Alergikom už pele strpčujú život

Kým pred päťdesiatimi rokmi bol alergik na Slovensku takmer raritou, dnes už týmto ochorením trpí 40 percent Slovákov. Môže za to životné prostredie, ale aj to, čo si obliekame, jeme. Okolie mení aj našu genetickú výbavu. Z generácie na generáciu sa zvyšuje náchylnosť na alergiu, ktorá nie je zakódovaná v génoch. Kým donedávna naše gény dokázali s alergiou úspešne bojovať, dnes ju takmer bez boja prijímajú. Navyše ju môže po prvý raz dostať človek v akomkoľvek veku a vyskytuje sa vo všetkých ročných obdobiach.

05.03.2020 06:00
jar, lúka, tráva, pele, žena Foto:
Liečba alergie je dlhodobá a väčšinou si vyžaduje liečbu aj v pokojovom stave.
debata (1)

Vedci sa zhodujú, že alergia je geneticky podmienená – to značí, že každý alergik má vrodenú náchylnosť na vývoj alergie. Ochorenie sa však väčšinou prejaví až pod vplyvom vonkajšieho prostredia. To značí, že u niektorých ľudí s geneticky danou náchylnosťou na alergie sa alergia nemusí prejaviť nikdy. Na druhej strane, iní majú príznaky alergie prakticky od narodenia. Väčšinou sa však alergické príznaky objavia až neskôr v priebehu života.

Neplatí, že alergia musí pacienta sprevádzať už od detstva. Nepríjemné však je, že už raz vzniknutá alergia je trvalým ochorením. Jej priebeh je veľmi individuálny – od ľahkých príležitostných ťažkostí až po závažné choroby.

Napriek tomu, že je ešte len začiatok marca, oddelenie lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici už začalo s peľovým spravodajstvom.

Ako zdôraznila doktorka Janka Lafférsová, začiatok roka 2020 priniesol so sebou okrem teplého januára aj málo snehu na veľkej časti Slovenska a pomerne veľké výkyvy teplôt. Vo februári sa často – aj po nočných mrazoch, vyšplhali denné teploty na viac ako desať stupňov Celzia. Teplá zima spôsobila skoršie kvitnutie prvých jarných alergénov – jelše a liesky. Tieto začali kvitnúť už koncom januára najmä v teplejších oblastiach Slovenska.

Video
Liečba peľovej alergie pozostáva z troch základných bodov,“ vysvetľuje imunoalergologička MUDr. Katarína Bergendiová z ImunoVital Centra v Bratislave.

„Nočné mrazy síce trochu pribrzdili kvitnutie, ale už nedokázali zastaviť rozbehnutý proces kvitnutia. Dokladom toho sú aj výsledky monitorovania výskytu peľu v ovzduší. Tohtoročný peľový monitoring sme spustili oficiálne od 8. kalendárneho týždňa. Peľová sezóna jelše sa prudko rozbehla na celom Slovensku a na väčšine jeho územia ešte môžeme očakávať vysoké až veľmi vysoké koncentrácie peľu v ovzduší.

Vysoké denné koncentrácie peľu liesky predpokladáme najmä na strednom, severnom a východnom Slovensku, v teplejších oblastiach budú mať hladiny peľu liesky klesajúcu tendenciu, ale stále sa môžu vyskytovať v alergologicky významných koncentráciách. Denné koncentrácie peľu topoľa, jaseňa a brestu môžu výraznejšie narastať najmä v teplejších oblastiach Slovenska. Veľmi vysoké koncentrácie peľu drevín z čeľade cyprusovitých a tisovitých očakávame najmä v Bratislave,“ konštatuje doktorka Lafférsová. Dodala, že pokles denných hladín peľu bude ovplyvňovaný najmä zrážkovou činnosťou a nočným ochladením.

Ako na webovej stránke Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici informovala jeho hovorkyňa Mária Tolnayová, kompletné peľové spravodajstvo z celého Slovenska je zverejnené na stránke www.alergia.sk.

Verejnosť a pacienti majú možnosť dostávať upozornenia na výskyt vybraných druhov alergénov e-mailom, sledovať peľové spravodajstvo spojené s najrozsiahlejšou alergologickou poradňou a viesť si on-line peľový denník s možnosťou porovnania príznakov s aktuálnym výskytom alergénov. Okrem peľového spravodajstva prináša aj odpovede na najčastejšie otázky, ktoré sa týkajú alergie a alergénov.

Potešujúcou správou však je, že mnohé prejavy alergie sa dnes dajú veľmi účinne liečiť. Liečba alergie je dlhodobá a väčšinou si vyžaduje liečbu aj v pokojovom stave. Mnohí pacienti robia chybu, že sa liečia len vtedy, keď majú príznaky.

Takáto liečba môže zdanlivo dočasne stačiť, z dlhodobého hľadiska je však nedostatočná a jej dôsledkom je pretrvávanie ťažkostí, opakovanie sa ťažkostí a často prechod choroby do pokročilejšieho štádia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #alergie #peľ #peľová alergia