Z rúšok sa stal vzácny zdroj pre virológov. Ich nosenie podporujem

Pandémia koronavírusu priniesla do našich životov povinné nosenie rúšok. Sú účinné? Ochránia nás? Aké sú vhodné? Na otázky Pravdy týkajúce sa nosenia rúšok odpovedá rešpektovaný český virológ profesor Ivan Hirsch z Katedry genetiky a mikrobiológie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Karlovej v Prahe. "Som experimentálny virológ a môj hlavný vzťah k rúškam bol po desaťročia jediný - že ich treba po štyroch hodinách vymeniť. Pretože sa z nich stal vzácny zdroj aj pre virológov, musím sa nimi zaoberať aj inak," hovorí profesor Hirsch.

15.04.2020 01:00
rúško z pekneruska.sk Foto:
Rúška: Pekné a užitočné zároveň.
debata (7)

Pán profesor, sú teda rúška účinné? Kedy fungujú a je potrebné nosiť ich stále?

Osobne nosenie rúšok podporujem. Určite by ich mali nosiť nakazení. Tí sú ale predsa v karanténe. Používanie rúšok zmenšuje množstvo aerosólu vydychovaného pri kašli, kýchaní alebo väčšej fyzickej námahe. Tým, že chránime pred infekciou druhých, chránime aj seba. Vzhľadom na to, že množstvo ľudí nosí rúška neuvážene s veľkými medzerami medzi tvárou a nosom, a navyše vzhľadom na nižšiu kvalitu materiálov, z ktorých sú rúška v súčasnosti väčšinou doma šité, si myslím, že ochrana pri vdychu nie je veľmi efektívna. Pre ochranu vdychu je potrebné, aby sme boli vybavení dokonale tesniacim respirátorom PPE3. Je problematické vykonať objektívnu epidemiologickú štúdiu, ktorá by jednoznačne ukázala účinnosť rúšok v ľudskej populácii.

Koronavírus v aerosóle v bezvetrí zostáva infekčný až dve hodiny. Ako môže ohroziť okoloidúcich, závisí od veterných podmienok a frekventovanosti miesta, kde v prírode bol aerosól vyprodukovaný.

Stačí jednovrstvové rúško?

Pri výdychu zadrží rúško 80 až 90 percent aerosólu. Ak ide o infikovaného jedinca, je rúško samo osebe potom značne infekčné. Pri vdychu chráni jednovrstvové rúško málo. A popri tom vás aerosól produkovaný nakazenou osobou môže nakaziť cez očnú sliznicu.

Profesor Ivan Hirsch. Foto: Archív I. Hirscha
Ivan Hirsch, virológ, profesor Profesor Ivan Hirsch.

Je možné životnosť rúška predĺžiť? Ak áno, ako?

Situácia je bezprecedentná. Ešte pred dvoma mesiacmi sa podobnými otázkami nikto nezaoberal. S predlžovaním životnosti rúšok nie je ani veľa skúseností, ani štátom preverená technológia. Látkové rúška je možné oprať. Pri 65 °C vírus prežije jednu minútu.

Možno doma vyrobené rúško dezinfikovať alebo napríklad sterilizovať v mikrovlnnej rúre?

Doma vyrobené rúška bývajú z textílií, ktoré je možné prať. Pranie s detergentmi, teda chemickými čistiacimi prostriedkami pri 60 °C je na likvidáciu vírusov bezpečné. Na internete je niekoľko metód, ako sterilizovať chirurgické papierové rúško vo vodnej pare v plastovej nádobe umiestnenej do mikrovlnnej rúry. Neviem o tom, že by išlo o certifikovanú metódu.

Mnohí ľudia veria, že sú nosením rúška, respirátora či rukavíc chránení. Nestávajú sa tým menej opatrnými?

Falošné bezpečie je nebezpečné. Pokožkou rúk koronavírus do človeka nepreniká. Nebezpečné je rukavicami sa najprv dotknúť rizikových predmetov, napríklad držiakov v dopravných prostriedkoch, ovládania výťahu, a potom sa dotknúť tváre alebo zariadenia domácnosti. Rukavice, ak majú byť použité opakovane, je potrebné pred zložením riadne umyť a opatrne obrátiť naruby a vysušiť.

Je nosenie rukavíc bezpečnejšie ako časté umývanie rúk?

Závisí to od situácie. Rukavice môžu prinášať vyššie zmienený pocit falošného bezpečia. Nesmie sa nimi človek dotýkať vecí, ktorých sa potom bude dotýkať bez rukavíc. Jednorazové rukavice je vhodné používať pri nákupe potravín na ochranu ostatných. Tak ruky, ako aj rukavice sa musia umývať. Rukami s rukavicami alebo bez nich sa nesmieme dotýkať tváre.

Odborníci odporúčajú časté umývanie a dezinfikovanie rúk. Lenže tie sú potom vysušené. Môžeme si ich po umytí nakrémovať?

Je to jeden z dôvodov, prečo rukavice nosiť. Ale ruky si nakrémovať môžeme.

Vhodné je vraj aj nosenie okuliarov, pretože vírus sa do tela môže dostať aj cez oči. Mali by sme teda v rámci prevencie nosiť aj okuliare?

Áno, okuliare sú vhodné. Očná sliznica je jednou zo vstupných brán vírusu do človeka. Očí by sme sa nemali, pokiaľ je to čo i len trochu možné, dotýkať.

Ešte otázka k voľne uloženému chlebu a pečivu. Ak kupujeme takýto chlieb alebo pečivo, mali by sme ich nejakým spôsobom dezinfikovať?

Jeden z mojich vtipných známych dával radu, že treba chlieb nechať aspoň tri dni odležať. Ale vážne. Odporúčam kupovať balený chlieb. Ak chcete o nejaký stupeň ešte zvýšiť vašu bezpečnosť, môžete ho opiecť.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #hygiena #koronavírus #ochranné rúška #virológ