Nech vás kútiky nezaženú do kúta!

Kútiky sú zápalové ochorenie v oblasti pier, odborne nazývané chelitis angularis. Niekedy sa vyskytujú v jednom a v niektorých prípadoch v oboch kútikoch pier. Častejšie sa s ním stretneme u detí.

05.04.2020 06:00
kútik, opar, herpes Foto:
Kútiky vznikajú v podobe začervenania a bolestivých škvŕn na rozhraní sliznice úst a pier.
debata

Vznik zapríčiňujú baktérie alebo kvasinky, najčastejšie však ide o kombináciu oboch faktorov. Hoci sa tieto mikroorganizmy bežne nachádzajú na našej koži či slizniciach, ťažkosti sa odštartujú až po ich premnožení, alebo ak sa dostanú do otvorenej rany. Vlhké prostredie v ústach navyše podporuje vznik a rozvoj tohto problému.

Nedostatok vitamínov alebo antibiotiká

Prispieť k vzniku kútikov môže i nedostatok niektorých vitamínov skupiny B. Do určitej miery môže zhoršenie stavu spôsobiť aj nedostatok minerálov ako železo a zinok. Aj preto sú kútiky problémom predovšetkým ľudí bojujúcich s anémiou alebo tráviacimi ťažkosťami či chorobami, ako je napríklad autoimunitné zápalové ochorenie čriev Crohnova choroba, keď sa do tela ťažšie vstrebávajú niektoré spomínané vitamíny.

Ďalšou skupinou ľudí, u ktorých sa kútiky objavujú, sú tí, ktorí užívajú antibiotiká. Samozrejme, ich vznik je individuálny. Ide skôr o tú kategóriu pacientov, ktorá musí antibiotiká užívať počas dlhšieho obdobia.

Prispieva aj nedostatočná ústna hygiena

Starostlivosť o chrup a ústa by sme rozhodne nemali podceňovať. Aj to je totiž jedna z príčin, ktorá môže prispieť k progresii praskajúcich kútikov. „Nedostatočnou ústnou hygienou možno takisto prispieť k častejšiemu výskytu kútikov, pretože infekcia pochádza najmä z úst. Občas si ľudia pomýlia kútik s herpesom, herpetická infekcia je však už vírusové ochorenie," upozorňuje Ing. Adrián Doboly, odborník na imunitu z biotechnologickej spoločnosti Natures.

Začína sa to prasklinkou

Kútiky vznikajú v podobe začervenania a bolestivých škvŕn na rozhraní sliznice úst a pier. Charakterizuje ich prasklinka, ktorá sa nachádza v strede. Kútiky môžu svrbieť, byť pokryté žlto-hnedastou chrastou, mokvať alebo dokonca začať krvácať. Ide o veľmi nepríjemné prejavy, ktoré vedia negatívne zasiahnuť do každodenného spoločenského fungovania, najmä pri konzumácii jedla a nápojov, nehovoriac o tom, že sú prejavom omnoho vážnejších, už spomínaných procesov, ktoré v tele prebiehajú.

Masti proti kvasinkám a baktériám

Základ liečby tvorí nanášanie protikvasinkových a antibakteriálnych mastí, ktoré uľahčujú hojenie. Pred samotným nanesením je dôležité ranku najskôr vydezinfikovať, napríklad bórovou vodou. V lekárni poradia, ktoré ďalšie roztoky sú na dezinfekciu vhodné a ktoré, naopak, nie.

Prírodné prípravky

Pre tých, čo uprednostňujú prírodné prípravky, môže byť vhodný betaglukán. „Betaglukán môže pomôcť imunite k lepšiemu hojeniu a betaglukánový gél je výborný pri regenerácii poškodených tkanív," ozrejmuje Adrián Doboly. Gél je na rozdiel od iných prípravkov priehľadný, hojenie podporuje diskrétne a po jeho nanesení možno bez obáv vyraziť do ulíc.

Ďalším veľmi dobrým pomocníkom spomedzi babských receptov je propolisová tinktúra, hojenie urýchľuje aj čajovníkový olej a aloe. Odporúča sa dokonca aj potieranie rán čerstvým cesnakom, čo však môže byť trochu problém, ak sa človek chystá do práce alebo kamkoľvek medzi ľudí.

Dopĺňať by sa mali aj vitamíny skupiny B, železo a zinok. Či ich telu dodávať vo forme stravy, alebo výživových doplnkov, je na individuálnom rozhodnutí. Samozrejme, výživná a čerstvá strava je to najlepšie pre telo, ak však potrebný prísun vitamínov nemožno zabezpečiť týmto spôsobom, potom sú výživové doplnky správnou voľbou.

„Ak by sa kútiky vyskytovali často a ich hojenie trvalo neprimerane dlho, je vhodné navštíviť lekára, pretože niekedy bývajú prejavom iných, závažnejších ochorení,” dodáva Adrián Doboly.

Zubné pasty bez SLS

Okrem zásobovania tela potrebnými minerálmi a vitamínmi, aby bolo schopné brániť sa zápalu, je dôležité robiť aj ďalšie preventívne opatrenia. Keďže zdrojom infekcie býva najmä ústna dutina, základným predpokladom zamedzenia vzniku kútikov je správna starostlivosť o ňu. Zuby by sme si mali čistiť minimálne 2-krát denne, ideálne zubnou pastou, ktorá neobsahuje sodiumlauryl sulfát (SLS). Ide o látku, ktorá sa získava z kokosového orecha a zvyšuje penivosť. Jej nepoužívanie je aj prevenciou opakujúcich sa áft. Zdravú mikroflóru v ústach udržujú napríklad aj probiotiká na cmúľanie. Ako prevenciu možno používať aj ochranné balzamy na pery s obsahom zinku či propolisu. Ak však žiadne zo spomínaných postupov nezaberajú, je potrebná návšteva imunológa.

Iné zápalové ochorenia pier a úst

  • Opar: Máme na mysli štandardný pľuzgier na pere spôsobený herpetickým vírusom, najčastejšie herpes simplex 1. Ku prvej infekcii, tzv. primoinfekcii, dochádza už v detskom veku, buď bez výraznejších prejavov, alebo v podobe aftóznej stomatitídy. Ostatné infekcie sa už nazývajú reaktivácie. Vírus zostáva v organizme v akejsi spiacej podobe. Pomalé množenie ho udržiava pri živote v špecifických nervových bunkách. Pri vhodnom podnete sa rýchlosť jeho množenia znásobí, a to sa prejaví vznikom pľuzgierikov najčastejšie na pere. Vírus z organizmu zatiaľ nevieme odstrániť. Prevenciou môže byť užívanie aminokyseliny lyzín (v prášku, tabletách).
  • Afty: Sú to drobné, nenápadné vriedky, ktoré sa vyskytujú z vnútornej strany úst na perách, ďasnách, lícach či jazyku. Hovorí sa im aj „žaba“. Ide o pomerne časté slizničné ochorenie, podľa všetkého vírusového pôvodu. Afty majú rôznu veľkosť, od 3 do 10 mm, sú sfarbené do biela, siva či žlta s červeným, zapáleným lemom. Niekedy sa v ústach vyskytujú jednotlivo, inokedy vo väčších zhlukoch. V prípade, že sa vyskytujú príliš často, býva ich veľa, dlho sa hoja a svojho „nositeľa“ neúmerne obťažujú, mal by svoj problém riešiť v spolupráci s imunoalergológom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #herpes #pery #ústna hygiena #afty #kútiky pier