Strašiak koronavírus. Pacienti s mozgovou príhodou sa boja volať prvú pomoc

Slovenskí neurológovia upozorňujú, že pacienti s porážkou opäť prichádzajú do nemocníc neskoro a zároveň aj menej pacientov ako je štandard.

21.05.2020 10:00
mozgová príhoda, infarkt, bolesť hlavy Foto:
Čím skôr pacient zavolá pomoc, tým má lepšie šance na plnohodnotný život.
debata

Strach z toho, že sa pacient v nemocnici nakazí novým koronavírusom, je veľký. Dôkazom toho sú aj pacienti, ktorým ide doslova o život. Ak v súčasnej pandemickej situácii utrpia cievnu mozgovú príhodu, majú strach privolať si prvú pomoc.

Šanca na ich úspešnú liečbu sa pritom skracuje každou minútou. Pri cievnej mozgovej príhode totiž rozhoduje čas. Limit pre podanie akútnej liečby je 4 a pol hodiny a mechanické odstránenie krvnej zrazeniny je možné do 6 hodín a v niektorých prípadoch až do 24 hodín od prvých príznakov. Čím skôr pacient zavolá pomoc, tým má lepšie šance na plnohodnotný život.

„V minulosti sme mali problém s tým, že pacienti nepoznali príznaky mŕtvice a vyhľadali pomoc neskoro. Situácia sa výrazne zlepšila po tom, čo sa aj na Slovensku podľa vzoru Českej republiky rozbehla informačná kampaň Čas je mozog. Slovensko dokonca v ostatných troch rokoch urobilo významný pokrok čo sa štatistiky odliečených pacientov týka. Žiaľ ukazuje sa, že strach z koronavírusu je natoľko veľký, že napriek život ohrozujúcemu ochoreniu dnes pacienti váhajú s privolaním prvej pomoci a prichádzajú na neurologické pracoviská neskoro, keď už im lekári niekedy nevedia poskytnúť akútnu liečbu," hovorí profesorka Zuzana Gdovinová, prednostka Neurologickej kliniky UPJŠ a UN L. Pasteura v Košiciach a prezidentka Slovenskej neurologickej spoločnosti.

Prejavy mozgovej mŕtvice sú pritom veľmi zreteľné. Slabosť a tŕpnutie končatín na jednej strane tela, ochrnutie končatiny, poklesnutie ústneho kútika a porucha reči. Pri týchto príznakoch by žiadny pacient či jeho rodinný príslušník nemal čakať ani sekundu. Čas je v tomto prípade rozhodujúca veličina. Šanca na úspešnú liečbu sa skracuje každou minútou.

Slová profesorky Gdovinovej potvrdzuje aj docent Vladimír Nosáľ, predseda Cerobrovaskulárnej sekcie Slovenskej neurologickej spoločnosti a lekár Neurologickej kliniky v Martine. „Treba si uvedomiť, že riziko úmrtia, ktoré sa dnes spája najmä s koronavírusom, je v prípade pacientov s mozgovou porážkou, ktorí vyhľadajú pomoc príliš neskoro, vyššie. Vyššie je aj riziko, že pacient bez pomoci lekárov zostane po mozgovej porážke s trvalými následkami. Z medicínskeho hľadiska máme ako lekári len veľmi obmedzený čas na liečbu pacientov, a preto apelujeme na nich, ale aj na ich rodinných príslušníkov, aby v prípade, že majú v rodine podozrenie na mŕtvicu, neváhali privolať prvú pomoc.“

Neurologické pracoviská aj v súčasnej epidemiologickej situácii majú dostatočnú kapacitu na liečbu pacientov s cievnou mozgovou príhodou. Lekári aj ostatný zdravotnícky personál pritom dodržiavajú všetky prísne hygienické opatrenia súvisiace s koronavírusom.

Fakty o mozgovej príhode

  • Cievna mozgová príhoda je závažné ochorenie, pri ktorom dochádza k poškodeniu mozgového tkaniva nedokrvením alebo krvácaním do mozgu.
  • Na toto ochorenie zomiera dvakrát viac ľudí ako na srdcový infarkt.
  • Ročne u nás postihne mŕtvica viac ako 11-tisíc pacientov.
  • Zároveň je to najviac invalidizujúce ochorenie, ktoré pripúta na lôžko až tretinu pacientov, ktorí potrebujú po zvyšok života opatrovateľskú starostlivosť. Mnohí z nich sa učia opäť rozprávať či chodiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #strach #prvá pomoc #mozgová príhoda #mozgová mŕtvica #koronavírus