4 pravidlá, aby sme nemuseli mať zubné kazy

Starostlivosť o zuby by mala byť pre človeka samozrejmosťou. Zubný kaz sa však objavuje už u malých detí, má ho viac ako 42 percent päťročných detí.

25.03.2020 11:00
Neda Markovská Foto:
Profesorka Neda Markovská.
debata

"Vysoká kazivosť chrupu je výsledkom skutočnosti, že rodičia nedodržiavajú štyri základné pravidlá prevencie zubného kazu, ktoré zabezpečia zdravé zuby bez zubného kazu. Je to znížený príjem cukrov v nápojoch a jedlách, správne vykonávaná ústna hygiena, lokálna aplikácia fluoridov a preventívna prehliadka,“ hovorí profesorka Neda Markovská, hlavná odborníčka rezortu zdravotníctva pre zubné lekárstvo.

Ako by mala teda vyzerať prevencia od narodenia?

Od narodenia by deti mali piť od smädu len čistú vodu. Ako prvé jedlo, ktorým dieťaťu matka začína rozširovať stravovanie okrem materinského mlieka, by mala byť zelenina. Tá nie je sladká, a je to prvá nová chuť v ústach. Ak by sa začalo s ovocím, ktoré obsahuje cukry, dieťa si veľmi rýchlo zvykne na sladké a bude ho žiadať. Dieťa v období jedného roka by už malo piť z hrnčeka, nie z dojčenskej fľaše, rovnako by nemalo používať cumeľ. Je absolútne nesprávne namáčať cumeľ do medu alebo do sirupov.

Ďalej je to ústna hygiena už od narodenia – rodičia by ju mali vykonávať a neskôr dočisťovať deťom zuby do deviateho roku veku. Rodičia začínajú s umývaním zubov neskoro a nečistia ich deťom. Rovnako nekontrolujú dieťaťu zuby, na ošetrenie k zubnému lekárovi prichádzajú, až keď má dieťa bolesť, čo je spravidla základom negatívneho zážitku a postoja dieťaťa k zubnému ošetreniu.

Na prvé vyšetrenie treba ísť s dieťaťom, keď dovŕši jeden rok. Zubný lekár skontroluje prerezané zuby, ich hygienu, výživu dieťaťa a založí dieťaťu zdravotnú dokumentáciu. Rodičia dostanú rady, ako sa starať o ústne zdravie a správne by mali nasledovať preventívne prehliadky dvakrát ročne. Pre zlepšenie zdravotnej gramotnosti rodičov Slovenská komora zubných lekárov v spolupráci so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou už druhý rok dáva novorodencom Zubný preukaz dieťaťa, kde rodičia nájdu všetky informácie, ako sa starať o ústne zdravie dieťaťa.

Aké sú najnovšie trendy čistenia zubov u detí a v akom veku sa odporúča začať používať zubné pasty?

Základný trend je správne čistenie. Už od narodenia matka po večernom dojčení čistou bavlnenou vreckovkou očistí sliznice od zvyškov mlieka. Keď sa prerežú prvé mliečne zuby (dolné stredné rezáky v 6. až 8. mesiaci), dieťa má mať zubnú kefku určenú na tento vek a matka mu očistí zuby – len zubnou kefkou. Takto čistí ďalšie postupne prerezávajúce sa zuby, až kým dieťa je schopné vypľúvať obsah z úst, teda približne v troch rokoch života. Až potom prichádza na rad detská zubná pasta, ktorá je určená pre tento vek a obsahuje fluoridovú a remineralizačnú zložku.

Tu je význam pravidelných preventívnych prehliadok, lebo zubný lekár upozorní rodičov, že zubné pasty dnes vyrábané majú presné určenie podľa veku dieťaťa, čo je potrebné dodržiavať. Je veľkou chybou, aby si malé dieťa čistilo zuby zubnou pastou pre dospelých.

Ak majú deti zuby v takom zlom stave, ako je na tom dospelá populácia Slovákov?

V súčasnosti nedisponujeme novými štatistickými údajmi, ale údaje z Národného centra zdravotníckych informácií spracované na základe podkladov zo zubných ambulancií z roku 2017 uvádzajú klesajúce počty jedincov na preventívnych prehliadkach. Vo vekovej skupine 6 až 14 rokov sa preventívnej prehliadky zúčastnilo 76 %, v skupine 15– až 18-ročných to bolo 67 % a v skupine dospelých ako celku len 50 %.

Prevencia zubného kazu je úplná, ak zahŕňa všetky štyri zložky, a teda výživu, správnu ústnu hygienu, fluorizáciu a pravidelnú prevenciu.
profesorka Neda Markovská

Ako môžeme stravou ovplyvniť zdravie svojich zubov? Existujú nejaké potraviny, ktoré zubom prospievajú a ktoré, naopak, škodia?

Prospieva mlieko a mliečne výrobky umelo neprisládzané, vrátane syrov a čerstvá zelenina a ovocie. Neprospievajú sladené nápoje, sladkosti, konzumované častokrát denne, rovnako jedlá a potraviny s nízkym pH – dresingy, kečup, sýtené nápoje. Rovnako aj potraviny, ktoré obsahujú mnoho nezdravých tukov spôsobujúcich aterosklerózu, sú previazané na zápalové ochorenia parodontu.

Aká je správna technika čistenia zubov?

Je to skutočnosť závislá od veku – inak si čistia zuby deti, inak tínedžeri alebo dospelí, od manuálnej zručnosti a je prísne individuálna, keďže sú rozdielne anatomické pomery v ústach a rôzne ochorenia. Metóda čistenia nie je možná bez názornej demonštrácie najprv na modeli individuálne každému jednotlivcovi zvlášť a opakovane počas života v zmysle zmien v ústach. Po demonštrácii na modeli musí vždy nasledovať ukážka a tréning zubnou kefkou v ústach pacienta a tiež aj pacient sa v zubnej ambulancii správnu metódu musí naučiť. Dôležitá je aj kontrola zvládnutia správneho čistenia po jednom až dvoch mesiacoch. Tu je nevyhnutná spolupráca zubného lekára a dentálneho hygienika.

Je pravda, že silným tlakom na kefku pri čistení zubov si môžeme vyrobiť zubné kazy?

Nadmerným tlakom na zubný povrch dlhý čas dochádza k poškodeniu najprv zubnej skloviny a neskôr zuboviny. Tlak stenčuje tkanivá zuba a vznikajú „tzv. miskovité“ defekty – tento stav označujeme ako erózia zuba.

Veľkú úlohu zohráva pri zdraví ústnej dutiny prevencia. Ako by mala vyzerať správna preventívna prehliadka u zubného lekára a akú prevenciu by mal pacient robiť sám?

Je nevyhnutné vysvetliť, že prevencia a preventívna prehliadka nie je to isté. Prevencia je systém opatrení a metodík, ktoré aplikujeme na zdravé tkanivá a orgány s cieľom zachovať ich čo najdlhšie zdravé. Prevencia zubného kazu je úplná, ak zahŕňa všetky štyri zložky, a teda výživu s redukovaným množstvom cukru, správnu ústnu hygienu, lokálnu fluorizáciu a pravidelné preventívne prehliadky.

Preventívna prehliadka je vyšetrenie všetkých tkanív ústnej dutine (zuby, okolité ďasno, jazyk, ostatné sliznice ústnej dutiny), s cieľom zistiť chorobné zmeny vo včasnom štádiu vývoja, v pravidelných intervaloch. Vyšetrenie sa vykonáva klinicky, v ústach a röntgenologicky vyšetrením zubov pre zistenie začiatočných štádií zubného kazu. K vyšetreniu patrí aj vyhmatanie miazgových uzlín v rámci onkologickej prevencie.

Mnoho ľudí sa spolieha na skutočnosť, že „mňa nič nebolí, a preto nemusím ísť na preventívnu prehliadku“, čo je absolútne nesprávne. Je potrebné uviesť, že zubný kaz v začiatočnej forme vývoja nebolí, rovnako ako nebolí zápal ďasien a parodontitída. V počiatočnej fáze vzniku nebolia ani zhubné nádory ústnej dutiny a tvárovej oblasti. Teda preventívnu prehliadku má absolvovať aj pacient, ktorý je bezzubý alebo nemá žiadne problémy. Vysoká chorobnosť Slovákov vyplýva z nízkej vzdelanostnej úrovne o význame a dôležitosti udržať si zdravie, vrátane ústneho zdravia.

Pomáhajú kefky na medzizubné priestory a zubná niť?

Medzizubné kefky sú určené na dokonalé očistenie bočných plôch zubov a medzizubného ďasna, kam sa zubná kefka nedostane. Práve preto sú tieto plochy rizikovým miestom pre vznik zubného kazu. V prípade stesnaných zubov je indikáciou zubná niť. Zubný lekár alebo dentálny hygienik pomocou špeciálnej sondy určia, akú veľkosť medzizubnej kefky si má pacient kúpiť s cieľom dokonale očistiť bočné plochy alebo aby nedošlo k poraneniu ďasna. Zároveň pacienta musia naučiť, ako správne pracovať s týmito pomôckami.

Kedy a pre koho sú vhodné ústne vody?

Podľa rizika kazivosti chrupu, stavu prerezávania zubov určí zubný lekár prípravky s obsahom fluoridov na používanie v domácej starostlivosti. Základné pravidlo je postavené na zásade individuálnej potreby každého jednotlivca podľa stavu chrupu a rizika zubného kazu, a to len lokálna aplikácia, teda na zubný povrch.

V prípade zápalu ďasien alebo parodontitídy rovnako zubný lekár alebo dentálny hygienik odporúča ústnu vodu na to určenú, s príslušnou koncentráciou, ako aj dobou užívania. Človek bez zápalu parodontu nemá používať ústnu vodu na redukciu zápalu ďasien. Tieto ústne vody majú liečebný účinok na zápal ďasien, a nie sú určené na prevenciu zápalu ďasien. Prevenciou je dokonalé čistenie zubov zubnou kefkou, medzizubnými kefkami a dentálnou niťou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zubný kaz #zubná hygiena #čistenie zubov #detské zuby