Ako rozlíšiť chrípku, alergiu a nový koronavírus - COVID-19?

V marci a apríli sa už v ovzduší zvyšuje koncentrácia peľov. Okrem brezy, liesky, jelše, topoľa, kvitnú aj jaseň, vŕba, či dub a trávy, ich prevaha v ovzduší trvá približne do mája až júna. K sezónnemu trápeniu sa ale pridáva ďalší dôvod na znepokojenie – nový Koronavírus-Covid-19.

19.03.2020 11:31
covid1 Foto:
Nový koronavírus COVID-19.
debata (3)

„Strach narastá so stúpajúcim počtom prípadov nákazy a alergici si môžu ľahko zameniť bežnú reakciu na peľ so symptómami koronavírusu a v panike zaplavia už teraz vyťažený zdravotný systém“, upozorňuje klinická imunologička a alergologička Katarína Bergendiová z Centra pre klinickú imunológiu a alergológiu – ImunoVital Centrum.

Alergická nádcha je zápal nosovej sliznice vyvolaný alergénom, kedy spočiatku začínajú nos, podnebie, hrdlo a oči svrbieť a následne sa objavujú tri základné prejavy alergie – kýchanie, vodnatý výtok z nosa a jeho upchatie. Veľmi často sa k nej pridruží aj postihnutie očí, kedy sa môžu zapáliť a opuchnúť očné spojovky. Môžu sa pripojiť aj mierne zvýšené teploty a zvýšená únavnosť. Asi tretina alergikov na pele trpí tzv. „orálnym alergickým syndrómom“, ktorý je charakterizovaný pálením a svrbením pier a sliznice úst. Vzniká po konzumácii určitých druhoch ovocia a zeleniny, napríklad u alergikov na stromy brezovité sa prejavuje po orechoch a jablkách.

Treba si dávať pozor aj na med, ktorý môže obsahovať peľový alergén a vyvolať alergickú reakciu. „Ak sa tieto príznaky neliečia už v začiatkoch a alergická nádcha sa podcení, stav sa môže pomaly zhoršovať a môže sa vyvinúť bronchiálna astma, ktorou trpí až 30 % pacientov s diagnózou alergickej nádchy“, prízvukuje imunologička.

Alergia verzus COVID-19

Vírusové ochorenia sa rýchlejšie šíria práve preto, že nedostatok slnečných lúčov, vitamínov a chlad náš organizmus oslabujú, takže nákaze skôr podľahneme. Typickými symptómami sú kašeľ, nádcha a zachrípnutie. Možnou komplikáciou môže byť dodatočná bakteriálna infekcia, ktorá musí byť spravidla liečená antibiotikami. Pri nedostatočnej regenerácií a opakovanej zníženej odolnosti jedinca môže dôjsť k zníženiu imunitnej odolnosti organizmu a k rozvoju poruchy imunity. Vtedy môže jedinec trpieť častými infekciami horných dýchacích ciest.

Údaje ukazujú, že niektorí ľudia nakazení koronavírusom majú podobné symptómy ako kašeľ, zapchatý nos, nádchu a bolesť hrdla. „Medzi vírusom a alergiami sú však kľúčové rozdiely, ktoré by mali zmierniť zbytočnú paniku. Alergie, ktoré sú prehnanou reakciou imunitného systému na cudzie čiastočky, nespôsobujú zimnicu, bolesti tela či zvýšenú teplotu, čo sú typické príznaky nákazy vírusom, napríklad aj ochorenia Covid-19“, vysvetľuje imunologička. Pacienti nakazení koronavírusom síce môžu mať zapchatý nos, nie je to však typický príznak. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie iba päť percent čínskych pacientov malo upchatý nos a približne štrnásť percent malo bolesti hrdla.

Ako zvládnuť komplikované obdobie alergií, prechladnutia, chrípky a koronavírusu?

Alergici by mali venovať zvýšenú pozornosť známym alergickým príznakom a pristupovať k nim ako obvykle a to antialergickou liečbou:

  • Obmedziť kontakt s alergénom.
  • Riešiť príčinu ochorenia špecifickou alergénovou imunoterapiou.
  • Základom liečby bronchiálnej astmy je podávanie protizápalových liekov, ku ktorým patria antileukotriény, inhalačné kortikosteroidy a inhalačná dávka tzv. uvoľňovačov, ktoré zvyšujú prietok vzduchu prieduškami. Tieto lieky však musia byť prísne ordinované odborníkom pre liečbu bronchiálnej astmy, čiže imuno-alergológom alebo pľúcnym lekárom.
  • Kto sa necíti dobre, mal by si sledovať teplotu. Koronavírus – Covid-19 môže spôsobiť vysoké horúčky, silný kašeľ a problémy s dýchaním. Ak máte horúčku spojenú s problematickým dýchaním, volajte lekárovi a pri vážnych ťažkostiach sa môžete obrátiť aj na záchranárov.
  • Nefajčiť. Dráždivé elementy ako tabak ešte viac stupňujú silu alergických prejavov a znižujú odolnosť voči infekciám.
  • Otužovanie pomáha k zvýšeniu imunitnej odolnosti. Môžeme ho dokonca prirovnať k určitému druhu hyposenzibilizácie na náhle zmeny prostredia, pričom sa zároveň zvyšuje celková kondícia organizmu.
  • Dôležité je dbať o denný príjem vitamínov C a D a Zinku. Tiež sa môžu uplatniť aj niektoré látky, pôsobiace nešpecificky, napr. betaglukány, ktoré predstavujú látku prírodného pôvodu. Ich užívanie sa prejaví v lepšej ochrane pred vírusmi a parazitmi.. V prípade zhoršenia klinického stavu majú klinickí imunológovia k dispozícii imunomodulačné, imunitu ovplyvňujúce preparáty, ktoré sú na lekársky predpis.

Čo by ste mali vedieť pri prevencii koronavírusu:

Odporúčania MUDr. Kataríny Bergendiovej, PhD., klinickej imunologičky a alergologičky

RUKY – nepodávať si ruky, nedotýkať sa prstami tváre, úst, očí a nosa. Často si umývať ruky tečúcou vodou aspoň 20 sekúnd je jednoduchým a najvýznamnejším postupom na zabránenie šírenia infekčných ochorení. Účinné sú aj bežné alkoholové dezinfekčné prostriedky, gély, použiť sa dá aj obyčajná Alpa.

RESPIRAČNÁ HYGIENA – pri kýchaní, kašľaní a smrkaní používajte vreckovky a noste rúška. V miestnostiach, kde sa zdržiavajú ľudia (napríklad aj čakárne u lekára) možno inštalovať čističky vzduchu s antiinfekčnými filtrami. Obmedzte návštevu lekára na nevyhnutné minimum a uprednostnite telefonický kontakt.

AKÚTNE OCHORENIE DÝCHACÍCH CIEST – ak sa objavia príznaky ochorenia (vysoké horúčky, suchý kašeľ) a boli ste v oblastiach, kde sa infekcia koronavírusom vyskytla alebo ste boli v kontakte s niekým, kto ním ochorel, zachovajte pokoj, zostaňte doma a telefonicky kontaktujte svojho lekára alebo príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva. V žiadnom prípade nechoďte von z bytu, počkajte na príchod zdravotníckeho personálu. Budete transportovaní na infekčné oddelenie príslušnej spádovej nemocnice, kde vám poskytnú potrebnú pomoc.

VYHÝBAJTE SA KONTAKTOM – nenavštevujte osoby, ktoré sú v karanténe. Ak im zabezpečujete starostlivosť, používajte ochranné prostriedky a umývajte si dôkladne ruky.

ŽIVOTOSPRÁVA – v prevencii aj v liečbe je dôležité piť veľa horúcich tekutín minimálne v objeme 2 až 3 litre denne. Kráľovským nápojom je zázvorový čaj. Na zvýšenie imunity existuje základných „5 S“: spánok, strava (základom by mala byť čerstvá zelenina a ovocie), smiech, šport a spokojný život v kruhu svojich blízkych so všetkým, čo k tomu patrí. Hoci je to veľmi ťažké, najdôležitejšie je nepodľahnúť panike, správať sa zodpovedne s maximálnym ohľadom na druhých.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

3 debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #vírus #peľová alergia #koronavírus #Covid-19