Parkinson: Prevencia? Takmer žiadna

Napriek tomu je pár vecí, ktoré môžete spraviť, aby ste spomalili jej priebeh a pomohli buď sebe, alebo vášmu blízkemu, ktorý touto chorobou trpí. Ako na to?

14.05.2020 11:00
opatrovanie, dôchodkyňa, chodítko,... Foto:
Zabezpečte pre osobu s Parkinsonovou chorobou pravidelnú rehabilitačnú starostlivosť.
debata (1)

Žiadna účinná prevencia tohto ochorenia neexistuje. Sú však dostupné látky, ktoré sú schopné zvýšiť produkciu dopamínu a pôsobia blahodarne na mozgové tkanivo a nervové funkcie. Významným producentom dopamínu je vitamín B6, ktorý je obsiahnutý predovšetkým v avokáde, zemiakoch, banánoch, rybách a hydine.

Funkciu mozgu pozitívne ovplyvňujú aj byliny ako ženšen, cesnak, ploštičník, valeriána pokiaľ ide o diagnostiku, choroba nie je preukázateľná žiadnym vyšetrením a jej príznaky sú špecifické aj pre iné ochorenia. Diagnostikovaná môže byť až po vylúčení iných príčin ochorení a po zistení jej priebehu a príznakov. K vyšetreniam patrí odber krvi, CT vyšetrenie mozgu, EEG vyšetrenie, sono krčných tepien, magnetická rezonancia.

Ide zatiaľ o neliečiteľné ochorenie, ale existuje viacero spôsobov, ako spomaliť jej priebeh a zaistiť chorým takmer plnohodnotný život.

Lieči sa zvyčajne liekmi, ktoré sa líšia od intenzity príznakov a pridružených chorôb.

Ďalšou možnosťou liečby je chirurgický zákrok. K tomu sa ale pristupuje až v prípade, kedy sa stav pacienta veľmi rýchlo zhoršuje alebo vo fáze, keď už žiadna iná liečba nepomáha.

Súčasťou liečby by mala byť aj spolupráca pacienta s fyzioterapeutom. Aby sa totiž zachovali svaly v pomerne dobrom stave, potrebuje pacient pravidelný pohyb, najmä chôdzu.

Dôležitý je aj tréning mozgu. Ľudia s týmto ochorením síce nemajú žiadne diétne opatrenia, ale niektorí odborníci si myslia, že je pre nich prospešnejšia strava bohatá na obilniny, zeleninu, ryžu či cestoviny ako mäso či mliečne výrobky.

Návrat k pohybu

Keď sa príznaky Parkinsonovej choroby zmiernia, optimálnou liečbou určite pocítite, že budete schopní lepšie riadiť svoj pracovný život. Pre niektorých to môže znamenať len čiastočný návrat fyzických schopností. Pre iných to môže byť návrat k práci na plný úväzok.

Spočiatku môžete byť odradení, ale nebojte sa prediskutovať svoje problémy so svojimi spolupracovníkmi a kolegami. Trochu pomoci a porozumenia vám určite prinesie dlhotrvajúcu spokojnosť. Keď spoznáte svoje reakcie počas liečby, zistíte, že môžete znova a s väčšou sebadôverou cestovať. Môže to byť deň s vnúčatami, víkendová návšteva starých priateľov alebo krátke služobné cesty. Pri dlhších cestách vám asistenčná služba môže pomôcť so znížením stresu pri odbavení a bezpečnostnej kontrole na letiskách.

Ďalšie tipy:

  • stravujte sa pravidelne a doprajte si dostatok spánku
  • dostatok vedomostí o ochorení vášho blízkeho vám umožní starať sa o neho efektívnejšie
  • priebežne sa vzdelávajte v tejto oblasti
  • využite ponúknutú pomoc od rodiny, priateľov. Požiadajte sami o pomoc deti, ostatných členov rodiny, priateľov
  • môžete prepadať depresívnym náladám, je to normálne. Poraďte sa v takom prípade s lekárom

pozitívne myslenie vám zľahčí život

  • kontaktujte sa s ľuďmi s podobnými problémami ako máte vy, poznanie, že chorí nie ste sami, vám môže pomôcť
  • vyhraďte si čas na relaxáciu

Pomoc blízkemu, ktorý trpí Parkinsonom

Zabezpečte pre blízku osobu pravidelnú rehabilitačnú starostlivosť. Pre chorého je totiž veľmi dôležitý pravidelný pohyb, chôdza, plávanie. Najmä pacienti v pokročilejších štádiách choroby majú často problémy s chôdzou. Preto je potrebné venovať chôdzi veľkú pozornosť. Treba dbať na plynulosť chôdze, snažiť sa robiť dostatočne dlhé kroky, nedrobčiť. Dôležitá je aj pevná obuv, ktorá sa nevyzúva.

Pacient by mal mať vyváženú stravu, aby si udržal primeranú váhu a dostatočný prísun vitamínov. Ak má problémy s prehĺtaním, musí jesť mäkkú stravu, upravenú na malé kúsky alebo rozmixovanú.

Upravte domáce prostredie tak, aby bolo bezpečnejšie a uľahčovalo chorému pohyb. Odstráňte zbytočné prekážky, upravte nábytok, posteľ, sedenia, záchod, kúpeľňu. Všade tam, kde je to vhodné, umiestnite držadlá, zábradlia. Aj malé zmeny im často môžu priniesť zjednodušenie a uľahčenie bežných životných úkonov. Závažný problém predstavujú pády, ktoré môžu viesť k zlomeninám a iným poraneniam. Za zvýšené riziko pádov je zodpovedné samotné ochorenie, ktoré vedie k poruchám pri udržiavaní rovnováhy a koordinácii pohybov. Ak je to možné, odstráňte z miestností koberce. V kúpeľni je lepší sprchovací kút ako vaňa. Dbajte aj na dostatok svetla.

Dôležité je aj správne oblečenie. Pacient má zvyčajne problém zapnúť si malé gombíky, nahraďte ich radšej zipsom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Parkinsonova choroba