Od zápalu ďasien až k mozgovej príhode

Medzi zubami a telom je neuveriteľné prepojenie. O prepojení medzi ústnou dutinou a zvyškom tela sa intenzívne hovorí aj v odbornej verejnosti. Čo sa teda stane, ak zanedbáme zubnú hygienu a vznikne zápal? Aký je vplyv zdravia zubov na celý organizmus?

19.03.2020 12:00
žena, úsmev, biele zuby, zrkadlo, zubár Foto:
Prepojenie ústnej dutiny s celým telom je vedecky dokázané, čo potvrdzujú aj štúdie. Prevencia je preto viac ako nevyhnutná.
debata (2)

Návšteva zubára síce nepatrí medzi naše obľúbené činnosti, ale zanedbávanie preventívnych prehliadok hraničí s hazardom s vlastným zdravým.

„V odborných sférach už dávno nie je tajomstvom, že práve pokazené zuby a poškodený závesný aparát vedia byť zdrojom závažných zdravotných problémov,“ tvrdí stomatologička Monika Ivicová zo zubnej kliniky Doktor Martin. Práve preto sa lekári snažia pozerať na zdravotný problém v súvislosti s celým organizmom a využívajú tak tzv. holistický prístup.

S množstvom baktérií v našich ústach bojujeme čistením zubov. V prípade, že hygiena zlyhá a baktéria sa premnoží v okolí zuba, vznikne zápal, ktorý postihne ďasná. Zápal sa postupne šíri hlbšie do zuba, kostí, a najmä do krvi. To spôsobuje problémy v celom tele. „Ľudia si neuvedomujú, že plocha, na ktorej sa rozprestierajú ďasná, je veľká zhruba ako naša dlaň. Ak takáto veľká plocha podlieha chronickému zápalu, ktorý nebolí a pacient o ňom často nevie, dovolím si hovoriť o tichom zabijakovi,“ tvrdí odborníčka. Krvácanie ďasien jednoducho nie je v poriadku a príznaky paradentózy treba riešiť.

V prvom rade si treba uvedomiť, že ústna dutina nie je izolovaná časť organizmu. Infekcia v ústach zvyšuje pravdepodobnosť infarktu a mozgovej mŕtvice. Ak zápal prejde do infekcie a liečba sa zanedbá, situácia môže viesť až k smrti. „Práve zanedbaná ústna hygiena, ktorá časom vedie k vážnym a rozsiahlym zápalom ďasien, stojí v popredí všetkých potenciálnych zdrojov infekcie a rizika poškodenia vzdialeného orgánu,“ upozorňuje stomatologička. British Dental Journal vo svojej štúdii z roku 2013 uviedol, že pokazené zuby ohrozujú naše srdce rovnako ako fajčenie či obezita. Odôvodňujú to tým, že krvou môžu baktérie prísť až k srdcu, upchať cievy a spôsobiť zápal srdcového svalu, zrazeninu, infarkt alebo mozgovú mŕtvicu. „Medzi veľmi časté ochorenia prameniace zo zanedbávania ústnej dutiny patria zvýšené riziko vzniku infarktu myokardu, náhlej cievnej mozgovej príhody, ale aj idiopatické zápaly kĺbov, nízka pôrodná hmotnosť novorodenca a všeobecne zvýšená hladina CRP-proteínu, ktorý nám prezrádza, že v tele máme zápal,“ vysvetľuje doktorka Ivicová.

Odborníci tiež hovoria o súvislosti medzi predčasným pôrodom a paradentózou. Samozrejme, že je veľké množstvo faktorov, ktoré ovplyvňujú predčasné narodenie plodu, no zápal a infekcia sa ukazujú ako jeden z vinníkov, ktorý sa podieľa na nedobrom vývoji dieťaťa v maternici. Súvisí to s hormonálnym obrazom, ktorý by si mali dať spraviť ženy túžiace otehotnieť už ako prevenciu. Podľa našej najväčšej zdravotnej poisťovne však prvú preventívnu prehliadku absolvuje iba 10 % tehotných žien a druhú iba okolo jedného percenta.

Prepojenie ústnej dutiny s celým telom ako celkom je vedecky dokázané, čo potvrdzujú aj štúdie. Prevencia je preto viac ako nevyhnutná. Aj stomatologička Monika Ivicová hovorí, že nepovšimnutý zápal ďasien je potrebné odhaliť čím skôr, lebo nám poriadne skomplikuje život, aj keď budeme chcieť liečiť iné zdravotné problémy. „Štandardným krokom pred absolvovaním záväznej operácie na srdci, pri celkovej výmene kĺbu a mnohých iných častí je odoslanie pacienta do ambulancie zubného lekára po potvrdenie, respektíve vylúčenie tzv. fokusov – teda zápalových ložísk v ústnej dutine, ktoré by mohli pri zákroku pacienta ohroziť na živote,“ dodáva odborníčka.

Zrkadlo zdravia

  • Krvácajúce ďasná poukazujú na hormonálnu nerovnováhu.
  • Opuchnutý jazyk znamená nedostatok živín.
  • Poškodené zuby môžu hovoriť napríklad o refluxnej chorobe pažeráka, keď sa do ústnej dutiny dostávajú leptavé žalúdočné kyseliny. Stomatológ dokáže vypozorovať aj príznaky niektorých ochorení, ako je mentálna bulímia.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #mozgová príhoda #starostlivosť o zuby