Môže sa koronavírus kdekoľvek zachytiť?

Kľučky, obaly, volant, balík - môžu sa koronavírusy kdekoľvek zachytiť? Teoreticky áno, treba však dávať pozor predovšetkým na jednu vec!

02.04.2020 06:10
doktor, podanie ruky, pacient, úsmev Foto:
Stále nie je jasné, s koľkými koronavírusmi musíme prísť do kontaktu, aby sme sa infikovali.
debata

Rýchle šírenie koronavírusu v súčasnosti desí celý svet. Čo však mnohí nevedeli, je fakt, že pôvodca ochorenia COVID-19 môže prežiť aj na povrchoch.

Môžeme sa nakaziť?

Výskumný tím z USA vykonal laboratórne štúdie a zistil, že koronavírus môže prežiť až štyri hodiny na medi, na kartóne až 24 hodín, na oceli 48 hodín a na plaste dokonca až tri dni. Podľa mnohých odborníkov je však nákaza týmto spôsobom veľmi nepravdepodobná. Z laboratórneho testu nemožno vyvodiť záver 1:1 o riziku prenosu v každodennom živote.

Ukazuje to nasledujúci príklad. Jedna infikovaná osoba kašle do svojej dlane a potom sa tou dlaňou natiahne za kľučkou na dverách. Pri tom sa nalepí len zlomok vírusov. Ďalšia osoba, ktorá sa tiež dotkne tejto kľučky, zachytí znova len zlomok z nich. Vírusy sa teda rýchlo preriedia. A stále nie je jasné, s koľkými koronavírusmi musíme prísť do kontaktu, aby sme sa infikovali.

Okrem toho prenos cez zdravú pokožku nie je možný, takže druhá osoba by ho najskôr musela dostať vírusom kontaminovanou rukou do oka, nosa alebo do úst. Avšak len čo si táto osoba dôkladne umyje ruky mydlom (aspoň 15 sekúnd a aj medziprstné priestory), vírusy sú kompletne zmyté.

Ako sa chrániť?

Takže znova si to zopakujme, opakovanie je matkou múdrosti.

  • Pravidelné umývanie rúk teplou vodou s mydlom
  • Nechytať sa prstami tváre
  • Držať odstup od ostatných aspoň na 1,5 metra
  • Nosiť rúško
  • Ostať doma

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kašeľ #nákaza #mydlo #koronavírus #kartón