Pri vysokom cholesterole záleží aj na čase jedla

16.05.2020 06:00
tep srdca, arytmia, žena
Zaujímavá je aj úloha fyzickej aktivity aeróbneho typu. Stačí päťkrát týždenne 30 minút a hladina cholesterolu sa znižuje. Autor:

V boji proti vysokej hladine cholesterolu záleží aj na čase, kedy jeme. Ak presunieme 100 kilokalórií z neskorých večerných hodín na čas obeda, "zlý" cholesterol sa zníži. A keď kalórie pochádzajú z tukov, pokles je ešte výraznejší, napísal taliansky denník Corriere della Sera.

Ak sa hovorí o cholesterole, zvyčajne sú spomínané jedlá, ktorým sa treba vyhnúť, len zriedkavo sa hovorí o tých, ktoré zohrávajú pozitívnu úlohu, a takmer nikdy sa nehovorí o čase konzumácie. Ale aj ten je dôležitý, čo potvrdzuje štúdia z Taiwanu publikovaná na stránkach internetového časopisu Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases.

Pri tomto výskume vedci hodnotili konzumáciu potravín a úroveň tukov v krvi u viac ako 1 200 dospelých osôb. Prepočítali, že vďaka presunu konzumácie 100 kilokalórií z neskorého večera na hodinu obeda LDL cholesterol, teda ten zlý, sa znížil, hoci nie o veľa. Ale keď oných 100 kilokalórií pochádzalo výhradne z tukov, redukcia cholesterolu bola výraznejšia. „Táto štúdia potvrdzuje predchádzajúce zistenia,“ hovorí Massimo Federici, riaditeľ Centra pre výskum aterosklerózy na rímskej poliklinike Tor Vergata. „Ostatne produkcia cholesterolu má tendenciu rásť v noci a vždy v rovnakom čase. U zvierat sme pozorovali, že absorpcia cholesterolu z potravín je v noci vyššia,“ dodáva.

Tiež pokiaľ ide o diétu, sú tu okrem známych indikácií nové prvky. V stravovaní je potrebné dávať prednosť zelenine, ovociu, výrobkom z celozrnnej múky, strukovinám, zdravým zdrojom proteínov, ako je mlieko a výrobky z neho s nízkym obsahom tuku, netučnej hydine, rybám a sušenému ovociu. Naopak, je nutné vyhýbať sa sladkostiam, sladeným nápojom a červenému mäsu.

Potravinový model by mal byť nielen prispôsobený individuálne kalorickej potrebe a zdravotnému stavu, ale aj osobným preferenciám. Nejde už o to predpísať diétu zameranú takmer výhradne na kontrolu tukov a cholesterolu, ale ide o zdravý model prispôsobený požiadavkám jedinca. Konečne sa kladie dôraz na správnu voľbu potravín, ktoré samy umožňujú kontrolovať nasýtené mastné a transmastné kyseliny a nechávať priestor mononenasýteným a polynenasýteným mastným kyselinám počnúc olivovým olejom, orechmi, sušeným ovocím a končiac rozpustnou vlákninou, zvlášť jačmeňom, ovsom, strukovinami, a pokrmom obsahujúcim rastlinné steroly prítomné v obilninách, rastlinných olejoch či ovocí. Zaujímavá je aj úloha fyzickej aktivity aeróbneho typu. Stačí päťkrát týždenne 30 minút a hladina cholesterolu sa znižuje.

„Dnes sa prikladá menší význam jednoduchým hodnotám cholesterolu, ale väčší význam kardiovaskulárnemu riziku vôbec,“ uvádza Massimo Federici. „Hodnota LDL cholesterolu má byť nižšia, ak je toto riziko vysoké. Svoju úlohu zohráva aj ,dobrý' cholesterol HDL. V každom prípade ide predovšetkým o zmenu životného štýlu,“ uvádza Federici.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#zlý cholesterol #stravovacie návyky #stravovací plán #dobrý cholesterol #cholesterol
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku