol/l, resp. u diabetikov sa odporúča dosiahnuť hodnotu glykovaného hemoglobínu nižšiu ako 6,5 %. Glykovaný hemoglobín je parameter, ktorý sa označuje pomerne zložitou skratkou HbA1c. Označuje vlastne priemer glykémií, čiže hladín cukru v krvi, za obdobie posledných 8 – 12 týždňov. Hodnota glykovaného hemoglobínu sa stanovuje v percentách a jej zníženie o jediné percento významne znižuje riziko ďalších komplikácií cukrovky. Rovnako intenzívne treba liečiť nielen zvýšenú hladinu cukru, ale aj zvýšenú hladinu tukov v krvi či vysoký krvný tlak. Srdcovo-cievne ochorenia majú totiž u cukrovkárov ťažší priebeh a horšiu prognózu.

Niektorí slovenskí diabetici po absolvovaní NFI protokolu
Meno pacienta Zlepšenie glykovaného hemoglobínu Pokles hmotnosti
Anna o 1,3 % mínus 12 kg
Eduard o 2,6 % mínus 15 kg
Jana o 2,0 % mínus 17 kg
Janka o 4,9 % mínus 37 kg
Marek o 5,32 % mínus 24 kg
Patrícia o 1 % mínus 26 kg
Peter o 0,9 % mínus 14 kg
Peter o 2,4 % mínus 29 kg
Vlasto o 2,64 % mínus 23 kg
Viera o 3,8 % mínus 12 kg
Glykovaný hemoglobín je parameter, ktorý sa označuje pomerne zložitou skratkou HbA1c. Označuje priemer glykémií, čiže hladín cukru v krvi, za obdobie posledných 8 – 12 týždňov. Všetkým týmto pacientom bola vysadená alebo výrazne redukovaná liečba.

V časopise DIA spektrum ste opisovali svojho prvého pacienta na NFI protokole, dramatickú zmenu jeho zdravotného stavu k lepšiemu. Písali sme o tom aj v predchádzajúcom čísle Dobrého zdravia pod názvom „Vylieči diabetes NFI protokol?“ Článok je na našom webe. Koľko takýchto „zázračne zlepšených“ pacientov máte?

Každého jedného, kto je na protokole! Prezentovala som ich výsledky koncom novembra na celoslovenskom diabetologickom kongrese, v tabuľke som mala dvadsať pacientov, ktorí protokol dokončili, ale mám ich viac. Niektorí z rôznych, aj objektívnych, dôvodov stravovací plán nedokončili, ale všetci sa veľmi zlepšili. Keď sme dávali dohromady tieto výsledky a opätovne sme prechádzali dokumentáciu pacientov, boli sme aj s autormi protokolu veľmi spokojní. Mala som napríklad na protokole pacientku, cukrovku mala 30 rokov, už sa jej netvoril inzulín v dostatočnom množstve. Celkový cholesterol mala 11 mmol/l (hladina u zdravého človeka je do 5 mmol/l – pozn. aut.). Momentálne má celkový cholesterol 3,8 mmol/l, liečbu redukovanú o 70 %. Lieky na cukrovku sme vysadili a inzulín sme postupne znížili z 22 jednotiek na 12. Jej internistka bola výsledkami veľmi pozitívne prekvapená. Alebo mám pacienta, ktorý pracuje v zdravotnej poisťovni, problematike diabetu sa venuje roky aj profesionálne. Cukrovku má asi sedem rokov. Keď si na diabetologickom kongrese v máji 20019 vypočul našu prezentáciu, s nádejou sa do protokolu pustil. Protokol dodržiaval veľmi presne, výsledky sa zlepšovali doslova z týždňa na týždeň, výrazne schudol, postupne redukoval až ukončil liečbu diabetu, pocítil prílev energie. Keď som na novembrovom diabetologickom kongrese prezentovala jeho kazuistiku, osobne potvrdil moje slová.

Mnohí pacienti s cukrovkou si osvoja zdravšie... Foto: SHUTTERSTOCK
diabetes, srdce, strava, fonendoskop Mnohí pacienti s cukrovkou si osvoja zdravšie stravovacie návyky a má to edukačný vplyv aj na rodinu.

NFI protokol nie je potrebné držať doživotne. Koľko ho bolo potrebné držať najkratšie, koľko je zatiaľ maximálna doba a kedy sa vlastne rozhodujete, že je čas protokol ukončiť?

Čím kratšie trvá cukrovka a čím menej obézny je pacient, tým kratšie trvá aj NFI protokol. Najmenej to bolo zatiaľ tri týždne. Takže nie všetci pacienti ho držia rovnako dlho. Čím má pacient ochorenie dlhšie a viac viscerálneho tuku, tým dlhší čas musí zotrvať na protokole. Napríklad prediabetici, u nich sa metabolizmus veľmi rýchlo stabilizuje, je to otázkou 8 – 12 týždňov. U dlhoročných diabetikov trvá protokol aj 26 týždňov. Na druhej strane, ak máte cukrovku dve desiatky rokov, 26 týždňov je veľmi krátky čas! Vo chvíli, keď už pacient nemá medikáciu, nesmie ešte skončiť NFI protokol. Musí ho dodržiavať ešte minimálne štyri týždne po vysadení liečby, veľmi obézni pacienti aj dlhšie.

A čo po skončení protokolu? Čo môžu pacienti jesť potom?

My im vysvetlíme našu predstavu o zdravej strave. Na protokole zistia, že zdravé raňajky nie je každé ráno hemendex, ale radšej ovsené vločky s rastlinným mliekom. Naučia sa jesť pohánku či quinou, o ktorej dovtedy niektorí ani nepočuli. Samozrejme, niekomu po troch mesiacoch protokolu začne prekážať nejaká zelenina a potrebuje si v jej konzumácii po skončení urobiť prestávku. Iný si zas niečo zamiluje. Celkovo sa dá povedať, že mnohí si osvoja zdravšie stravovacie návyky a má to edukačný vplyv aj na rodinu.

Akého pacienta máte najdlhšie po skončení NFI protokolu? Aké sú jeho výsledky?

Môj prvý NFI pacient je už 14 mesiacov bez inzulínu. Mám pacientov, čo skončili v máji až auguste minulého roka a po troch či šiestich mesiacoch mi teraz znovu prichádzajú na kontroly. Sú dôvodom na veľkú radosť v našej ambulancii. Reálne schudli 20 až 30 kíl a hmotnosť si udržali aj s odstupom času, takisto majú naďalej stabilizované laboratórne hodnoty – glykémie a glykovaný hemoglobín. Sú medzi nimi dôchodcovia aj ľudia v produktívnom veku. Všetci si veľmi vážia, že sa cítia lepšie, že majú lepšie výsledky, menej liekov. Hovoria mi: Keď vidím, že váha by chcela ísť nahor, pridám si zeleniny! Spomínam si na pacientku s novodiagnos­tikovanou cukrovkou, ktorá nechcela užívať žiadne lieky, chcela zdravšie žiť. Navrhla som jej ako možnosť NFI protokol. Od marca do júla schudla 26 kg, cukor nalačno jej klesol z 8 na 4 mmol/l, upravil sa jej aj glykovaný hemoglobín, teraz má úplne normálnu hodnotu. Celkový cholesterol jej klesol zo 6,8 na 4,7 mmol/l. Samozrejme, lieky na cholesterol pacientom neznižujem, najmä ak sú po infarkte či mŕtvici, nechávam to na kardiológa či internistu.

Vy ste prvou lekárkou, ktorá sa na Slovensku začala NFI protokolom zaoberať a uverila mu. Ako sa to stalo? Keď vidíte tie výsledky, musí to byť pre vás lekárske zadosťučinenie.

V takomto rozsahu a s týmto počtom zdokumentovaných pacientov sme prvou krajinou na svete, kde sme to takto rozbehli. Spoluautorkou protokolu je Slovenka. Momentálne je do NFI zapojených na Slovensku 45–50 lekárov. Ja som bola jednoducho v správnom čase na správnom mieste. Medicínu robím dvadsať rokov a mám v ambulancii v Liptovskom Mikuláši tisíce diabetikov. V liečbe diabetu sa za posledné roky udialo veľa pozitívnych zmien a ak pacient spolupracuje, vieme oddialiť komplikácie. Platí však, že každé chronické ochorenie je prognosticky nepriaznivé a časom, krôčik po krôčiku, prichádzajú zmeny k horšiemu. Najprv diéta a jeden liek, potom kombinácia liečiv, prípadne inzulín, meníme inzulín, upravujeme dávky, dávkovaciu schému… NFI protokol dokáže pacienta stabilizovať, a to za veľmi krátke obdobie. Doterajšie výsledky sú veľmi sľubné. S každým ďalším pacientom sa mi to potvrdzuje.

MUDr. Janka Lejavová

Študovala všeobecné lekárstvo na Jesseniovej lekárskej fakulte UK v Martine. Od roku 1999 pracovala na Internej klinike ÚVN Ružomberok. Je atestovaná internistka a diabetologička. Od roku 2018 pracuje v diabetologickej ambulancii v Liptovskom Mikuláši. Od júna 2018 využíva v liečbe diabetu 2. typu NFI protokol.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #diabetes #cukrovka #MUDr. Emil Martinka #Janka Lejavová #NFI protokol