Podologička Milada Nádašiová: Máme tri základné typy chodidiel. Aký je ten váš?

Všetci máme v zásade tri typy chodidiel - kvadratický, egyptský a grécky typ. "Každý z týcho typov je niečím špecifický a podľa toho by sme si mali vyberať aj vhodnú obuv," vysvetľuje prezidentka Slovenskej podologickej spoločnosti a školiteľka z Centra pedikúry a podológie v bratislavskej Rači Ing. Milada Nádašiová.

24.02.2020 06:00
debata (1)

Na problémoch s nohami sa podieľa množstvo rôznych vplyvov, ako sú predispozičné faktory, štýl chôdze, pohybové aktivity, telesné a zdravotné predispozície, typ zamestnania a podobne. Pravdou však je, že významnú úlohu pri deformácii nôh zohrávajú najmä topánky a mnoho žien ich negatívny vplyv stále podceňuje. Dobrovoľne si ničia nohy v nevhodnej obuvi a nepripúšťajú, že ich nohy trpia. Medzi najčastejšie problémy s chodidlami patria poruchy postavenia klenby na nohách a členkových kĺbov. K tomu sa pripája vybočený palec a kladivkovité prsty.

Prečo však záleží nielen na našej topánke a jej strihu, ale na čom ešte? Majú topánky na vysokom podpätku a špicaté lodičky len negatíva? Čo je to analýza chodidla a mapa chodidla a ako sa robí? V Centre pedikúry a podológie v Bratislave riešia problémy s nohami, chodidlami a nechtami už vyše 16 rokov a majú viac ako 30-tisíc ošetrených nôh. Vo videu uvidíte, ako možno zhodnotiť problémy na nohe a ako môžu súvisieť s problémami v oblasti kolien, bedier či chrbtice. Podológia sa zaoberá preventívnou a rekondičnou starostlivosťou o nohy. Deformácie nôh sa dajú upraviť, vyžaduje to však disciplínu a spoluprácu. Čo s boľavými chodidlami? Čo ďalej? Viac vo videu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #chodidlá #pedikúra #medicinálna pedikúra #chodidlo #Podológia #ideozdravie