Anestéziológ Šulgan: Pľúcny ventilátor nelieči, len pomôže získať čas

V súvislosti s koronavírusom sa veľmi často skloňuje spojenie "pľúcny ventilátor". Je to naozaj zázračný stroj, ktorý bude namiesto nás dýchať? Ako dlho? A čo potom?

14.04.2020 00:01
debata (37)
Video
Anestéziológ a intenzivista MUDr. Jakub Šulgan o tom, ako funguje pľúcny ventilátor.

Pri zápale pľúc vírusového pôvodu, akým je aj infekcia Covid-19, dochádza ku poškodeniu pľúcneho tkaniva. Poškodí sa tá časť pľúc, kde anatomicky prebieha výmena plynov medzi krvou a vonkajším prostredím. Vznikne tam opuch, v pľúcach sa začne hromadiť tekutina, a tak si prestanú plniť svoju základnú funkciu.

Funkcie pľúc sa u nakazeného pacienta môžu postupne zhoršovať. Čím je zápal výraznejší, tým menšia časť pľúc sa zapája do dýchania, a tým menej kyslíka má človek v krvi. Kedy odborníci usúdia, že pacient je už zrelý na pľúcny ventilátor? Dá sa mu ešte pomôcť inak? Každý, kto raz bol v narkóze počas operácie a intubovali ho, čiže zavádzali mu do priedušnice cez ústa trubicu, bol vlastne pripojený na umelom ventilátore. Musí byť pacient pripojený na umelom ventilátore vždy zaintubovaný? Je potrebné, aby bol uspatý? Prečo? Dá sa pľúcna ventilácia urobiť aj neinvazívne?

„Umelá pľúcna ventilácia slúži na získanie času pre pacienta, času, ktorý dáme pľúcam, aby sa zahojili. V období, keď pacient nie je schopný dýchať sám, dodáme jeho orgánom dostatočné množstvo kyslíka, aby nedochádzalo ku ďalšiemu poškodzovaniu,“ vysvetľuje MUDr. Jakub Šulgan, ktorý je anestéziológom v Univerzitnej nemocnici v bratislavskom Ružinove. „Pľúcna ventilácia nie je niečo, čo pacienta lieči. To nie je ako antibiotikum, ktoré zabije baktériu. Ventilátor neničí pneumóniu, on je len dočasnou náhradou za pľúca.“

Ako dlho môže pacient zotrvať na ventilátore? Vo videu sa dozviete, ako odborníci vedia, kedy môžu začať pacienta z ventilátora odpájať a prečo je potrebné robiť to postupne.

Mnohí riešia počet pľúcnych ventilátorov. Omnoho dôležitejšou otázkou je, kto dokáže pľúcny ventilátor obsluhovať. Pľúcnym ventilátorom možno totiž pľúca aj nenávratne poškodiť, ale o tom sa už veľmi nehovorí. Tento sofistikovaný prístroj sa nedá naučiť obsluhovať, resp. nastavovať na ňom parametre pre konkrétneho pacienta, prostredníctvom nejakého online kurzu. Väčšinou to navyše nie je len o ventilátore a pľúcach, u kritického pacienta zlyhávajú aj mnohé ďalšie orgány. Odborníci z ktorých lekárskych špecializácií obyčajne vedia pracovať s pľúcnym ventilátorom? Otázka znie: Bude ich dosť? Veď dobre vieme, že je ich málo už teraz.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #pandémia #Ide o zdravie #koronavírus #pľúcny ventilátor