Koronavírus: Zastaví pandémiu teplo?

Koronavírus, spôsobujúci ochorenie COVID-19, bol identifikovaný v Číne na konci roka 2019 a predstavuje nový kmeň vírusu, ktorý u ľudí nebol doposiaľ známy. Vedci varujú, že môže byť až desaťkrát nebezpečnejší ako chrípka.

17.03.2020 06:00
koronavírus Foto:
Keďže nový koronavírus má podobné príznaky ako chrípka, vedci dúfajú, že s teplejším počasím sa pandémia spomalí.
debata (25)

Celosvetovo každý rok ochorie na chrípku približne miliarda ľudí. Zomrie od 300– do 650-tisíc chorých. "Z hľadiska podielu smrteľných prípadov sa nový koronavírus javí desaťkrát nebezpečnejší ako bežná sezónna chrípka,“ konštatovali vedci z Virologického ústavu Slovenskej akadémie vied. "Podľa dostupných údajov je priemerná inkubačná doba vírusu do nástupu symptómov 6,4 dňa, s rozsahom prevažne od 2,1 do 11,1 dňa a s maximom 14 dní. Najčastejšie bežné prejavy ochorenia sú horúčka, kašeľ, slabosť a únava,“ uviedli vedci.

Keďže nový koronavírus má podobné príznaky ako chrípka, vedci dúfajú, že s teplejším počasím sa pandémia spomalí. "Pandémia by mohla do júna skončiť, ak všetky krajiny sveta zmobilizujú sily v boji proti tejto nebezpečnej nákaze,“ vyhlásil podľa agentúry Reuters uznávaný čínsky epidemiológ Čung Nan-šan. "Pokiaľ budú krajiny brať šírenie nákazy vážne a podniknú razantné opatrenia, mohla by byť pandémia o niekoľko mesiacov za nami,“ uviedol Čung Nan-šan, ktorý v roku 2003 výrazne prispel k zastaveniu šírenia choroby SARS spôsobovanej takisto koronavírusmi, píše sa v správe ČTK.

Aj podľa článku v časopise National Geographic vírusy, ktoré spôsobujú chrípku, alebo miernejšie koronavírusy často v teplejších mesiacoch ustupujú kvôli javu zvanému sezónnosť. Tá súvisí s reakciou určitých vírusov na teplo a vlhkosť, napísala ČTK. Vzhľadom na to, že je SARS-CoV-2 je nový, nie je možné povedať, či sa bude správať rovnako ako iné vírusy. "Dúfam, že sa u neho sezónnosť prejaví, nedokážeme to ale teraz povedať,“ povedal Stuart Weston z lekárskej fakulty univerzity v americkom Marylande. Maciej F. Boni, profesor biológie na Pensylvánskej štátnej univerzite, zdôraznil v rozhovore pre denník The Philadelphia Inquirer, že existuje jeden zásadný rozdiel medzi novým koronavírusom a chrípkou: imunita. Kým si mnohí z nás vybudovali imunitu voči chrípke, v prípade novej choroby to tak nie je. "Nemáme vyhrané len preto, že prichádza jar a teplejšie počasie,“ vysvetlil.

Niektorí odborníci sú ale optimistickejší. Podľa Jeremyho Browna z Národného ústavu zdravia je nová choroba podobná chrípke a rovnako ako ona vyššie teploty nezvládne, píše ČTK. "COVID-19 bude pomaly ustupovať s tým, ako bude teplejšie jarné počasie vytvárať podmienky, ktoré vírus nedokáže znášať,“ povedal Brown serveru Health.com. „Jar bude tento rok veľmi vítaná,“ dodal. Odborníci sa ale nateraz zhodujú, že by mal každý dodržiavať preventívne opatrenia: vyhýbať sa tesnému kontaktu s ľuďmi, ktorí sú chorí, umývať si často vodou a mydlom ruky, a to najmenej 20 sekúnd, zakrývajte si nos a ústa pri kašľaní a kýchaní jednorazovou papierovou vreckovkou a doma dbajte na zvýšenú dezinfekciu povrchov.

Čo radia lekárnici

Chronickí pacienti

  • pravidelne navštevujúci verejné lekárne za účelom výdaja dlhodobo užívaných liekov (vysoký tlak krvi, diabetes, astma a pod.), prosím, požiadajte (ideálne telefonicky, alebo mailom) lekára o predpísanie elektronického lekárskeho predpisu s maximálnym možným množstvom užívaných liekov – u väčšiny liekov je to v dávke na tri mesiace, u liekov s obsahom omamných a psychotropných látok v dávke na jeden mesiac. Predídete tak potrebe častejšej návštevy verejnej lekárne a vyhnete sa riziku infekčného ochorenia, ktorého priebeh môže byť pri chronických ochoreniach komplikovanejší.
  • po predpísaní liekov odporúčame telefonicky kontaktovať vášho lekárnika a informovať sa o aktuálnej dostupnosti predpísaných liekov, aby ste v prípade nedostupnosti lieku nemuseli navštíviť viac lekární, prípadne sa do lekárne opakovane vrátiť v prípade potreby objednania lieku.
  • odporúčame využiť možnosti, ktoré poskytuje tzv. generická preskripcia, nepožadovať striktne liek konkrétneho výrobcu, ktorý môže vykazovať prechodnú nedostupnosť a konzultovať všetky dostupné možnosti zabezpečenia farmakoterapie s vaším lekárnikom.

Akútni pacienti

  • či už požadujúci výdaj liekov bez lekárskeho predpisu, alebo pacienti s lekárskym predpisom na liek, ktorý neužívajú dlhodobo (napríklad antibiotiká, analgetiká, antihistaminiká, a pod.), zvážte osobnú návštevu verejnej lekárne a pokiaľ máte možnosť, požiadajte o výber liekov príbuzných či známych.

Všetci pacienti

  • ak pozorujete symptómy ako horúčka, suchý kašeľ, sťažené dýchanie, bolesti hlavy a kĺbov – podľa možnosti sa vyhnite kontaktu s inými ľuďmi a kontaktujte call centrum Úradu verejného zdravotníctva (0917 222 682), prípadne rýchlu zdravotnú pomoc (112).

Zdraví ľudia

  • návštevu verejných lekární (výživové doplnky, liečebná kozmetika a iný sortiment verejných lekární) odložte aspoň o mesiac.
  • prosíme pacientov, aby k celej situácii pristupovali racionálne, bez emócií a paniky, nevytvárali si nepotrebné vysoké zásoby liekov, ktoré môžu následne chýbať tým, ktorí ich reálne potrebujú.
Zdroj: PharmDr. Ondrej Sukeľ, prezident Slovenskej lekárnickej komory

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus