Aktuálne je potrebné správne kýchať a umývať si ruky

Koronavírus sa šíri. Čo môžeme spraviť, je venovať pozornosť dobrým tipom. Umývať si ruky a naučiť sa správne kýchať.

10.03.2020 06:00
nádcha - kýchanie - prechladnutie - chrípka
Vreckovku je potrebné zlikvidovať a ruky dôkladne umyť.
debata (3)

Koronavírus sa šíri po celej Európe. Prenáša sa cez sekréty dýchacích ciest a slinami. Najúčinnejšia metóda, ako sa kvapôčkovej infekcii vyhnúť, je správne umývanie rúk a kýchanie. Znie to síce banálne, ale to je to, čo môžeme všetci spraviť pre svoje zdravie a zdravie ostatných.

Ruku pred ústa? Takto sa kýcha správne

Ministerstvo zdravotníctva v rôznych krajinách a rôzne organizácie v súčasnosti vydávajú pokyny, ako správne kýchať alebo sa zachovať v prítomnosti ľudí, ktorí majú príznaky prechladnutia.

Odporúča sa pri kýchaní otočiť a kýchnuť do vreckovky na jedno použitie, prípadne zakryť si ústa a nos lakťom
Vreckovku je potrebné zlikvidovať a ruky dôkladne umyť, prípadne si ich vyčistiť dezinfekčným prostriedkom
To isté platí aj pre kašeľ
Vo všeobecnosti treba vreckovku použiť len raz
Kýchanie by sme v žiadnom prípade nemali potláčať – môže to byť nebezpečné pre naše zdravie

Ako si správne umývať ruky?

V zásade stačí umyť si ruky teplou vodou a mydlom. Dĺžka a dôkladnosť sú však rozhodujúce. Navlhčite si ruky, poriadne namydlite, nezabudnite ani na medziprstné priestory a končeky prstov a zmyte teplou vodou. Celý tento proces by mal trvať aspoň 20 sekúnd. Na cestách sa odporúča použiť dezinfekčný gél.

Ako často si umývať ruky?

Momentálne sa odporúča dvakrát, keď odchádzate z domu a keď sa domov vraciate. Ak však cestujete mestskou hromadnou dopravou, hneď v práci si umyte ruky znova, platí to aj po použití vreckovky. Mimochodom, tieto odporúčania platia vo všeobecnosti pre chrípkové obdobie. Dbajte na to, aby ste sa stále nedotýkali tváre. Zabránite tým šíreniu vírusu.

Ako znížiť riziko nakazenia

Čo robiť, keď niekto vedľa vás kýcha? Aby ste vírus priamo nevdýchli, môžete sa pokúsiť zadržať dych, presadnúť si a potom pokojne šesť až osem sekúnd vydýchnuť. Okrem toho by ste mali teraz viac dbať na posilnenie imunitného systému. Zdravou stravou, dostatočným spánkom, pohybom, návštevou sauny, vitamínom D, C a zinkom.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #imunitný systém #kašeľ #mydlo #kýchanie #sliny #koronavírus