Na Slovensku žije približne dvadsať druhov kliešťov. Viete, ako ho odstrániť?

Čo všetko treba vedieť o kliešťoch? Ako ich treba nájsť a odstrániť? Sú tieto parazity naozaj nezničiteľné?

28.03.2020 11:00
dievča, krk, kliešť, borelióza, encefalitída Foto:
Na Slovensku žije približne dvadsať druhov kliešťov.
debata (1)

Aj napriek ešte stále zimnému počasiu je už aktuálne hovoriť o kliešťoch – ich jarná aktivita sa začína totiž už koncom marca a vrcholí v apríli a máji.

Druhýkrát sa začínajú páriť a množiť na jeseň, hlavne v septembri.

Na Slovensku žije približne dvadsať druhov kliešťov.

Niektoré sa zdržiavajú v brlohoch zvierat alebo hniezdach vtákov, preto sa s nimi bežne nestretneme. Väčšia šanca je uvidieť kliešťa obyčajného (Ixodes ricinus), pijaka lužného (Dermacentor reticulatus), pijaka stepného (Dermacentor marginatus) či kliešťa lužného (Haemaphysalis concinna). „Riziko pre človeka však predstavuje najmä prvý z nich. Kliešť obyčajný sa v prírode vyskytuje po celý rok, ale aktivizuje sa až pri teplotách okolo päť až desať stupňov Celzia. Infikovaný kliešť obyčajný totiž môže prenášať kliešťovú encefalitídu, lymskú boreliózu, anaplazmózu a ďalšie nákazlivé ochorenia. Tento článkonožec sa vyskytuje takmer všade na našom území do nadmorskej výšky okolo osemsto metrov a vďaka klimatickým zmenám sa šplhá stále vyššie. Darí sa mu v listnatých aj zmiešaných lesoch, parkoch, lesoparkoch, na cintorínoch, dokonca priamo v mestskej zeleni. Výnimka sú len vysokohorské oblasti, obrábané polia a vodné plochy,“ konštatuje vedúca odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici MUDr. Mária Avdičová.

Viete, že?

  • Larvy kliešťa pripomínajú škvrnu sadze, nymfy sú veľké ako špendlíková hlavička alebo zrniečko maku.
  • Po nacicaní krvou narastie samička do veľkosti hrachu.
  • Dospelý kliešť môže mať rôznu farbu – červenkastú, tmavohnedú i čiernu.
  • Kliešte majú radšej mužov, fajčiarov a tých, ktorí si s mierou doprajú alkohol.
  • Nemajú rady cesnakovú arómu, sú slepé, obete si vyhľadávajú podľa dychu alebo podľa niektorých látok v pote.
  • Ľudí so studenými nohami a rukami nenapádajú.
  • Po šatách vám môžu loziť aj niekoľko hodín, ak im "nesadnete“, odpadnú a hľadajú si inú obeť.
  • Najviac im vyhovuje vlhké teplé počasie do dvadsať stupňov, počas horúcich suchých dní sa zahrabú do pôdy alebo zalezú pod listy.
Prisatého kliešťa je potrebné čo najrýchlejšie... Foto: SHUTTERSTOCK
kliešť, pinzeta, laboratórium, parazit Prisatého kliešťa je potrebné čo najrýchlejšie odstrániť, buďte pri tom však opatrní.

Ako ho odstrániť

Kliešť sa dá z tela odstrániť pomerne jednoduchým spôsobom, len treba k tomu podľa MUDr. Márie Avdičovej pristupovať s chladnou hlavou a nerobiť trhavé pohyby. Najoptimálnejšie je pinzetou uchopiť jeho ploské telo čo najbližšie pri koži a kývavým spôsobom ho pomaly uvoľňovať. Potom je potrebné miesto vydezinfikovať, pričom najúčinnejší je jódový dezinfekčný prípravok. Tieto prípravky ničia vírusy a baktérie, ktorými môže byť kliešť nainfikovaný.

Endemické oblasti (výskyt nakazených kliešťov) sú na Slovensku lokalizované predovšetkým pozdĺž brehov rieky Váh. Toto veľké ohnisko sa tiahne od jeho prameňa až po miesto, kde sa vlieva do Dunaja. Kým v minulosti bola infikovanými kliešťami zamorená len ľavá strana Váhu, v 70-tych rokoch minulého storočia sa to rozšírilo aj na jeho pravú stranu. „V tejto oblasti zaznamenávame mnoho rokov najvyššiu chorobnosť, aj keď treba povedať, že na Slovensku nie je chorobnosť na kliešťovú encefalitídu vysoká. Ide ročne o 70 až 90 prípadov, ktoré majú stredne ťažký priebeh a vyžadujú si hospitalizáciu, ktorá trvá v priemere dva týždne. Z toho dôvodu sa v SR nikdy neuvažovalo o celoplošnej vakcinácii proti tejto chorobe, pretože mnoho ľudí nie je vystavených tomuto riziku,“ uviedla.

Okrem okolia Váhu možno za endemické územie považovať aj juhozápadnú časť Slovenska, Nitriansky kraj a hlavne jeho južnejšie okresy. Výskyt infikovaných kliešťov sa však zaznamenáva už aj v oblastiach, kde v minulosti nebola potvrdená endemičnosť.

Nezničiteľný parazit?

  • Bežná dĺžka života kliešťa je niekoľko týždňov. Bez potravy potom môžu niektoré tieto parazity prežiť aj rok.
  • Samička dokáže naklásť až 3 000 vajíčok.
  • Každý jedinec prechádza 4 fázami vývojového cyklu. Vajíčko sa mení na larvu, neskôr sa z neho stáva nymfa a finálnym štádiom je dospelý samec alebo samička.
  • Dospelé kliešte, ktoré sa prisávajú na ľudí, sú samičky. Samce krv nesajú.
  • Sliny kliešťov fungujú ako lepidlo, vďaka ktorému sa parazit lepšie usadí na pokožke. Obsahujú navyše špeciálne látky, ktoré miesto prisatia umŕtvia, aby uhryznutie nebolo cítiť.
  • Po ukotvení v koži kliešť saje krv 10 minút až niekoľko hodín.
  • Kliešte sú živočíchy staré 120 miliónov rokov.
  • Ak chováte na dvore psa aj mačku, kliešť si vyberie pre prisatie vždy skôr psa.
  • Tieto tvory sú radené medzi hmyz, ale vďaka svojim ôsmim nohám sú príbuzné s pavúkmi.
  • Veľkosť kliešťov je veľmi rôznorodá – tie najmenšie bývajú ako zrnká maku, plne nasatý jedinec môže byť veľký takmer ako necht.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kliešte #kliešťová encefalitída #lymská borelióza #larvy