Boľavé prehĺtanie: Bolesť v hrdle sa nedá riešiť hrrr

Červené hrdlo, pocit škriabania a pálenia, ktorý niekedy sprevádza zachrípnutie či dokonca problémy s prehĺtaním. Nepríjemné, pretože v oblasti hrdla sa nachádzajú početné nervové zakončenia niektorých základných hlavových nervov. Bolesti v hrdle sú druhým najčastejším dôvodom návštevy lekára.

08.03.2020 06:00
hrdlo, bolesť, prechladnutie, angína, chrípka Foto:
Bolesť v hrdle sa nedá riešiť hrrr, nikto nemôže očakávať ústup príznakov za jeden deň.
debata

Medzi najčastejšie príčiny bolesti v hrdle patrí prechladnutie a infekcie horných dýchacích ciest, ktoré spôsobujú najmä vírusy a baktérie. Aj keď nás tento problém obyčajne trápi počas zimných mesiacov, výnimočný nie je ani v lete, najmä ak človek strieda vychladené klimatizované priestory s horúčavou vonku, prípadne si v teple rád dopraje ľadový nápoj.

Navštíviť lekára sa v takomto prípade odporúča, ak opakované podávanie lokálne pôsobiacich liekov nevedie k ústupu príznakov do 5–7 dní u dospelých a 2–3 dní u detí. Bolesť v hrdle sa nedá riešiť hrrr, nikto nemôže očakávať ústup príznakov za jeden deň. Takisto vtedy, ak bolesť v hrdle sprevádza horúčka, celková schvátenosť a slabosť. Konzultácia s lekárom je vhodná aj pre tehotné a dojčiace ženy. Nech už je príčinou bolesti v hrdle prechladnutie, chrípka či angína, okrem predpísaných liekov je možné využiť silu a účinky overených bylín: harmančeka, mäty, nechtíka, šalvie a rakytníka (najmä rakytníkového oleja).

Harmanček je asi najznámejšia bylinka používaná v ľudovom liečiteľstve. Obsahuje široké spektrum účinných látok, ktoré sú známe pre svoje protizápalové, dezinfekčné a regeneračné účinky. Počas nachladnutia pomáha zmierňovať dýchacie problémy pri kašli a uvoľňuje dýchacie ústrojenstvo. Takisto tlmí príznaky zápalu v ústnej dutine a hrtane. Mätu, tú si často spájame s rôznymi žuvačkami a pastilkami, keďže sa používa ako prísada pre prenikavú mentolovú arómu. Má však aj upokojujúce účinky na ústa, hrdlo, hltan a hlasivky.

Nechtík lekársky má antibakteriálne pôsobenie, je obľúbený ako kloktadlo pri bolestiach v hrdle, pri rôznych vriedkoch a zápaloch v ústach. Šalvia a ústna dutina k sebe neoddeliteľne patria, veď tieto modrofialové kvety sa oddávna používajú pri zápaloch, bolestiach v hrdle, pri poraneniach v ústach, napríklad po stomatologických zákrokoch. Má antibakteriálne a antiseptické účinky. Nuž a rakytník, najmä olej, ktorý sa z neho získava, má okrem iného vynikajúce regeneračné účinky na sliznice. Okrem toho obsahuje veľké množstvo vitamínu C, viacnásobne vyššie ako citrusové plody.

Poznáte tieto názvy?

  • Faryngitída – akútny zápal hltana
  • Laryngitída – akútny zápal hrtana (laryngu)
  • Epiglotitída – akútny zápal hrtanovej príchlopky

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prechladnutie #rakytníkový olej #bolesť hrdla #harmanček #laryngitída #nechtík