Koronavírus a srdce: Chronickí pacienti môžu mať závažnejší priebeh ochorenia

Viac ako 600-tisíc. Taký je počet ľudí so srdcovo-cievnymi ochoreniami na Slovensku. Ak teda máte vysoký tlak, ischemickú chorobu srdca, trpíte srdcovým zlyhávaním alebo iným ochorením srdca, musíte byť počas súčasnej pandémie koronavírusu opatrnejší a viac dbať na prevenciu ako zdravá populácia.

08.05.2020 06:00
srdce, doktor, hologram, displej Foto:
Odborníci vidia v období pandémie nového koronavírusu aj pozitívum - posilnenie si zdravia.
debata

Podľa viacerých štúdií majú ľudia trpiaci srdcovo-cievnymi ochoreniami, cukrovkou alebo rakovinou až o 79 % vyššie riziko, že priebeh ochorenia u nich bude komplikovanejší. Ich imunitný systém je oslabenejší, čo znamená, že odpoveď ich organizmu nie je po napadnutí vírusom dostatočne silná. Hlavným terčom koronavírusu sú pľúca, ktoré nútia choré srdce pracovať na vyšší výkon. To je pre kardiakov problém, keďže srdce takéhoto človeka má problém s čerpaním krvi aj bez toho, aby mal organizmus napadnutý vírusom.

Ak patríte do ohrozenej skupiny, mali by ste dodržiavať dostatočný odstup od iných ľudí, nosiť rúško a umývať si často ruky mydlom a teplou vodou najmenej 20 sekúnd. Vyhnite sa dotýkaniu sa vlastnej tváre, nosa, očí či úst.

Rizikovým faktorom ochorení srdca je obezita, vysoké hladiny cholesterolu, diabetes, fajčenie, ale aj vysoký krvný tlak.

Pokiaľ ide o ochorenie COVID-19, objavili sa informácie o potenciálnom vplyve liekov používaných na liečbu krvného tlaku a iných kardiovaskulárnych chorôb na priebeh ochorenia. Medzinárodné, ale aj slovenské lekárske spoločnosti upozorňujú, že ide len o špekulácie. Európska hypertenziologická spoločnosť uviedla, že „zatiaľ neexistuje žiadna potvrdená súvislosť medzi hypertenziou a zvýšeným rizikom infekcie COVID-19“, a lekárom a pacientom radí pokračovať v obvyklej liečbe. Rovnaké argumenty priniesli aj odborníci z Európskej kardiologickej spoločnosti či Americkej kardiologickej spoločnosti. Lekári upozornili, že mnohí pacienti, ktorí tieto informácie vnímajú, sú zneistení.

Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska reagovala na tento problém, pričom doktor Marek Kučera upozornil, že poprední svetoví odborníci situáciu vysvetľujú a odporúčajú tieto lieky nevysadzovať. „Všetkým dobre známe riziko prerušenia antihypertenzívnej liečby je závažnejšie ako nedokázané vyššie riziko infekcie novým koronavírusom,“ približuje doktor Kučera.

Na tieto hypotézy reagovala aj Slovenská kardiologická spoločnosť, Národný ústav srdcových a cievnych chorôb a hlavný odborník rezortu zdravotníctva pre kardiológiu profesor Robert Hatala. „Vysadenie týchto liekov v aktuálnej pandemickej situácii považujeme v súlade so všetkými medzinárodnými odbornými spoločnosťami za nesprávne, pre reálnu hrozbu destabilizácie klinického stavu pacientov vrátane zvýšeného rizika závažných kardiovaskulárnych príhod.“

Odborníci vidia v období pandémie nového koronavírusu aj pozitívum – posilnenie si zdravia. Upozornil na to tréner Ľuboš Gsch. „Stačí splniť pár bodov a človek sa môže cítiť aj v období karantény lepšie,“ povedal pre TASR. Tréner vyzýva na to, aby ľudia vyskúšali zeleninu, ktorú buď nejedli dávno, alebo zatiaľ vôbec. „Prípadne si zvoľte tie druhy zeleniny, ktoré poznáte a viete si na nich pochutiť. Ak takéto druhy zeleniny máte, urobte si zeleninovú hostinu. Zabezpečíte si tak veľký objem jedla s množstvom prospešných látok a malým množstvom kalórií,“ uviedol.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vysoký tlak #srdcovo-cievne ochorenia #koronavírus