Zopakujme si postup pri umývaní rúk. Dezinfikovať si ich môžete aj alpou

Dezinfekčných prostriedkov je ako šafranu. Ak však vezmete rozum do hrsti, možno nájdete aj iné riešenie. Postačí na to klasická francovka ALPA, ktorá obsahuje 60 % alkoholu, a jej "sestra" ALPA Lesana obsahujúca dokonca 70 % alkoholu.

10.04.2020 22:57
ruky, umývanie rúk, mydlo, voda Foto:
Ruky si treba umývať mydlom niekoľkokrát denne, dôkladne, aspoň 20 sekúnd pod teplou tečúcou vodou.
debata (6)

Ten prísny hlas mamy si všetci pamätáme z detstva: „…a umy si ruky!“ Ruky si bolo treba umyť po príchode z ulice, pred jedlom, po použití toalety. To bola otrava! Dnes tieto „hygienické príkazy“ nadobudli celkom iný rozmer.

V tomto období zvýšenej hrozby nákazy koronavírusom je alfou a omegou prevencie hygiena rúk. Ruky si treba umývať mydlom niekoľkokrát denne, dôkladne, aspoň 20 sekúnd pod teplou tečúcou vodou. Nezabúdať na priestory medzi prstami ani na končeky prstov. Ostrihať si nechty a vyčistiť priestory za nimi. Mimochodom, Svetový deň hygieny rúk bude 5. mája. Dôležité je aj to, nedotýkať sa zbytočne rukami tváre, úst a očí, najmä ak sa človek nenachádza „v bezpečnom prostredí“ doma. Tomuto „mimovoľnému siahaniu na tvár“ pomáha aj nosenie rúšok, hoci je pravdou, že mnohí si rúška (najmä ak nemajú v rúšku tzv. nosový drôtik) neustále naprávajú. Hygienu rúk je dôležité dodržať aj pri nasadzovaní a skladaní rúška z tváre!

Video
Naučte sa s epidemiologičkou prof. Mudr. Zuzanou Krištúfkovou správne narábať s rúškom a ukáže vám aj ako si dôkladne umývať ruky.

Ak je to možné, odporúča sa aj oblečenie prať pri vyšších teplotách a častejšie si umývať vlasy. Navyše je v plnom prúde sezóna kvitnutia stromov, takže časté umývanie vlasov, dokonca nosenie rúšok a okuliarov ocenia aj alergici!

Nezabúdajme na hygienu vecí, ktoré prichádzajú s našimi rukami najčastejšie do styku. Týka sa to predovšetkým mobilu, klávesnice počítača alebo notebooku, kľúčov a vchodových kľučiek na dverách. Na verejných či firemných toaletách sú najznečistenejšie splachovače a kľučky na dverách toaliet. Ak vodovodné batérie nie sú na fotobunku, v rámci zabránenia opätovného prenosu nákazy kohútik zavrite pomocou papierovej utierky. Čisté ruky si utrite do papierovej utierky. Sušič na ruky radšej nepoužívajte. Erárny uteráčik už vôbec nie!

Vo verejnej doprave sa radšej držme v tenkých rukavičkách. Semeniskom baktérií sú výťahy – a špeciálne tie nemocničné. Ak nemáte rukavicu či papierovú vreckovku, cez ktoré stlačíte gombík príslušného poschodia, stlačte tlačidlo zohnutým ukazovákom, nie špičkou prsta, pretože tou si náhodne môžete siahnuť na tvár.

Postup pri umývaní rúk

  • Ruky je potrebné umývať si mydlom a pod tečúcou teplou vodou.
  • Nezabudnite si umyť aj priestor za nechtami!
  • Ruky si mädlite spolu s mydlom mimo tečúcej vody minimálne 5–10 sekúnd. Potom si ich 5–10 sekúnd oplachujte pod tečúcou vodou.
  • Je mylné myslieť si však, že výlučne teplá voda zabíja vírusy a baktérie. Teplá voda môže efektívnejšie umyť ruky preto, lebo má zvýšenú rozpúšťaciu schopnosť, čiže je efektívnejšia pri odstraňovaní špiny, olejov alebo chemikálií. Príjemná teplota vody na umývanie rúk (napr. 45 stupňov Celzia) však nie je ani zďaleka dostatočne teplá na to, aby zabila akýkoľvek mikroorganizmus!
  • Dezinfekčné prostriedky na ruky sú, naopak, veľmi efektívne pri zabíjaní baktérií, ale neefektívne pri odstraňovaní špiny.
  • Optimálne je preto umytie rúk mydlom pod tečúcou teplou vodou a dodatočná dezinfekcia vhodným prípravkom.

Dobré rady

  • Každý deň si nájdite čas na vyčistenie obrazovky mobilu a klávesnice. Stačí navlhčiť obrúsok, odličovací tampón klasickou alpou a pretrieť ňou klávesnicu a obrazovku vášho smartfónu.
  • Rovnako pretrite francovkou aj svoje kľúče a vchodovú kľučku k sebe domov.
  • Ak chcete byť vybavení sofistikovanejšie – nakvapkajte do fľaštičky s Alpou esenciálny olej tea tree alebo do nej dajte vylúhovať 30 ks klinčekov minimálne na 24 hodín. Tento podomácky vyrobený prípravok môžete nosiť so sebou v kabelke v pôvodnom balení alebo preliať do rozprašovača na jednoduchšie použite.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #hygiena #umývanie rúk #dezinfekcia #koronavírus