Kliešte sú už aktívne. Nepodceňujte ich výskyt

Pri chôdzi či ležaní vo vysokej tráve dokáže využiť nestráženú chvíľu a prelezie na človeka, pričom sa usadí na tele na miestach, kde je najjemnejšia koža.

26.03.2020 06:00
list, kliešť Foto:
Očkovanie proti kliešťovej encefalitíde chráni človeka pred týmto pomerne vážnym ochorením až päť rokov.
debata

Keď také miesto nájde, zakliešti sa, pričom spôsobí drobné poranenie. „V prvom momente človek necíti nič, pretože kliešť miesto vpichu znecitlivie obsahom štiav, ktoré vylúči. Prisatie si ani neuvedomíme, až kým si náhodne nevšimneme, že ho máme. Čo je však omnoho závažnejšie, časť populácie kliešťov, ktorá žije v prírode aj na Slovensku, je infikovaná niektorými mikroorganizmami, ktoré prenášajú na človeka. Dominuje hlavne kliešťová encefalitída, častá je aj lymská borelióza. Okrem týchto dvoch chorôb prenáša kliešť aj Q-horúčku alebo tularémiu, tá sa na Slovensku vyskytuje zriedkavo,“ stručne popisuje proces prisatia kliešťa a jeho možné neliečené dôsledky vedúca odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, doktorka Mária Avdičová.

Navyše mierna zima zapríčinila, že kliešte sú už v tomto období aktívne. "Kliešte pijaky sú "hore“ už dávno, prakticky túto zimu si len "zdriemli“. Budík už zvoní aj kliešťovi obyčajnému, ktorý prenáša kliešťovú encefalitídu a lymskú boreliózu. Až sa okolo potokov na nás usmejú bahniatka, tak z trávy sa bude usmievať aj náš kliešť,“ hovorí s vtipom, aj keď úplne vážne parazitológ, docent Branislav Peťko z Parazitologického ústavu SAV. "Pred dvoma rokmi sme koncom marca kliešte úspešne zbierali v Tatranskej Lomnici. Myslím, že tento rok to nebude inak. Na južnom Slovensku to už zrejme aj nastalo,“ vraví docent Peťko. "Môžeme teda predpokladať, že kliešť obyčajný sa už prebudil na juhu Slovenska a v karpatskej oblasti v údolí veľkých riek, ak teplota vydrží, ako je, tak o dva týždne budú na južných svahoch aj okolo 1 000 m n. m., na severných svahoch na Orave, ale aj Nízkych Tatier a Veľkej a Malej Fatry len do 700 až 800 m n. m.,“ priblížil predpokladný výskyt kliešťov.

Proti chorobám, ktoré prenášajú kliešte, máme k dispozícii len očkovaciu látku proti kliešťovej encefalitíde, ktorá je vysoko účinná a odporúča sa ľuďom ako lesní robotníci, geodeti, geológovia či orientační bežci a iní športovci, ktorí behávajú v prírode. Podľa doktorky Avdičovej ale pribúdajú ľudia, ktorí dávajú očkovať svoje deti. Takéto očkovanie chráni človeka pred týmto pomerne vážnym ochorením až päť rokov. „Na lymskú boreliózu sa zatiaľ nepodarilo vedcom vyvinúť účinnú očkovaciu látku. V európskych podmienkach je mikroorganizmus, ktorý spôsobuje toto ochorenie, totiž veľmi variabilný. Jediná ochrana je prevencia – chodiť do prírody oblečený, spodnú časť nohavíc stiahnuť, po návrate domov si dôkladne prezrieť telo, hlavne tie miesta, kde je koža tenká,“ zdôrazňuje doktorka Avdičová.

Ako sa chrániť

Pred odchodom do oblastí, kde by mohli byť prítomné kliešte, je dôležité použiť:
1. vhodné oblečenie a obuv, ktoré čo najviac chránia ruky a nohy
2. repelentné prípravky.

Po návrate domov z prírody je potrebné:
1. prezrieť seba, deti, ale aj domáce zvieratá
2. odstrániť prichyteného kliešťa čo najskôr.

V oblastiach so zvýšeným ohniskom kliešťovej encefalitídy sa odporúča očkovanie proti kliešťovej encefalitíde. Toto očkovanie však nechráni pred ostatnými ochoreniami prenášanými kliešťom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kliešte #kliešťová encefalitída #lymská borelióza