Pracujete z domu a bolí vás chrbát? Toto pomáha

Ak vás teraz bolí chrbát, môže to byť spôsobené nesprávnym pracovným nábytkom alebo držaním tela v sede. Tu sú tipy, ako si môžete pomôcť.

23.03.2020 00:10
žena, práca, okuliare, notebook, úsmev Foto:
Ak pracujete na prenosnom počítači, nedávajte si ho na kolená a pripojte si k nemu externú myš.
debata

Znie to dobre. Ráno vstať, uvariť si kávu, zapnúť počítač a pohodlne sa usadiť pred monitor. Alebo hodiť notebook na gauč, to je ešte pohodlnejšie. Takto alebo podobne si predstavujeme prácu z domu. Ak však takto či podobne trávite viac dní za sebou, už vám to atraktívne určite nepríde. Budú vás bolieť ramená, spodná časť chrbta, možno sa k tomu pridružia aj bolesti hlavy.

Má to svoje dôvody, v prvom rade chýba pohyb. Aj keď sa to často nezdá, keď máme namierené do práce a z práce, máme aspoň trochu pohybu, hoci celý deň presedíme v kancelárii. Ale aj tam sa hýbeme, prechádzame napríklad k tlačiarni, máme schôdzku, ideme na obed, na kávu, na poradu, stretnutie, hore-dole po schodoch, možno niekoľkokrát… Okrem toho je zvyčajne kancelária ergonomické pracovisko. Stôl a obrazovka sú prispôsobené našej výške, vzdialenosť od obrazovky taká, aby neunavovala zrak a predovšetkým kvalitné kancelárske kreslo. Teda všetko, čo doma chýba. Ak navyše prejdeme s notebookom na gauč, bolesť chrbta je istá.

Tu sú tipy, ako si spraviť ergonomické pracovisko doma

Možno budete musieť trochu improvizovať, ale stojí to za to.

Pri sedení by ste mali mať chodidlá pevne na zemi, ramená a nohy v pravom uhle. Výšku stola si zrejme neviete upraviť. Preto radšej vyskúšajte, ktorá stolička vo vašom byte najlepšie vyhovuje týmto požiadavkám.

Monitor by mal byť vzdialený aspoň na dĺžku ramena a umiestnený tak, aby bola hlava naklonená mierne nadol.

Výška stola je ideálna, keď sú lakte v pravom uhle a klávesnica a myš tvoria tvoria líniu ako predĺženie predlaktia.

Ak máte doma kancelársku stoličku, nastavte si operadlo do pohyblivého režimu. Budete sa môcť oprieť a zabránite statickej polohe sedenia.

Ak pracujete na prenosnom počítači, nedávajte si ho na kolená. Dokonca ani podložka pod notebook nezlepšuje zlé držanie tela.

Pripojte si k notebooku externú myš.

Z času na čas vstaňte a spravte nejaké relaxačné cvičenia. Pomôže vám to aj lepšie sa sústrediť.

Ak máte notebook, položte si ho občas na komodu alebo na vyšší stolík, ak doma máte. Výška by pritom mala byť taká, aby ste mohli predlaktia uvoľniť v pravom uhle. Ideálne by bolo pracovať v stoji každú hodinu 10 až 15 minút.

Netreba zabúdať ani na ďalší dôležitý faktor: Súčasná situácia home-officu znamená stres. Chýba nám denný frmol v kancelárii, koordinácia pracovného postupu alebo komunikácia s kolegami. Nevieme, čo nám najbližšie týždne prinesú, ale aj stres môže byť spúšťačom bolestí chrbta. Vyskúšajte preto meditáciu, prináša ohromné výsledky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pohyb #stres #monitor #bolesť hlavy #bolesti chrbta #home office #koronavírus