Syndróm karpálneho tunela vyrieši päťminútový zákrok

Brnenie až znecitlivenie v prstoch na ruke, bolesti v zápästí, po čase nemožnosť vykonávať drobné mechanické práce. Syndróm karpálneho tunela sa stal civilizačnou chorobou. Ako sa s ním dá bojovať?

17.04.2020 06:00
ruka, zápästie, práca s počítačom, karpálny tunel Foto:
Bolesť zápästia sa objavuje, keď je ruka v pokoji, a je výraznejšia najmä po predchádzajúcom zaťažovaní ruky.
debata

Syndróm karpálneho tunela nazývaný aj tunelový syndróm vzniká pri neustálom a opakovanom presilení ruky. Ide o najčastejšiu neuropatiu vôbec. Odborníci mu hovoria aj „úžinový syndróm“, pretože ide o súbor ťažkostí, ktoré vyvoláva útlak nervu následkom zmeny priestorových vzťahov v oblasti zápästia, v tzv. karpálnom tuneli. Ide vlastne o bolesť z neprekrvenia nervových tkanív (tzv. ischemická bolesť). Ľudia si často sťažujú na bolestivé brnenie prvého až štvrtého prsta na ruke, ktoré vzniká v pokoji a je veľmi nepríjemné najmä v noci. Obyčajne býva postihnutá dominantná končatina, čiže tá, ktorú človek častejšie používa.

Video
Video obsahuje zábery z operačnej sály, kde pacientke v rámci endoskopického zákroku v miestnom znecitlivení operovali syndróm karpálneho tunela.

Problémy častejšie pri určitých profesiách

Najčastejšie mávajú problémy ľudia, ktorí pracujú s klávesnicou, počítačovou myšou, ďalej s nástrojmi, ako sú kliešte, robotníci so zbíjačkou, hudobníci hrajúci na strunových nástrojoch, ale aj ženy, ktoré často štrikujú či háčkujú, krajčírky, šičky. Bolesť zápästia sa objavuje, keď je ruka v pokoji, a je výraznejšia najmä po predchádzajúcom zaťažovaní ruky. Človek si ju uvedomuje pri šoférovaní, keď sa drží v električke, keď drží a číta noviny. Príznaky bývajú také obťažujúce, že mnohých v noci budia zo spánku.

Zaujímavé je, že tieto príznaky často miznú počas činnosti, ale prejavuje sa porucha citlivosti prstov. Typický pacient cíti pri dotyku pálenie špičiek prstov „ako po dotyku žihľavy“. Bolesti v samotnom zápästí sú menej časté a častou sťažnosťou je nešikovnosť ruky pri jemnej činnosti.

Kúpte si powerball a „otáčajte“

V prvom rade je vhodné syndrómu karpálneho tunela predchádzať. Pri práci s počítačom treba mať správne nastavenú výšku stola, na ktorom je položená klávesnica, a je potrebné mať na stole položené lakte aj zápästia. Existujú aj rôzne podložky, ktoré sa pod zápästia podkladajú. Profesie, ako sú napríklad grafici, ktorí majú neustále položenú ruku na počítačovej myši a klikajú, by mali naozaj investovať do ergonomickej PC myši dostatočnej veľkosti. Príliš malá myš, na ktorej má človek neustále stiahnutú dlaň, je istou cestou k vzniku zdravotných problémov.

Tak, ako si treba počas kancelárskej práce občas zacvičiť na chrbát, treba dať prestávku aj svojej ruke a zacvičiť si s ňou – napríklad stláčaním posilňovačov prstov a dlaní, rehabilitačnými loptičkami. Je to aj výborná antistresová terapia. Na internete sa predáva množstvo druhov výborných pomôcok nazývaných „powerball“ v cenových reláciách od 13 až do 140 eur. ručného posilňovacieho nástroja určeného na relaxáciu a rehabilitáciu svalov ruky.

Zariadenie sa skladá z plastového obalu a rotora z plastu alebo kovu. Rotor je možné roztočiť buď namotanou, tzv. štartovacou šnúrkou, alebo odrazením prstom. Keď sa rotor začne otáčať, zariadenie začne fungovať ako gyroskop. Pri dostatočne rýchlych otáčkach je možné krútivým pohybom zápästia zrýchľovať otáčky, pričom powerball vydáva typický bzučivý zvuk. Je to naozaj skvelá vec na psycho- aj fyzioterapiu.

Samozrejme, ku konzervatívnym možnostiam terapie syndrómu karpálneho tunela pri rozvinutých príznakoch patrí aj fyzioterapia, z fyzikálnej terapie biolampa, magnetoterapia, ultrazvuk, laser. Fyzioterapeuti využívajú aj mäkké a mobilizačné techniky plus vysvetlia klientom, ako pravidelne cvičiť.

Endoskopia hitom chirurgických metodík

Hitom chirurgických metodík je za posledných niekoľko rokov endoskopia. V rámci nej sa pretne tzv. priečny väz zápästia, ktorý spôsobuje útlak na mediánny nerv. „Ide o minimálne invazívny a bezpečný zákrok, pri ktorom vzniká len drobná rana na zápästí, s operačnou dobou 5 minút,“ vysvetľuje MUDr. Štefan Zelník, PhD., z neštátneho zdravotníckeho zariadenia ŽILPO v Žiline.

„Pooperačný priebeh je bez akejkoľvek fixácie ruky, potrebné je len sterilné krytie ranky bežnou náplasťou. Bolesti odznejú rýchlo a pacient okamžite začína s precvičovaním ruky a prstov. Týždeň po zákroku sa odstraňujú stehy. Návrat do práce závisí od jej charakteru, bežný časový interval sa pohybuje v rozmedzí 1–3 týždne.“

Endoskopicky vykonaný zákrok ocenia diabetici, pacienti s metabolickými ochoreniami s problematickým hojením rán či s pridruženými ochoreniami a všetci, ktorí sa musia čo najskôr vrátiť do práce.

Výhody endoskopického riešenia syndrómu karpálneho tunela

  • ide o minimálne invazívny zákrok len s drobnou ranou na zápästí
  • rýchle hojenie aj zotavenie
  • detailné zobrazenie (vizualizácia) operačného poľa pri zákroku
  • krátky operačný čas (5 minút)
  • vysoká bezpečnosť

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #civilizačné choroby #Powerball #syndróm karpálneho tunela