Pľúca: Keď dych odrazu nestačí

Dusiť sa je najhorší spôsob, ako odísť z tohto sveta. Svoje o tom vedia pacienti s chronickou obštrukčnou chorobou pľúc (CHOCHP).

07.03.2020 06:00
pľúca, rakovina, Röntgen, Röntgenová snímka Foto:
Tabakový dym, vdychovanie škodlivín, rozrastajúce sa priemyselné zóny - to sú najdôležitejšie príčiny vzniku chronickej obštrukčnej choroby pľúc.
debata

"Predstavte si, že sa len čiastočne nadýchnete a počas tohto nádychu pôjdete nahor po schodoch,“ vysvetľuje pneumológ z Bratislavy Štefan Laššán. Akútny atak CHOCHP, čiže náhle zhoršenie stavu s týmto pľúcnym ochorením, je podľa neho porovnateľný s cievnou mozgovou príhodou alebo infarktom myokardu.

Tabakový dym, vdychovanie škodlivín, rozrastajúce sa priemyselné zóny – to sú najdôležitejšie príčiny vzniku chronickej obštrukčnej choroby pľúc. Ide o život ohrozujúce ochorenie, ktoré sa už o desať rokov podľa všetkého stane treťou najčastejšou príčinou úmrtí na svete. "Vieme, že aj Slovensko má pomerne vysokú úroveň znečistenia ovzdušia. V zime sa na slovenskom vidieku často kúri pevným palivom a jemné častice menšie ako 2,5 mikrometra ľahko vletia dovnútra pľúc,“ hovorí MUDr. Štefan Laššán z Kliniky pneumológie a ftizeológie LF SZU a UNB v Bratislave.

CHOCHP najčastejšie postihuje fajčiarov nad 40 rokov. Zmeny na pľúcach a hustý hlien v dýchacích cestách bránia kyslíku dostať sa do pľúcnych alveol, kde prebieha výmena kyslíka a oxidu uhličitého. Ochorenie neskôr postupuje, človek začne pociťovať problémy v podobe kašľa, prostredníctvom ktorého sa dýchacie cesty snažia zbaviť hlienu, neskôr problémy s dýchaním, spočiatku pri námahe, neskôr aj pri bežnej chôdzi. Najhoršie sú tzv. exacerbácie ochorenia, akútne prepuknutie, resp. zhoršenie príznakov, ktoré sú veľmi časté počas chladného obdobia roka. Prispievajú k nim totiž aj rôzne infekčné ochorenia dýchacieho systému. "Pri každom takomto zhoršení dochádza ku nezvratnému zhoršeniu pľúcneho tkaniva a zdravotný stav pacienta sa celkovo zhorší,“ približuje MUDr. Marta Hájková z Bratislavy, ktorá je hlavnou odborníčkou MZ SR pre odbor pneumológia a ftizeológia.

"Nárast je obrovský a predpovede do budúcnosti priam desivé. Pokročilá CHOCHP má rovnakú prognózu ako karcinóm pľúc – aj čo sa týka kvality života,“ povedala táto odborníčka v minulosti v rozhovore pre Dobré zdravie. "U nás na Slovensku trpia týmto ochorením ešte stále najčastejšie aktívni aj pasívni fajčiari – a najmä muži. Pribúdajú však aj ženy – ale takmer všetky sú fajčiarky dvadsať a viac rokov. Sú však aj ďalšie faktory, ktoré sa na jej vzniku a priebehu podieľajú. Sú to najmä škodliviny, ktoré sa vyskytujú pri práci v bani, tuneloch, textilkách. Je aj pomerne veľa pacientov v chudobnejších oblastiach Slovenska, ktorí žijú v domoch, kde sa kúri drevom a uhlím. Pozorujeme však už aj istý rodinný výskyt. Ochorenie je zákerné v tom, že sa začína veľmi nenápadne. Často sa prejaví až v štádiu, keď sú pľúcne funkcie už veľmi obmedzené.

V pľúcach vznikajú dutiny, v ktorých sa hromadí vzduch, a tie spôsobujú rozdutie pľúc, tzv. emfyzém.“ Pri emfyzéme vznikne tzv. bula, dutina, do ktorej vnútra ide vzduch, ale von už nie. Takže táto dutina stále rastie, expanduje a zatláča a ničí zdravé pľúcne tkanivo. V ťažkých prípadoch celé jedno pľúcne krídlo prestane dýchať, takže je ho potrebné vyoperovať. Vo svete je diagnóza CHOCHP najčastejším dôvodom na transplantáci­u pľúc.

Pri liečbe ochorenia sa používajú dva prístupy – cieľom bronchodilatačnej liečby je udržať priechodnosť dýchacích ciest počas výdychu, čiže zmierňujú zadržiavanie vzduchu. Existujú krátkodobo pôsobiace aj dlhodobo pôsobiace bronchodilatanciá. Bronchodilatačnú liečbu dopĺňajú lieky s protizápalovým účinkom. Potlačenie zápalu zníži riziko už spomínaného akútneho zhoršenia stavu (exacerbácie). "Moderná liečba poskytuje pacientom aj kombinovanú liečbu,“ dodáva MUDr. Hájková. Ako doplňujúcu liečbu na ovplyvnenie príznakov pacienti často užívajú lieky na vykašliavanie (mukolytiká), antibiotiká (pri infekciách), kortikoidy vo forme tabliet (pri zhoršení stavu), lieky na depresiu a úzkosť, pretože tieto psychické problémy sú u pacientov s CHOCHP veľmi časté.

CHOCHP skracuje život minimálne o desať rokov a myslieť na to by mali všetci, ktorí sa nedokážu vzdať cigariet. Pľúcni lekári upozorňujú aj na nebezpečenstvo inhalovania elektronických cigariet a výrobkov so zahrievaným tabakom. Na tlačovej konferencii na tému pľúcnych ochorení zazneli informácie, že v USA je už 2170 prípadov vážneho poškodenia pľúc a 42 úmrtí po vapovaní a prvý takýto zdokumentovaný pacient zomrel v polovici novembra v Belgicku. "Pľúca majú dýchať vzduch,“ zdôrazňuje MUDr. Hájková. "Žiaden z pľúcnych lekárov nesmie podporovať myšlienku vapovania ani myšlienku fačenia s nižším rizikom.“

Štádiá CHOCHP

  • Ľahký stupeň: FEV1 (kapacita úsilného výdychu za jednu sekundu) dosahuje aspoň 80 % normálnej hodnoty. Prejavuje sa kašľom, niekedy vykašliavaním hlienov. Po námahe alebo rýchlej chôdzi je pacient niekedy dýchavičný, nemusí si však ešte uvedomovať, že niečo nie je v poriadku.
  • Stredný stupeň: FEV1 dosahuje 50 – 79 % normálnej hodnoty. Kašeľ je častý, obyčajne s vykašliavaním hlienov, výraznejšie problémy už možno mať aj pri ťažších domácich prácach. Bežná infekcia dýchacích ciest môže znamenať aj niekoľkotýždňovú liečbu.
  • Ťažký stupeň: FEV1 je len 30 – 49 % normy. Problémy s dýchaním sa prejavujú cez deň aj v noci, pacienti sa rýchlo unavia, nie sú schopní pracovať. Chôdza do schodov aj námaha spôsobujú výrazné ťažkosti.
  • Veľmi ťažký stupeň: Hodnota FEV1 je nižšia ako 30 %. Dychová nedostatočnosť spôsobuje srdcovo-cievne problémy, opúchajú končatiny. Pacienti potrebujú kyslíkovú liečbu. Výrazne znížená kvalita života.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pľúca #dýchanie #CHOCHP