Takmer každá slovenská rodina má "svojho“ diabetika

Na Slovensku žije okolo 360-tisíc diabetikov. Väčšina z nich má diabetes 2. typu. Týchto "dvojkárov“ je vyše 320-tisíc. A práve tomuto druhu cukrovky možno do veľkej miery predchádzať. Ak človek zistí, že je už len "krôčik“ od cukrovky, pričom veľa napovie najmä hladina jeho glykovaného hemoglobínu v krvi, môže pre seba veľmi veľa urobiť. A včas.

01.03.2020 06:00
cukrovka, diabetes, glukomer, zdravá strava,... Foto:
Pri výskyte prediabetu sa zisťuje zvýšená hladina glukózy predovšetkým po jedle, avšak nalačno býva hladina krvného cukru často normálna alebo iba mierne zvýšená.
debata

Diabetes 2. typu súvisí najmä s nezdravým spôsobom nášho života. Problémom je najmä to, že ľudský genotyp sa od pradávnych čias veľmi nezmenil. Stále sme nositeľmi šetriacich génov, ktoré spôsobujú, že v minulosti bolo naše telo schopné v období dostatku zhromaždiť dosť energie v podobe tukového tkaniva a neskôr tak prežiť obdobia hladu. V dnešnej dobe sú nám tieto gény na škodu. Dochádza k epidémii obezity, s ktorou ruka v ruke nasleduje cukrovka. Práve obezita je jedným z faktorov, ktoré vedú k zníženiu citlivosti na inzulín a k rozvoju diabetu 2. typu. Aj preto sa dnes hovorí doslova o "diaobezite“. Obezita a cukrovka sú spojené nádoby. Platí, že so stúpajúcou nadváhou a obezitou stúpa aj pravdepodobnosť rozvoja diabetu. Avšak platí to aj naopak: so znížením hmotnosti o 5 – 10 % klesá riziko rozvoja cukrovky až o 44 %.

Od prediabetu k diabetu

Mnohým pacientom cukrovku diagnostikujú náhodne. "Dvojka“ totiž spočiatku nemá nijaké dramatické príznaky a poukáže na ňu až zvýšená hladina cukru pri odbere krvi, napríklad pri preventívnom, predoperačnom či inom vyšetrení parametrov z krvi. Glykémia nalačno 7 mmol a viac už znamená cukrovku, samozrejme, meranie je potrebné potvrdiť. Príznakmi cukrovky sú najmä časté močenie, zvýšený smäd, suchá, svrbiaca koža, ťažké hojenie rán, mykózy, pri pokročilejšej neodhalenej cukrovke už paradoxne dochádza k nevysvetliteľnej strate hmotnosti (bez toho, aby človek vedome chudol diétou a pohybom), pretože telo nedokáže správne využívať cukor, a tak siahne na tuky a bielkoviny.

Cukrovka sa diagnostikuje aj s pomocou tzv. orálno-glukózo-tolerančného testu (OGTT), ktorému sa medzi laikmi hovorí "pitie cukrovej vody“. Poznajú to najmä "tehuľky“, u ktorých je potrebné vylúčiť tehotenský diabetes. Ak je hladina v druhej hodine po vypití glukózového roztoku rovná alebo vyššia ako 11,1 mmol/l, problém s diabetom je na svete.

U ľudí bez cukrovky sa glykémia nalačno pohybuje v rozmedzí 3,3 mmol/l až 5,5 mmol/l. Krátko po jedle môže byť hodnota glykémie vyššia, ale do dvoch hodín klesne pod 7,8 mmol/l. Prediabetes, predcukrovkový stav či porucha glukózovej tolerancie – tak sa označujú stavy, keď pacient ešte nemá cukrovku, ale úspešne sa k nej blíži. Na základe WHO kritérií sa prediabetes definuje ako hraničná glykémia nalačno – medzi 5,6 až 6,9 mmol/l. Porušená je glukózová tolerancia, to znamená, že po vypití „cukrovej vody“ (75 g glukózy rozpustenej vo vode) je po dvoch hodinách hladina cukru v krvi 7,8 – 11 mmol/l. Glykovaný hemoglobín (priemer glykémií za cca tri mesiace, udáva sa v percentách) je pri tejto poruche medzi 6,1 až 6,4 %.

„Prediabetické stavy sú bez príznakov, takže je potrebné po nich pátrať pri preventívnych prehliadkach, pri predoperačných vyšetreniach, alebo ak má pacient rizikové faktory,“ zdôrazňujú diabetológovia. Na oddialenie rozvoja cukrovky je naozaj dôležité upraviť svoj životný štýl – v zmysle schudnúť, hýbať sa a zdravo sa stravovať.

Nástup cukrovky možno minimálne "odsunúť“

Pri výskyte prediabetu sa zisťuje zvýšená hladina glukózy predovšetkým po jedle, avšak nalačno býva hladina krvného cukru často normálna alebo iba mierne zvýšená. Kritériá pre zjavnú cukrovku ešte nie sú splnené. Pacienti s prediabetom však majú relatívne vysoké riziko rozvoja cukrovky v budúcnosti, ale aj výrazne zvýšené riziko pre kardiovaskulárne ochorenie ako srdcový infarkt či mozgová mŕtvica. Ak sa prediabetes nelieči, je pravdepodobné, že hladina cukru v krvi sa bude neustále zvyšovať. Terapia prediabetu a oddialenie rozvoja cukrovky zahŕňa predovšetkým úpravu životného štýlu, pravidelnú fyzickú aktivitu, niekedy aj pomoc vo forme farmakoterapie. Práve tu ešte môžu zohrať svoju úlohu rôzne doplnky stravy.

Samozrejme, existuje viacero faktorov, ktoré zvyšujú riziko vzniku cukrovky. Okrem spomínanej obezity, nedostatku fyzickej aktivity či stresu zohráva nezanedbateľnú úlohu aj dedičnosť a najčastejšie je to kombinácia všetkých uvedených príčin. Nástup cukrovky však možno minimálne "odsunúť“. Je totiž rozdiel byť chorý na diabetes už od štyridsiatky a dostať ho, povedzme, až v sedemdesiatke. Nadmerné množstvo glukózy v krvi totiž pomaly ničí krvné cievy, nervový systém, ale aj iné orgány a tkanivá. Práve to je príčinou komplikácií diabetu ako sú srdcovo-cievne ochorenia, poškodenie obličiek (diabetická nefropatia), očí (diabetická retinopatia) či nervov (diabetická noha). Pre syndróm diabetickej nohy každoročne amputujú končatinu viac ako 450 pacientom na Slovensku!

Typy cukrovky

Typ cukrovky: 1. typu
Vek pri vzniku: pod 30 rokov
Priebeh: dramatický
Príznaky: dramatické
Potreba inzulínu: absolútna
Výskyt (v rámci diabetikov): cca 7 percent

Typ cukrovky: 2. typu
Vek pri vzniku: nad 40 rokov
Priebeh: málo dramatický
Príznaky: minimálne alebo chýbajú
Potreba inzulínu: časť pacientov
Výskyt (v rámci diabetikov): nad 90 percent

Typ cukrovky: iné typy
Vek pri vzniku: častejšie v dospelosti
Priebeh: rôzny
Príznaky: rôzne
Potreba inzulínu: časť pacientov
Výskyt (v rámci diabetikov): 2 percentá

Typ cukrovky: gestačná
Vek pri vzniku: v priebehu tehotenstva
Priebeh: minimálny alebo žiadny
Príznaky: minimálne alebo žiadne
Potreba inzulínu: časť pacientok
Výskyt (v rámci diabetikov): menej ako 1 percento

Komu je potrebné vyšetriť hladinu krvného cukru nalačno raz ročne:

  • ľuďom s nadváhou a obezitou (BMI nad 27)
  • ľuďom s výskytom cukrovky v priamom príbuzenstve
  • ľuďom so zvýšenými hodnotami krvného tlaku (nad 140/90 mmHg)
  • ľuďom s výskytom zvýšených hodnôt krvného cukru v minulosti
  • ženám, ktoré mali cukrovku v tehotenstve alebo porodili dieťa ťažšie ako 4,5 kg a ktoré mali alebo majú ochorenie srdca

Novinky nielen pre diabetikov na webe

"Starostlivosť, dostupnosť, spolupráca“ je názov preventívneho programu Slovenskej diabetologickej spoločnosti (SDS) pre rok 2020, cieľom ktorého je poukázať na prevenciu cukrovky, resp. na dôležitosť liečby tohto ochorenia. SDS prichádza s programom, v rámci ktorého sa zameria na pacientov s diabetom a pripraví preventívne aktivity aj pre širokú verejnosť.

SDS plánuje vzdelávacie regionálne stretnutia diabetikov po celom Slovensku, počas ktorých sa zameria na merania glykovaného hemoglobínu, ale pacientom pripomenie aj dôležitosť spolupráce s odborníkom pri liečbe tohto ochorenia. Do skríningovej (vyhľadávacej) kampane sa budú môcť zapojiť aj firmy so svojimi zamestnancami, ktorým SDS-tím poskytne preventívne merania a edukáciu o tom, aká dôležitá je pravidelná fyzická aktivita a strava, ktorá obsahuje čo najmenej jednoduchých cukrov a tukov, pričom je veľmi dôležité denne jesť zeleninu. "V rámci prevencie cukrovky je nesmierne dôležitý pravidelný pohyb, pričom zabezpečiť ho možno obyčajnou chôdzou,“ vysvetľuje doc. MUDr. Katarína Rašlová, CSc., prezidentka Slovenskej diabetologickej spoločnosti.

Odporúčame sledovať stánku www.zivotbezcukrovky.sk, kde sa pacienti aj široká verejnosť dozvedia všetky aktuality, novinky aj informácie ohľadom diagnózy diabetes mellitus.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cukrovka #diabetici